Matchfakta 16/10

Leksand–Västerå 3–1 (1–0, 2–0, 0–1)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-16

Leksands nya målvakt Ed Belfour satt på läktaren och fick se gästerna Västerås inleda klart bäst.

Både Stefan Hellkvist och Patrik Juhlin var nära att ge VIK ledningen.

Hemmalaget var ytterst nära att ta ledningen i power play genom ett par styrningar framför mål, men puckarna studsade tätt utanför.

Leksand tog tag i spelet ju längre perioden gick och i slutminuten petade Jens Bergenström in pucken i öppet mål.

Leksand inledde andra perioden betydligt piggare.

Jan Huokko slog en passning från egen förlängda mållinje som friställde Gabriel Karlsson. Johan Thalberg i VIK-målet räddade men på returen slog Jens Bergenström in 2–0 efter 6.35.

Fem minuter senare styrde Juha Lind in 3–0 på Jan Huokkos kanonskott från blålinjen.

Leksand öste på framåt och var snubblande nära både 4–0 och 5–0. Roman Vopats skott räddades på mållinjen av en VIK-back.

Och skotten skvallrade om utspelning: 12–0.

I slutperioden reducerade ex-leksingen Henrik Nordfeldt till 3–1.

Närmare kom inte Västerås.

Leksand vann fullkomligt rättvist.

– Det var ett högt tempo och jag gillade spelet. De spelar skickligt och jag tycker om puckkontrollen, säger Ed Belfour till sportbladet.se.

Första perioden: 1–0 (19.35) Jens Bergenström (Roman Vopat, Gabriel Karlsson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–0 (6.35) Jens Bergenström (Gabriel Karlsson, Jan Huokko), 3–0 (11.12) Juha Lind (Jan Huokko).

Tredje perioden: 3–1 (14.15) Henrik Nordfeldt (Jonas Leetma) spel fem mot tre.

Skott: 33–20 (10–10, 12–0, 11–10).

Utv, Leksand: 6x2 min. Västerås: 6x2.

Domare: Sören Persson, Lidköping.

Publik: 5821.

AIK–Växjö 1–2 (0–1, 1–1, 0–0)

AIK vann skotten med hela 36-16, men det var Växjö som lämnade Stockholm med samtliga tre poäng.

– Det var härligt. Vi börjar hyfsat, men är kanske inte med riktigt spelmässigt. Efter att vi har gjort 2-1 får vi kriga och hålla dem ifrån oss i resten av matchen och det var en riktig grismatch av oss, säger Växjötränaren Janne Karlsson till klubbens hemsida.

Den första perioden blev jämnast och vanns av Växjö med uddamålet sedan Kevin Marsh hittat rätt bakom hemmamålvaken Johan Tysell-Larsson. Både andra och tredje perioden dominerades av AIK och man kunde också kvittera efter 5.15 i den andra perioden.

Strax efter kvitteringen fick också AIK chansen i spel fem mot fyra sedan Växjös Peter Ström utvisats efter en hakning. Något mål blev det dock inte för AIK i det numerära underläget. Istället var det gästerna och Kevin Marsh som, med sitt andra mål i matchen, såg till att Växjö kunde vinna med uddamålet.

AIK tryckte på för en kvittering i slutperioden, men Viktor Fast storspelade i målet för Växjö.

Första perioden: 0–1 (15.39) Kevin Marsh (Niklas Andersson, Per Helmersson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (5.16) Patrik Bergström (Jonas Westerling, Rasmus Ericsson) spel fem mot fyra, 1–2 (10.58) Kevin Marsh (Peter Ström).

Skott: 36–16 (9–7, 14–5, 13–4).

Utv, AIK: 3x2. Växjö: 10x2.

Domare: Yosef El–Natour, Stockholm.

Publik: 867.

Nybro–Nyköping 4–3e förl (0–0, 2–2, 1–1, 1–0)

Bottenlag och nära degradering från allsvensan förra säsongen. Men nu verkar Nybro vara på gång. Ikväll tog man två nya poäng när Nyköping slogs tillbaka med 4-3 efter förlängning. Publiken,

1096 personer i Victoriahallen, fick se en svängig match som inleddes med en mållös första period. Den andra var drygt tre minuter gammal när Jimmie Kraft gav Nyköping ledningen. Tio minuter senare hade dock Nybro vänt och var i ledningen efter mål av Andreas Holfelt och Alexander Kovalonok.

Jörgen RIckmo såg dock till att det var likaläge (2-2) inför den tredje perioden. Bara minuten in på densamma kunde Andreas Dahlberg glädja hemmapubliken då han ordnade ny hemmaledning. Men den glödjen blev kortvarig och strax efteråt så kvitterade Nyköping igen efter mål av Knut-henrik Spets.

Nybro fick dock jubla till sist. Med bara 16 sekunder kvar av förlängningen kunde Marcus Rosenqvist trycka in segermålet som gav hemmalaget bonuspoängen.

