Tre Kronor mot Kanada i kvartsfinalen

Publicerad 2013-05-14

Schweiz säkrade gruppsegern mot Vitryssland

Det räckte med en poäng för Schweiz mot Vitryssland – det blev tre efter mycket om och men.

Julian Walker blev tvåmålskytt när sensationen Schweiz till slut kunde säkra gruppsegern efter 4-1.

Tre Kronor möter därmed Kanada i VM-kvartsfinalen på torsdag.

Förutsättningarna inför Schweiz avslutande match i grupp A var glasklara: Minst en poäng eller seger mot Vitryssland skulle innebära gruppseger - och Tre Kronor möter Kanada i kvartsfinalen. En seger för Vitryssland innebar ett betydligt mänskligare motstånd för Tre Kronor i form av schweizarna, som då skulle sluta tvåa i gruppen bakom Kanada.

Men det scenariot i Globen trodde inte förbundskaptenen Pär Mårts på, som inför gruppavslutningen redan hade utgången klar i huvudet.

- Jag tror att det blir Kanada. Jag ska inte se Schweiz match eftersom att vi har massor av klipp på Kanada att titta på i stället, säger Mårts till Sportbladet.

Fick smakstart

Och till en början skulle han få rätt, för redan minuten in i matchen tog Schweiz ledningen genom Nashville-backen Roman Josi. Resan mot en schweizisk gruppseger såg enkel ut och skottstatistiken 16-4 i första perioden var talande. Bara vitryska målvakten Vitalij Belinskij stod i vägen för fler schweiziska mål.

Men mötet blev oväntat jämnt, Schweiz drabbades av en tung knäskada på målskytten Reto Suri och direkt i tredje perioden kom kvitteringen av Evgeni Kovyrsjin, som vräkte sig fram och petade in en målvaktsretur från Martin Gerber.

1-1, och i det läget var vitryssarna nära en jätteskräll – och Tre Kronor på väg att slippa Kanada i kvartsfinalen. Men det lilla blågula hoppet släcktes lika snabbt när Schweiz tog sig samman och gjorde både 2-1 och 3-1 inom loppet av tre minuter.

"Imponerande att de inte faller ihop"

Matthias Bieber gav Schweiz ledningen i numerärt överläge och Julian Walker säkrade gruppsegern definitivt när han utökade ledningen med ett distinkt avslut framför mål.

- Det är imponerande att de inte faller ihop allt för mycket, det blir svårt för vitryssarna att göra två mål nu, säger experten Stephan Lundh i TV4 Sport Extra.

På slutet fastställde Julian Walker slutresultatet när han skickade in sitt andra mål fram till 4-1 i tom kasse.

Schweiz vinner därmed gruppen med sina imponerade sex segrar av sju möjliga och för Tre Kronors del väntar nu Kanada i kvartsfinalen på torsdag klockan 20.15.