Ryssland tog JVM-guld - efter mirakelvändning

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-06

”Vi är ryssar och vi är mästare”

BUFFALO. Ledning 3–0 efter två perioder – då kollapsade Kanada fullständigt.

En rysk mirakelvändning med fem mål i tredje perioden avgjorde en helt osannolik JVM-final.

– Vi ger aldrig upp. Vi är ryssar och vi är mästare, säger stjärnforwarden Jevgenij Kuznetsov.

Ryssland var totalt uträknat efter två perioder. Framburen av en fanatisk publik hade Kanada skaffat sig en 3–0-ledning.

Men med bara 20 minuter kvar till ett JVM-guld svarade Kanada för en kollektiv kollaps.

Samtidigt spelade Ryssland ut fullständigt.

Kanada gick hårt åt ryska stjärnan Vladimir Tarasenko under hela matchen. Med fem minuter kvar av andra perioden knockades Tarasenko efter att ha ramlat och träffats av Marcus Folignos skridsko.

Men Tarasenko kom tillbaka i den tredje perioden och anförde ryssarnas supervändning.

Efter två mål inom 13 sekunder i början av den tredje perioden var Kanada rejält skakat.

Och när de två ryska stjärnorna, Tarasenko och Kuznetsov, samarbetade efter 7.29 var det kvitterat.

”Suger något fruktansvärt”

Ryssland tog ledningen för första gången i matchen efter 15.22 då Artemi Panarin gjorde 4–3 framspelad av Tarasenko från en position bakom mål.

Kanada försökte lyfta upp spelet, men ingenting fungerade.

I stället kunde Nikita Dvurechenski enkelt åka i från sin back och punktera matchen med 1.16 kvar att spela.

Då lämnade delar av publiken arenan. Ett kanadensiskt lag i chock fick se ryssarna fira och ta emot JVM-pokalen av IIHF:s ordförande René Fassel.

– Det suger något fruktansvärt. Det är inte kul. Du har hört historier om sådana upplevelser. Att behöva står där är den värsta känsla jag har haft i mitt liv, säger forwarden Zack Kassian.