Ett historiskt U18-VM-guld såg ut att vara på väg.

Men USA kom tillbaka – och avgjorde i förlängningen.

– Det finns inga ord. Det är så tungt. Så tomt, säger Mika Zibanejad.

Sverige har aldrig vunnit U18-VM i ishockey.

Men i kväll, när laget för andra året i rad spelade final mot USA, såg det ut att vara på väg.

Sen kvittering

Sverige satte full fart direkt och såg ut att chocka USA med sin höga forechecking. Laget tog även en rättvis ledningen redan efter 3.24 genom Leksands Linus Forsberg.

USA spelade upp sig sedan och kvitterade till 1–1 i numerärt överläge med bara åtta sekunder kvar av den första perioden.

Men i den andra perioden, där USA faktiskt var något bättre, gjorde Sverige två mål (Albin Blomkvist och Gustav Björklund) och hade därmed ett riktigt bra utgångsläge inför den sista perioden.

Men i den tredje perioden gjorde USA redan efter 1.20 2–3 då Connor Murphy satte ett vackert slagskott i krysset bakom den storspelande målvakten Niklas Lundström.

Avgjorde i power play

Men något till mål såg USA inte ut att göra. Men det gjorde de. Med endast 1.29 kvar att spela kvitterade nämligen Reid Boucher då han på en snabb kontraing satte ett snabbt och oväntat skott från vänsterkanten.

Därmed väntade en dramatisk förlängning. Den var jämn, men efter 4.04 höll Oscar Klefbom fast USA:s kanske bästa spelare i matchen, Rocco Grimaldi, och blev utvisad.

Och i det efterföljande power play-spelet avgjorde USA. Efter 6.06 satte Connor Murphy, som även gjorde 2–3 ett slagskott som innebar att USA för tredje året i rad vann U18-VM.

”Så tungt”

Och för andra året i rad blev det U18-VM-silver för Sverige.

– Det finns inga ord. Det är så tungt. Så tomt, säger Mika Zibanejad, som med åtta poäng blev Svergies bäste poängplockare i turneringen, tillsammans med Gustav Björklund.

Tyngsta stunden i hockeykarriären hittills?

– Absolut. Den värsta känslan hittills. Det var ju VM-final, det största jag varit med om hittills. Att förlora det, det var väldigt tungt.