Matchfakta 21/11

Malmö–Sundsvall 8–0 (1–0, 4–0, 3–0)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-21

Malmö hade inga bekymmer med att besegra Sundsvall på hemmais.

Laget dödade matchen i mittperioden när de gick från 1–0 till en stabil 5–0-ledning.

Mikko Eloranta och Jyrki Välivaara slog till med tre minuters mellanrum och Malmö hade 3–0 mot ett Sundsvall som hade svårt att skapa de riktigt heta chanserna.

Trots att skottstatistiken slutade 35–23 var det klasskillnad i mål.

Hemmalaget fortsatte att ånga på och siffrorna slutade inte förrän vid 8–0!

Carl Söderberg, Tomas Wallgren och Calle Steen gjorde ett varsitt mål i slutperioden.

Synd om stackars Sundsvall som verkligen inte kunde få hål på duktiga Malmö-målvakten Jani Hurme.

Malmö har i år varierat sina insatser på isen, men nu kanske laget är på gång på riktigt allvar.

Laget har fyra raka segrar och verkar nu även ha fått igång målmaskineriet.

Ex-elitserielaget ligger just nu trea, elva poäng efter serieledarna Leksand.

Första perioden: 1–0 (6.25) Robin Weihager (Calle Steen) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–0 (4.32) Mikko Eloranta (Jyrki Välivaara, Robin Weihager) spel fem mot fyra, 3–0 (7.35) Jyrki Välivaara (Calle Steen, Antti Bruun), 4–0 (10.50) Marcus Paulsson (Ville Nieminen, Jyrki Välivaara) spel fem mot tre, 5–0 (14.55) Robin Alvarez (Jens Svensson, Johan Björk).

Tredje perioden: 6–0 (4.24) Carl Söderberg (Fredrik Eriksson, Mikko Eloranta) spel fem mot tre, 7–0 (8.53) Tomas Wallgren (Jan Öberg, Johan Björk), 8–0 (12.10) Calle Steen (Ville Nieminen, Antti Bruun).

Skott: 35–23 (10–3, 16–12, 9–8).

Utv, Malmö: 4x2. Sundsvall: 7x2.

Domare: Alexander Vikström, Linköping.

Publik: 2865.

Hammarby–Borås 3–4 (1–2, 2–0, 0–1, 0–1)

Jumbon Hammarby har bara vunnit en match av totalt 19.

I kväll noterade Bajen sin 16:e förlust.

I en match som innehöll fenomenala 98 skott mot mål, var det gästerna som drog längsta strået i förlängningen.

Hammarby inledde bäst och tog också ledningen efter 5.02 genom Johan Andersson. Men innan perioden var över hade Borås vänt på steken och hade en 1–2-ledning med sig till pausvilan.

I mittperiodens lutade skotten 19–15 och hemmalaget fick in två puckar. Först kvitterade Erik Johansson innan Stefan Svanbom gav hemmalaget ledningen.

När matchuret stod på 13.14 i den tredje perioden slog Mats Hansson in den viktiga kvitteringen för nykomlingen. Målet kom i power play.

I slutminuterna hade Hammarby chans att avgöra matchen när laget fick spela fem mot fyra vid två tillfällen.

I stället var det Borås som avgjorde i förlängningen när Joakim Andersson prickade in segermålet bakom Bajen-målvakten Henrik Karlsson.

Nykomlingen imponerar och ligger just nu i mitten av tabellen.

Första perioden: 1–0 (5.02) Johan Andersson (Niklas Ekberg, Robin Andersson), 1–1 (9.08) Elias Fälth (Fredrik Enhörning, Patrik Ahlstrand) spel fem mot fyra, 1–2 (18.12) Jonas Nilsson (Björn Gustafsson, Anders Eriksson).

Andra perioden: 2–2 (10.27) Erik Johansson (Tomas Lindgren), 3–2 (10.40) Stefan Svanbom (Niklas Ekberg).

Tredje perioden: 3–3 (13.14) Mats Hansson (Lars Eller, Joakim Andersson) spel fem mot fyra.

Fjärde perioden: 3–4 (3.25) Joakim Andersson (Mikael Hultqvist).

Skott: 43–55 (12–15, 19–15, 11–19, 1–6).

Utv, Hammarby: 4x2. Borås: 4x2.

Domare: Tobias Suomela, Örebro.

Publik: 81.

Rögle–Nybro 7–2 (4–0, 0–2, 3–0)

Serietvåan Rögle ville sänka Nybro tidigt i hemmamötet,

Skotten efter en period var 10–7 men det var hemmalaget som var övermäktigt i målkolumnen.

När klockan stod på 13.07 rakade Mikael Gath pucken till 4–0 bakom Nybromålvakten Henrik Tojkander.

Christofer Löfberg inledde målskyttet redan efter 1.15 efter förarbete av Tommy Enström.

Utökningen svarade Mikael Gath för i spel fem mot fyra efter 2.21.

Tung start för Nybro. Men det stannade inte där.

Stefan Erkgärds slog in 3–0 redan efter 4.36.

Gästerna var något farligare i mittperioden.

Jarno Honkonen och Fredrik Strid slog till med en varsin fullträff och såg till att laget fick kontakt inför slutperioden.

4–2 och nu var det all kraft framåt som gällde för Nybro.

