Text & fakta från kvällens matcher

Leksand–Almtuna 3–2

Almtuna hade ett starkt självförtroende inför bortamötet med Leksand med sju raka segrar i bagaget.

Uppsalalaget som imponerande låg på en tredjeplats föll dock med äran i behåll.

Efter en jämn första period la Leksand in en högre växel i mittperioden och Dalalaget tog ledningen i genom Thomas Rhodin efter bara 43 sekunder – och fem minuter senare utökade talangen Oliver Ekman-Larsson siffrorna till 2–0 efter en snygg avslutning i krysset.

Bortalaget var pressat under långa stunder men 38 sekunder från pausvilan reducerade Johan Andersson i spel fem mot fyra – ett väldigt psykologiskt viktigt mål skulle det visa sig.

I inledningen av tredje släppte Leksandsmålvakten Tom Lawson en retur som Elias Fälth tog vara på – och plötsligt var det kvitterat.

Sedan kom inte Almtuna närmare utan det var Leksand som drog det längsta strået.

Nyförvärvet Jussi Pesonen ordnade 3–2 och Almtuna hade sedan chanser att kvittera men då höll Lawson tätt i målet och Leksand kunde ta tre poäng.

Sundsvall–Örebro 3–5

Sundsvall gör allt för att slippa kvala sig kvar i allsvenskan.

Nästjumbon hade inför kvällens möte med Örebro åtta poäng upp till säker mark när sex omgångar återstod.

För att hålla drömmen eller målsättningen vid liv krävdes givetvis en trepoängare mot nykomlingen som ligger i ingenmansland på en tiondeplats.

Men den här gången räckte man inte till.

Sundsvalls annars duktige målvakt Joakim Lundström hade ingen rolig afton. Efter 20 spelade minuter byttes han ut mot sin kollega Michal Zajkowski.

Då hade Örebro gått upp till en 4–1-ledning trots att man bara avlossat nio skott mot mål.

Sundsvall spelade stabilare i andra perioden och reducerade två gånger om. Först genom ett skott från Daniel Olssons klubba och fem minuter före vilan slog Oscar Johansson in 3–4 i spel fem mot fyra.

Nu hade Sundsvall kontakt igen, men tidigt i tredje fick man genast 3–5 mot sig och matchen var körd för hemmalaget.

Sundsvall har fortfarande en liten möjlighet att undvika kvalspel men det ser mörkt ut.

Västerås–AIK 0–4

AIK sätter press på serieledarna Leksand i tabellen.

Även om Solnalaget har en match mindre spelad har man bara tre poäng upp till Dalalaget.

I måndagens möte med Västerås prioriterade man en stark defensiv med matchens bästa spelare Christopher Heino-Lindberg mellan stolparna.

Bortalaget tog kommandot i den första perioden när Christian Sandberg och Daniel Bång svarade för en varsin fullträff i spel fem mot fyra. Målen kom bara med tre minuters mellanrum och det var också en rättvis ledning som AIK hade med sig till pausvilan.

I den andra perioden ryckte VIK upp sig en aning och hade ett antal chanser att spräcka Heinos nolla – men AIK-målvakten storspelade i målet och visar god form inför kvalserien.

Den typiske målskytten Richard Gynge satte spiken i kistan några minuter in i tredje perioden.

AIK har fem poäng ner till tran Växjö som har en match mindre spelad.

Bofors–Björklöven 3–1

Bofors ser alltmer ut att säkra sin play off-plats.

Det har varit ett långt och öppet lopp med Borås ständigt flåsandes strax under strecket. Men trots att Borås och nu under senare tid även Västerås har gjort ett rejält uppryck verkar det ändå inte räcka längre än ett kvitto på lojalitet och god lagmoral.

Matchen bjöd inte på någon vidare anfallsglad ishockey utan det var kamp mellan två lag som skriker efter poäng på olika villkor.

I början av andra perioden rakade Gustaf Thorell in 1–0-pucken bakom Björklövens målvakt Patrick Galbraith.

Bortalaget kvitterade men Bofors övertog ledningen och kunde till slut avgöra.

Björklöven är fortfarande åtta poäng på rätt sida kvalstrecket och närmaste motståndare är Sundsvall som ikväll föll hemma mot Örebro.

Umeålaget har därmed en bra fördel att klara sig kvar i allsvenskan utan att tvingas kvala. Det återstår fem omgångar och 15 poäng att spela om.

Troja/Ljungby–Mora 4–3

Troja/Ljungby ser ut att undvika sina bottenkollegor och slippa kvalspel.

Gästerna hade något fördel i första perioden rent spelmässigt men var mållöst så långt.

I andra var det hemmalaget som trummade på friskt framåt och skapade de vassaste chanserna.

Matchen bjöd på två mål i box play.

Efter Robin Gartners ledningsmål i andra periodens inledning fick Mora sedan chansen att utöka siffrorna i spel fem mot fyra.

Men istället var det hemmalagets Ron Pasco som kvitterade drygt tre minuter före paus – i numerärt underläge alltså.

I slutsekunderna drog Moras Mattias Ekholm på sig en utvisning och Troja fick inleda den tredje perioden med en man mer på isen.

Då var det istället Moras tur att skicka in ett mål i box play.

Trots ledningen kunde Troja vända och vinna. Efter kvitteringen dröjde det fem minuter innan ledningsmålet och bara minuten senare slog Ron Pasco in 4–2.

Snacka om vändning.

Mora reducerade men kom inte närmare – men Dalalaget är ändå mer eller mindre klart för play off-spel.