AIK–Oskarshamn 5–2 (3–1, 0–1, 2–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-04

I skuggan av Småkronornas JVM-triumf spelades en jämn och svettig match i den allsvenska hockeyn.

Tolfteplacerade AIK drog längsta strået mot tabellsjuan Oskarshamn.

Bortalaget gjorde ett mycket viktigt reduceringsmål som betydde 3–2 i mittperioden. Fullträffen ägde rum när klockan stod på 20.00 i den andra perioden, i samma veva som periodsignalen ljöd.

Dessförinnan hade IKO fått se ett taggat Gnaget som fick en kanonstart på matchen.

Rasmus Ericsson slog in ledningspucken redan efter 1.15 – och bara två minuter senare stod det 2–0 på resultattavlan när Mikael Österberg hittade Kristian Gahn som rakade in utökningen i power play.

Oskarshamn hade så långt inte hunnit med så mycket anfallsspel, men reduceringen kom ändå tämligen omgående då Tom Linder hittade nätet bakom AIK:s målvakt Jimmy Danielsson. I slutet av perioden såg Patrik Bergström till att hemmalaget gick till pausvila med en tvåmålsledning.

Mittperioden hade mestadels utvisningar, och ett visst övertag för bortalaget. Bara en hundradels sekund före paus låg reduceringspucken i nätmaskorna efter ett skott från Andreas Jungbeck.

Patrik Bergström slog till för andra gången i matchen fyra minuter från slutet.

Gästerna plockade ut målvakten med tre minuter kvar, då avrundade Christian Sandberg målskyttet med sitt 5–2.

Första perioden: 1–0 (1.15) Rasmus Ericsson (Jonas Westerling, Patrik Bergström), 2–0 (3.30) Kristian Gahn (Mikael Österberg) spel fem mot fyra, 2–1 (5.56) Tom Linder (Nicklas Jadeland), 3–1 (15.54) Patrik Bergström (Sami Pitkänen, Jonas Westerling) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–2 (20.00) Andreas Jungbeck (Alexander Bergström, Mattias Nilsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–2 (15.41) Patrik Bergström (Jonas Westerling), 5–2 (19.47) Christian Sandberg (Kristian Gahn) spel fem mot fyra mål i tom kasse.

Skott: 30–27 (14–8, 7–14, 9–5).

Utv, AIK: 7x2. Oskarshamn 10x2.

Domare: Yosef El-Natour, Stockholm.

Publik: 1193.