Ny seger för USA – toppar Tre Kronors grupp

Publicerad 2023-05-20

Danmark såg länge ut att kunna knipa en skrällartad poäng mot USA.

Men USA stod pall och avgjorde i tredje perioden.

3–0-segern gör att man fortsatt är obesegrat och toppar Tre Kronors grupp.

Favorittippade USA hade det tufft mot Danmark i VM-gruppspelets femte match. Trots att danske förstemålvakten Frederik Dichow fick utgå efter en smäll mot huvudet i första perioden kunde man inte få in puckarna i mål.

Reservmålvakten George Sörensen storspelade och det danska laget var långt ifrån ofarliga.

I början av tredje perioden hade Danmark flera gyllene lägen att ta ledningen i den dittills mållösa matchen.

Flera powerplay-lägen

Danmark hade bland annat spel i fem mot tre i runt en minut. Då misslyckades man med att få pucken i nät. Några minuter fick man en ny chans i powerplay och gick bet på nytt.

– De tar inte den chansen och möjligheten som de själva skapar, säger SVT:s expert Jonas Andersson i sändningen.

Ett mål där hade Danmark behövt för när USA fick läge i powerplay strax efteråt satte 19-årige Cutter Gauthier 1–0 med tio minuter kvar att spela.

USA vann till slut med 3–0 efter att Alex Tuch utökat med 4.30 kvar och Rocco Grimaldi fastställt slutresultatet i tom kasse.

USA är därmed fortsatt obesegrat efter full tid och toppar Tre Kronors grupp på 15 poäng.

USA spräckte nollan mot Danmark först med några minuter kvar.