Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-19

Rögle vann det stekheta Skånederbyt

Kenny Jönsson testade en fräckis – och avgjorde det stekheta derbyt mot Malmö med ett drömmål.

– Första gången någonsin som det går hem på en match, säger Jönsson och ler.

Rögle var i brygga borta mot Malmö. Hemmalaget hade det mesta av spelet och ledde inför sista perioden med 2–1.

Men Rögle vägrade ge upp.

Först snirklade Martin Johansson in kvitteringen mellan benen på Jani Hurme efter att Richard Demén-Villaume arbetat fram pucken.

Lurade målvakten med en fräckis

Och sedan var det dags för Kenny Jönsson – utsedd till OS bäste back förra året – att kliva in i handlingarna.

Han drev in pucken i Malmözonen längs högerkanten och när han skulle runda buren svarade han för en riktig fräckis. Genom att valla pucken i buren lurade han målvakten Jani Hurme, sedan fortsatte han runt kassen och trycken in pucken köksvägen med en backhand.

– Fantastiskt snyggt. Så nära världsklass som möjligt, säger expertkommentatorn Stephan ”Lillis” Lundh i TV4 Sport.

– Han blir bara bättre ju bättre lag vi möter, säger tränaren Peter Johansson.

”Lite flyt”

Kenny själv bara log när han intervjuades av TV4 Sport efter matchen.

– Det var faktiskt med flit. Första gången någonsin som det går hem på en match. Lite flyt, säger han och ler.

– Från början skulle jag ta ner pucken djupt, men sedan öppnade det upp sig rätt bra. Backen fortsatte backa och sedan var jag fri framför mål.

Malmö inledde annars bäst, men Rögles målvakt Christopher Nilstorp – som ratades av Malmö i våras – storspelade och räddade samtliga 15 skott i första perioden.

Malmö ledde inför sista perioden

I andra perioden fick Malmö utdelning och i power play kunde Jonathan Sjölund dunka in ledningsmålet.

Men laget slappnade av. Och bara 44 sekunder senare kunde Rögle kvittera med ett vackert mål. Mikael Gath fiskade fram pucken till Tommy Enström som direktspelade till Jakob Johansson som enkelt kunde sätta pucken i nät.

Malmö hade ledningen inför sista perioden då Calle Steen spelade en smart backhandpassning till Johan Björk som direktsköt in 2–1.

Men då visade som sagt en viss Kenny Jönsson varför han utsågs till OS bäste back. Det här var Rögles första seger i Malmö sedan 1986, och det märktes.

Supportarna stannade kvar för att hylla sina hjältar och spelarna tackade med att dansa segerdans.