Men i förlängningen fick AIK hål på Almtuna och behåller övertaget i slutspelsserien.

– Nu kan vi släppa loss, säger Simon Fernholm efter 3–2-segern.

Även AIK och Almtuna klev in i slutspelsserien med fördel av tre respektive två poäng från start.

Och därför skulle vinnaren i kvällens möte sätta sig i ett rejält förarsäte.

Det blev jämnt.

Efter en mållös förstaperiod på Hovet tog Almtuna ledningen 7.19 in i andra perioden genom Victor Rollin-Carlsson som direktsköt in pucken till höger om Linus Lundin.

Men AIK:s replik kom snabbt.

Tung press i powerplay

Knappt minuten senare hittade Emil Lundberg en lucka bakom Arvid Ljung och innan perioden var över hade AIK också vänt matchen.

Mathias From skrinnade ifrån Almtunaförsvaret och avslutade distinkt fram till 2–1.

Men Uppsala-laget vägrade att ge sig. Albin Carlsson skickade in en puck på mål som smet in bakom en skymd Lundin.

AIK hade flera heta lägen att avgöra, framför allt i spel fem mot fyra där laget hade en tung press i anfallszonen.

Castonguay blev hjälte

Men mötet gick till förlängning och då tog Eric Castonguay saken i egna händer.

Trots att han hade From med sig valde kanadensaren att ta skott själv och pucken satt högt i nät.

– En oerhört viktig seger eftersom det var mot just Almtuna som också hade poängfördel. Den här matchen kändes lite avgörande, säger Simon Fernholm och fortsätter:

– Men matchen var lite krampaktig. Kanske för att det var den första matchen. Men efter den här segern kan vi släppa loss nu.