Lagrell öppnar för militärskydd

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-25

Kan få skydd av militären Fotbollförbundet och Lars-Åke Lagrell öppnar för ett samarbete mellan polisen och militären men säger samtidigt att det inte bara är en fråga för fotbollförbundet. ”Det här handlar om fotbollens regelverk men det här är också lagstiftning”, säger Lars-Åke Lagrell.

AIK klarade inte av att stoppa hundratalet våldsamma supportrar som gick till attack mot spelare och funktionärer efter matchen mot Levski Sofia i Europa League.

Nu öppnar Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell för att ta hjälp av militären på matcherna.

– I öststaterna beordrar de ut armén som ser till att det är ordning och reda, säger Lagrell.

AIK riskerar kraftiga böter från Europeiska fotbollförbundet (Uefa) efter att lagets fans attackerat motståndarlaget Levski Sofias spelarbuss samt Uefas matchdelegater med gatstenar efter matchen i Europa League. Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell behandlade ämnet på gårdagens presskonferens i Solna och öppnade då för ett mer drastiskt förslag.

Beordrar ut armén

– Öststaterna har, efter murens fall, haft lite problem med supporters men aldrig på internationella matcher. Då beordrar de ut armén och militären ser till att det blir ordning och reda under arrangemangen, säger Lagrell.

Vill du ha armén på svenska matcher?

– Det är en fråga du ska ställa till de ansvariga på det området. Det handlar om fotbollens regelverk men det här är också lagstiftning.

”Var förenings sak”

Lagrell säger att det är den enskilda föreningens egna ansvar att se till att varje arrangemang är säkert. Ordföranden kan därför inte avgöra om militären ska utnyttjas i svensk fotboll för att stävja supporterproblemen.

– Men jag var delegat på en match i Minsk nyligen och då satt det armémän ytterst på alla bänkrader. På så sätt säkrade de arrangemanget. Men vilka åtgärder som ska vidtas är föreningens egen sak. Jag har också svårt att tro att vår militär skulle ställa upp.

”Hjälpa till”

När Sportbladet tar kontakt med den svenska försvarsmakten är dock tongångarna försiktigt positiva. Överbefälhavaren Sverker Göranson är inte anträffbar men försvaret hälsar via vakthavande informatör att de står till polisens förfogande.

– Det är en polisiär uppgift att lösa sådana här saker men polisen kan givetvis begära stöd från försvarsmakten. Vi kan säkert hjälpa till, säger Rickard Wissman.

Följ ämnen i artikeln