Svenska VM-förbannelsen bruten efter rysare

Sverige klart för semifinal i hockey-VM • Så spelas semifinal och final i hockey-VM

Uppdaterad 2024-05-25 | Publicerad 2024-05-23

OSTRAVA. Förbannelsen är bruten – efter sex års väntan får Sverige äntligen spela en VM-semifinal.

Detta efter en förlängningsrysare mot Finland.

– Vi hade räknat med att åka till Prag i morgon, säger Erik Karlsson.

Sverige utklassat av Tjeckien i semifinalen i hockey-VM

Joel Eriksson Ek blev den svenska hjälten i VM-kvartsfinalen mot Finland.

Efter nästan sex minuter av förlängningen styrde centern in avgörande 2–1 i powerplay.

– Det är klart det var gött att se den gå in. De spelade oerhört tajt framför sin målvakt och vi hade svårt att komma åt de lösa puckarna, säger hjälten Joel Eriksson Ek.

Hur värderar du det här målet i din karriär?

– Det är nog ett av de viktigare i alla fall. Men jag är glad att vi vann matchen och det är vad det handlar om. Vi är inte nöjda än.

18–3

Hans sjätte mål i turneringen innebär att Tjeckien väntar i semin i Prag på lördag.

Sverige var storfavoriter på förhand och sett till styrkan på lagen så hade Sam Hallam 18 NHL-proffs att förfoga över medan Jukka Jalonen bara förfogade över tre tillgängliga i torsdagens match.

Tre Kronor var spelförande i stora stycken av matchen och ett mål låg hela tiden i luften. Men det dröjde djupt in i matchen innan det kom. Buffalo-stjärnan Rasmus Dahlin satte 1–0 när fem minuter återstod att spela efter att ha hittat en lucka bakom den finske målvakten Emil Larmi.

Fyra raka kvartsfinaluttåg

Men Finland kom tillbaka.

Med 57 sekunder kvar att spela kvitterade Örebros Hannes Björninen på en styrning och tog därmed matchen till förlängning.

Förlängningen spelades i tre-mot-tre och när unge Konsta Helenius blev utvisad kom avgörandet.

– Det är en lättnad givetvis. Det satt hårt inne, men jag tyckte vi fick en välförtjänt vinst. Vi hade räknat med att åka till Prag i morgon, säger Erik Karlsson.

Efter VM-guldet 2018 i Köpenhamn har Tre Kronor därefter inte lyckats ta sig förbi kvartsfinalen i någon av de efterföljande mästerskapen.