Andra perioden: 0–1 (3.15) Jimmie Kraft (Niklas Bröms, Jörgen Rickmo), 1–1 (12.01) Andreas Holfelt (Marcus Rosenqvist) spel fem mot fyra, 2–1 (13.09) Alexander Kovalonok (Branislav Kvetan, Martin Gustafsson), 2–2 (16.11) Jörgen Rickmo (Johan Åhnelöf) spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 3–2 (1.16) Andreas Dahlberg (Fredrik Sandgren), 3–3 (2.41) Knut–Henrik Spets (Kim Ericson).

Fjärde perioden: 4–3 (4.44) Marcus Rosenqvist (Fredrik Strid, Jarno Honkonen).

Skott: 33–32 (6–8, 15–6, 8–14, 4–4).

Utv, Nybro: 1x2. Nyköping: 3x2.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby.

Publik: 1096.

Sundsvall–Borås 1–2 (0–1, 0–0, 1–1)

Nykomlingen Borås har fått en kanonstart på säsongen. Efter storförlusten hemma mot Nyköping (2-7) för en knapp vecka sedan tog man revanch mot Oskarshamn som hemmaslogs med 4-2 i förra omgången. Ikväll kom andra raka segern efter 2-1 borta mot Sundsvall.

- Det var kanske vår bästa match i år - en krigarmatch, absolut inget skönspel, säger Boråstränaren Gunnar Persson till Borås Tidning.

Joakim Andersson ordnade ledningsmålet efter bara 2.35 i den första perioden. Det ledningsmålet stod sig över hela den andra perioden som blev mållös. Bara minuten in på slutperioden kunde dock hemmalaget kvittera. Joakim Andersson fick två minuter för en fasthållning, det utnyttjade hemmalaget och Alexander Larsson som gjorde hemmalagets mål.

En utvisning skulle också avgöra matchen elva minuter från slutet. Hemmalagets Magnus Nyberg hade avtjänat halva sin utvisning när Alexander Täng ordnade ny bortaledning (1-2) för Borås som också skulle visa sig bli slutresultat.

Första perioden: 0–1 (2.35) Joakim Andersson (Fredrik Enhörning, Elias Fälth).

Tredje perioden: 1–1 (1.51) Alexander Larsson (Stefan Andersson, Niklas Johansson) spel fem mot fyra, 1–2 (8.54) Alexander Täng (Joakim Andersson) spel fem mot fyra.

Skott: 22–21 (2–7, 5–4, 15–10).

Utv, Sundsvall: 2x2. Borås: 8x2, 1x10.

Domare: Thomas Forsström, Umeå.

Publik: 690.

Oskarshamn–Rögle 3–3 e förl (0–1, 2–0, 1–2, 0–0)

Kenny Jönsson gav Rögle ledningen redan efter 4.55, en ledning som stod sig perioden ut.

I den andra perioden svängde dock matchen ordentligt. Jimmie Svensson ordnade kvitteringen halvvägs in i perioden, och bara två minuter senare slog Emil Ekblad in “tvåan” för Oskarshamn. Hemmalaget såg sedan ut att säkra segern när Daniel Åshberg ökade på till 3-1 direkt i inledningen på den tredje perioden.

Men samma Åhsberg drog på sig en tvåminutare nästan direkt efter sitt mål. det utnyttjade Kenny Jönsson som reducerade med sitt, och Ängelholmslagets andra, mål i matchen. Det blev också 3-3 sedan Martin Johansson överlistat Jonas Fransson i hemmamålet.

3-3 blev också slutresultatet i en svängig match.

Första perioden: 0–1 (4.55) Kenny Jönsson (Jakob Johansson, David Laudius).

Andra perioden: 1–1 (8.05) Jimmie Svensson (Alexander Johansson, Eetu Qvist), 2–1 (10.43) Emil Ekblad (Mattias Nilsson).

Tredje perioden: 3–1 (1.33) Daniel Åhsberg (Eetu Qvist, Emil Ekblad), 3–2 (4.40) Kenny Jönsson (Andrée Persson) spel fem mot fyra, 3–3 (9.40) Martin Johansson.

Skott: 25–35 (11–7, 6–13, 6–11, 2–4).

Utv, Oskarshamn: 11x2. Rögle: 8x2, 2x10.

Domare: Alexander Vikström, Umeå.

Publik: 1952.

Björklöven–Malmö 3–1 (0–1, 2–0, 1–0)

Spel i kvalserien i våras. Men den här säsongen har Björklöven fått en tung start på serien. Bara elva poäng inför kvällens hemmamöte med serieledande Malmö.

