Ilskan mot domaren: "Skicka hem honom"

Publicerad 2015-05-16

Tjeckien reducerade Kanadas ledning i slutet av andra perioden.

Men målet dömdes bort för spelare i målgården. Ett beslut som fick Niklas Wikegård att rasa mot ryske domaren Vatjeslav Bulanov.

– Skicka hem honom efter två perioder, han är för kass, röt han i TV 4 – utan att ha full koll på regelboken.

Det var ingen som höll i handbromsen när Kanada och Tjeckien drog igång sin semifinal. Lagen bytte chanser med varandra i en häftig första period och till slut var det Kanada som fick utdelning. Sidney Crosby friställde Jordan Eberle som i sin tur gav Taylor Hall öppet mål att göra 1-0.

– Ett helt suveränt mål, jublade Petter Rönnqvist i TV4.

2-0 satte Jason Spezza efter nio minuter i andra perioden med ett snabbt handledsskott ur svårt vinkel. Tjeckien hade tuffare att skapa chanser i mittenakten men med drygt en och en halv minut kvar fick man in en reduceringspuck efter ett backskott av Michal Jordan.

Men då dömde domarduon, ryske Vatjeslav Bulanov (som tog beslutet) och svenske Marcus Vinnerborg, bort målet för spelare i målgården.

"En extremt dålig domare”

På reprisbilderna ser man att tjecken Petr Koukal har en skridsko i målgården men det är gränsfall om han står där när skottet avlossas. Tjeckiska spelarna blev mycket upprörda och Jaromir Jagr var framme och skrek några väl valda ord till Vinnerborg och Bulanov.

Niklas Wikegård gick till stenhård attack mot beslutet att döma bort målet utan videogranskning:

– Det är så förbannat dåligt! Han stör inte målvakten. Döm mål, titta på det och spika sen fast det. Domarna är generellt så jävla dåliga! jag blir så trött på det här. Tjeckien har inte gjort en bra period, men de ska ha det där målet, säger Wikegård och fortsätter gå hårt åt Bulanov:

– Bulanov, som jag tycker är en extremt dålig domare, tar det beslutet. Ingen i hela världen kan se om skridskon är där utan att konsultera (videodomaren). Det är miljoner på spel. Det är atmosfär på spel. Men han bara tar beslutet och rycker på axlarna. Skicka hem honom efter två perioder, han är för kass, ryter Wikegård.

Kanada till final

Wikegårds ilska mot avsaknaden av videogranskning var dock felriktad. Enligt de internationella reglerna så kan man inte ringa på mål på grund av spelare i målgården (se nedan).

När Wikegård sedan uppmärksammats på att bortdömningen var regelrätt vände han ilskan mot regelverket.

– Det är en 1800-talsregel att man inte får ringa på det, säger han.

Efter det bortdömda målet så fortsatte Tjeckien jaga mål i tredje perioden men Mike Smith i Kanadas mål höll emot och matchen slutade 2-0. Därmed är Kanada klart för final mot segraren i mötet mellan Ryssland och USA.

”Det suger”

Det är första gången sedan 2009 Kanada når en VM-final.

– Det är ett tag sen, men det är tufft att ta sig till final, säger Sidney Crosby till TV 4 och fortsätter:

– Vi har blivit bättre och bättre genom turneringen och djupet i vårt lag är det avgörande.

Tjeckiska stjärnan Jakub Voracek var besviken efter matchen. Inte minst på domarduons beslut att döma bort 1-2-målet.

– Det suger. Det fanns många andra domslut som aldrig togs under den här matchen. Det var en dålig match av domarna, säger han till TV 4.