Det blev en mardrömsstart för Sverige i hemma-VM.

Laget föll mot bottentippade Japan efter straffar.

Nu väntar en måstematch redan i morgon mot OS-bronsmedaljörerna från Schweiz.

– Det känns riktigt tungt nu, säger tremålsskytten Erika Grahm till SVT.

Det var bara seger som gällde när Damkronorna inledde hemma-VM mot bottentippade Japan.

Laget fick också en drömstart när Erika Grahm styrde in ett backskott efter 4:30.

Damkronorna var det bättre laget i första perioden men drog på sig två utvisningar mot slutet och med en minut kvar kunde också Japan kvittera efter en fin variant i power play.

I den andra perioden bjöd matchens lirare, Erika Grahm på ett fantastiskt solomål då hon åkte med pucken från egen zon, förbi tre japanskor och satte dit pucken över benskyddet på målvakten. 2-1 stod sig också perioden ut.

Hattrick från Grahm

I den tredje akten chockstartade japanskorna med två snabba mål och Sverige såg plötsligt ut att gå mot noll poäng.

Men då klev Grahm fram en tredje gång och fullbordade sitt hattrick efter en ny styrning.

Målet blev det sista under ordinarie tid och även förlängningen blev mållös.

”Läget är sämre nu”

Matchen kom att avgöras efter straffar och där var japanskorna skickligare. Laget lyckades få dit två puckar bakom svenska målvakten Sara Grahn medan Pernilla Winberg och Erika Grahm missade sina straffar.

Segern var Japans första i ett mästerskap i historien.

– Givetvis är läget sämre nu än det var innan för oss. Men jag tror att Japan kan plocka fler poäng i den här turneringen. Det blir en spännande fortsättning, säger förbundskaptenen Leif Boork.

12:00 släpps pucken i morgon mellan Sverige och Schweiz.