Uppdaterad 2016-05-14 | Publicerad 2016-05-13

Danmark tog två viktiga poäng i VM.

Stor matchhjälte mot Lettland? Nicklas Jensen – med en ”Foppa”-straff.

Ishockey-VM

Danmark kom från en tung 10-1 förlust och behövde varje poäng de kunde kriga till sig. Både för att ta ett steg närmare en kvartsfinal, men också säkrad biljett till nästa års hockey-VM.

Men det krävdes att den före detta AIK:aren Nicklas Jensen – numera i New York Rangers organisation – skulle avgöra med en riktig ”Foppa”-straff, efter att det stått 2-2 efter förlängning.

Dramatik i andra

Danskarna tog rejäl kontroll efter matchens första fem minuter där Letterna inledde starkt. Efter ungefär tolv minuter kom också 1-0 genom just Nicklas Jensen. Innan periodens slut lyckades dock Lettland kvittera.

I andra perioden hettade det till rejält med två slagsmål och matchstraff för Lettlands Aleksejs Sirokovs efter en huvudtackling. Den svenske domaren Linus Öhlund hamnade i centrum då situationen var tveksam.

– Jag tycker inte ens det är utvisning, säger Niklas Wikegård i TV12.

Efter två perioder var resultatet fortfarande lika, 2-2. Letterna kunde rada upp målchanser samtidigt som danskarna såg trötta ut. Efter en dramatisk avslutning med ett ribbskott från Danmark och ett stolpskott med två sekunder kvar från letterna, blev det förlängning och straffar.

Gjorde en ”Foppa”

Danskarna satte tre straffar, och den sista kunde vi känna igen från en viss svensk.

Nicklas Jensen lyckades lura målvakten med den så kallade ”Foppa”-straffen. Jensen blev med sina två mål matchhjälten som räddade den viktiga extrapoängen.

Danmark ligger nu femma på sex poäng, de fyra bästa i gruppen går till kvartsfinal.

Se klipp på Jensens straff här (Obs! Extern länk)