Publicerad 2012-01-06

Vann skotten överlägset

Småkronorna dominerade - men Makarov i mål storspelade.

0–0 efter ordinarie tid.

Men Sverige krossade ryssarna fullständigt i de två första perioderna och ledde skotten med 39–4 innan Ryssland kom tillbaka i den tredje.

Skotten inför förlängningen: 50–16.

Skotten efter Zibanejads avgörande: 58–17.

– Fy fan vad skönt, skriker förbundskaptenen Roger Rönnberg.

Sverige öppnade i ett rasande tempo i JVM-finalen mot Ryssland.

Mika Zibanejad, Max Friberg och de övriga juniorkronorna snurrade friskt i ryssarnas zon och hade flera farliga chanser och ledde skotten med förkrossande 39–4 efter två perioder.

Problemet, och det var ett stort problem: inget gick in i mål.

– Vi spelar fantastiskt bra ishockey. Men vi måste få in pucken, sade förbundskaptenen Roger Rönnberg till SVT.

Bytte målvakt

Ryssarna bytte målvakt till finalen och satsade på Andrej Makarov – som avslutade semifinalen mot Kanada – och 18-åringen var en gigant mellan stolparna.

– Vi gör en bra period och när vi snurrar i deras zon har vi dem. Vi måste passa på kontringarna, där är de farliga, men nu måste bara pucken in i kassen, sade backen Oscar Klefbom efter den första perioden.

I den tredje perioden kom Ryssland dock tillbaka och hade ett grymt läge att avgöra med bara sekunder kvar, men Johan Gustafsson gjorde en kanonräddning och tog matchen till sudden death.

Väl där skrev Mika Zibanejad svensk hockeyhistoria när han gjorde mål på Sveriges 58:e (!) skott.