Det var också storsatsande Malmö som tog ledningen i slutet på den första perioden. Marcus Paulsson, som gjorde tre av målen i segermatchen mot Almtuna senast, spelade fram Fredrik Eriksson som såg till att det var bortaledning efter den första perioden. I mitten på den andra perioden kunde dock hemmalaget få till en rättvis kvittering efter mål av Johan Bergmark.

Bara halvminuten innan den sista periodvilan kom också ledningsmålet sedan Johan Forsberg hittat rätt bakom Jani Hurme i Malmömålet. Knappa fem minuter från slutet ökade Johan Bergmark på hemmalagets ledning till 3-1, vilket också blev slutresultatet i matchen.

Segern innebär ett kliv upp i tabellen för Björklöven, Malmö däremot tappade serieledningen till Leksand som hemmaslog Västerås.

– De var hetare i dag. Men vi måste bli mycket bättre, säger Malmös bäste spelare Fredrik Eriksson till Sydsvenskan.

Första perioden: 0–1 (16.41) Fredrik Eriksson (Marcus Paulsson).

Andra perioden: 1–1 (11.54) Johan Bergmark (Karl–johan Lundström) spel fyra mot fem, 2–1 (19.25) Johan Forsberg (Kristofer Berglund, Jimmy Blixt).

Tredje perioden: 3–1 (15.12) Johan Bergmark (Mattias Wennerberg, Mattias Hellström).

Skott: 31–30 (8–5, 15–10, 8–15).

Utv, Björklöven: 5x2. Malmö: 6x2.

Domare: Björn Larsson, Ljusne.

Publik: 3611.

Almtuna–Hammarby 3–2 (0–1, 0–0, 2–1, 1–0)

Almtuna mot Hammarby, ett krislag mot ett annat, möttes i Gränbyhallen på tisdagskvällen. Matchen blev heller inte mycket att hurra över. Spelmässigt var Almtuna det något bättre laget genom hela matchen, men trots detta var det Hammarby som gjorde det första – och vad som verkade bli det enda målet i matchen.

Men Robin Jalkeruds mål efter bara 51 sekunder i den första perioden blev inget segermål. Blott sju sekunder kvar av matchen plockade Almtuna ut målvakten David Rautio, och då kunde Julius Larsson ordna en sen kvittering. Det blev också Almtuna som plockade hem bonuspoängen.

Bara 30 sekunder in på förlängningen avgjorde Jonathan Persson matchen och såg till att Uppsalalaget fick bonuspoängen.

- Det blev krampaktigt, men till slut fick vi hål på dem. Jag tycker att vi var värda poäng i den här matchen, säger Robert Nordmark till UNT.se.

Första perioden: 0–1 (0.51) Robin Jalkerud (Dmitriy Naumov).

Tredje perioden: 0–2 (3.52) Sebastian Ellerstad (Joakim Nettelbladt, Henrik Pettersson) spel fem mot fyra, 1–2 (7.20) Johan Berggren (Sebastian Eriksson), 2–2 (19.53) Julius Larsson (Robert Kimby, Marcus Ragnarsson).

Fjärde perioden: 3–2 (0.28) Jonathan Persson (Henrik Eriksson).

Skott: 37–19 (9–5, 14–8, 13–6, 1–0).

Utv, Almtuna: 5x2, 1x10. Hammarby: 10x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 702.

Bofors–Huddinge 2–2 e förl (2–1, 0–1, 0–0, 0–0)

Bofors och Huddinge delade broderligt på poängen när lagen möttes i Nobelhallen tidigare ikväll. Nicklas Nilsson gav bortalaget Huddinge ledningen efter 2.26 i den första perioden. Bara fyra minuter senare var det kvitterat efter mål av hemmalagets Tobias Thermell. Samma hemmaspelare, alltså Tobias Thermell, kunde också se till att det var uddamålsledning för Bofors efter den första perioden. I slutet på den tredje perioden fick Huddinge chansen i spel fem mot tre sedan både Mikael Eriksson och Björn Östling dragit på sig en varsin utvisning. Detta utnyttjade gästerna och Oscar Ahlström kunde slå in kvitteringen. Tredje perioden och den efterföljande förlängningen blev mållös och matchen slutade oavgjort.

– Självklart är det tungt. Vi hade räknat med tre poäng, säger tvåmålsskytten Tobias Thermell till nwt.se.

Första perioden: 0–1 (2.26) Nicklas Nilsson (Daniel Karlunden) spel fem mot fyra, 1–1 (6.08) Tobias Thermell (Andreas Sundin, Johan Larsson) spel fem mot fyra, 2–1 (10.48) Tobias Thermell (Jonas Kapla, Andreas Sundin).

Andra perioden: 2–2 (15.36) Oscar Ahlström (Martin Sandgärde) spel fem mot tre.

Skott: 34–15 (9–6, 4–5, 16–3, 5–1).

Utv, Bofors: 7x2. Huddinge: 9x2.

Domare: Pehr Claesson, Alvesta.

Publik: 1604.