I stället svarade Rögle med att ånga på i slutperioden. Efter 3.58 slog Tommy Enström in 5–2 och förmodligen var det det målet som slog luften ur Nybro.

Martin Johansson och Andrée Persson såg sedan till att slutsiffrorna stannade vid 7–2.

Rögle är serietvåa med tre poäng före Malmö.

Första perioden: 1–0 (1.15) Christofer Löfberg (Tommy Enström, Stefan Erkgärds), 2–0 (2.21) Mikael Gath (Christofer Löfberg, Andrée Persson) spel fem mot fyra, 3–0 (4.36) Stefan Erkgärds, 4–0 (13.07) Mikael Gath (Christofer Löfberg, Jakob Johansson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 4–1 (18.37) Jarno Honkonen (Andreas Elofsson), 4–2 (19.37) Fredrik Strid (Marcus Olsson, Weston Tardy).

Tredje perioden: 5–2 (3.58) Tommy Enström (Brett Harkins, Christofer Löfberg), 6–2 (9.32) Martin Johansson (Brett Harkins) spel fem mot fyra, 7–2 (14.02) Andrée Persson (Kenny Jönsson, Jakob Johansson).

Skott: 25–21 (10–7, 6–11, 9–3).

Utv, Rögle: 2x2. Nybro: 5x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Morgan Claesson, Alvesta.

Publik: 1523.

Huddinge–Nyköping 5–4 (1–3, 3–0, 1–1)

Det var en svängig match i Huddinge.

Huddinges Oscar Ahlström gav hemmalaget ledningen redan efter 3.34 men gästerna replikerade snabbt. Bara 40 sekunder senare slog Fredrik Håkansson in kvitteringen.

Gästerna klev till pausvila med en 1–3-ledning.

Först tog Nyköping ledningen genom Jens Jakobs efter 11.17.

Och när hemmalaget hade chansen i spel fem mot fyra slarvade laget och NH utökade till 1–3 i numerärt underläge.

I mittperioden var det helt omvänt.

Nu var det Huddinge som ville mest.

I spel fem mot fyra slog Martin Sandgärde in 2–3.

Och efter 6.16 – bara två minuter efter reduceringen kvitterade Christer Andersson.

Vändningen var ett faktum när Daniel Karlunden rakade in 4–3 strax – och Huddinge ledde plötsligt inför den avslutande perioden, som innehåll två mål.

Knut-Henrik Spets kvitterade först på straff.

Men matchens hjälte var Christer Andersson som slog in 5–4-målet i spel fem mot fyra efter 8.17.

Huddinge har klättrat i tabellen och låg inför matchen på en elfteplats.

Nu klättrar fjolårets jumbo ytterligare i tabellen.

Första perioden: 1–0 (3.34) Oscar Ahlström (Victor Ahlström), 1–1 (4.18) Fredrik Håkansson (Niklas Fogström), 1–2 (11.17) Jens Jakobs (Fredrik Håkansson), 1–3 (12.46) Jimmie Kraft spel fyra mot fem.

Andra perioden: 2–3 (4.49) Martin Sandgärde (Victor Ahlström, Oscar Ahlström) spel fem mot fyra, 3–3 (6.16) Christer Andersson (Oscar Ahlström), 4–3 (8.52) Daniel Karlunden (Fredrik Börjesson).

Tredje perioden: 4–4 (4.10) Knut-Henrik Spets, 5–4 (8.17) Christer Andersson (Victor Ahlström, Oscar Ahlström) spel fem mot fyra.

Skott: 28–18 (10–8, 10–4, 8–6).

Utv, Huddinge: 2x2. Nyköping: 7x2.

Domare: Robert Lahti, Västerås.

Publik: 317.

Björklöven–AIK 5–2 (1–0, 1–2, 3–0)

Björklövens fina trend håller i sig. Efter 5-2 hemma mot AIK ikväll så tog laget sin sjätte raka seger och hänger därmed på lagen ovanför kvalseriestrecket. Men det blev en jämn match som kom att avgöras först i slutet. Björklöven tog ledningen redan efter 2.28 i den första perioden sedan Patrik Nevalainen hittat rätt i spel fem mot fyra.

Bara 41 sekunder in på den andra perioden var det dock kvitterat sedan Jonas Westerling överlistat Tobias Lundström i hemmamålet. Bara fyra minuter senare kunde också AIK ordna ett ledningsmål. Rasmus Ericsson spelade fram Daniel Bång som fullbordade gästernas vändning. Björklöven kvitterade i mitten på den andra perioden efter mål av Nicklas Johansson, och i inledningen på den tredje hade hemmalaget vänt till ledning sedan Mattias Wennerberg slagit in 3-2 efter bara 37 sekunders spel. Båda målen kom i spel fem mot fyra, och det var just utvisningarna som kom att sänka AIK. I slutet på den tredje perioden punkterades matchen sedan Jonathan Carlsson gjort 4-2 i spel fem mot tre. AIK chansade och tog ut målvakten med minuten kvar att spela, men då kunde istället Björklöven och Mattias Wennerberg fastställa slutresultatet.

Första perioden: 1–0 (2.28) Patrik Nevalainen (Daniel Olofsson, Mattias Hellström) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (0.41) Jonas Westerling (Rasmus Ericsson, Patrik Bergström), 1–2 (5.08) Daniel Bång (Monir Kalgoum), 2–2 (13.18) Nicklas Johansson (Magnus Gästrin, Mikael Lidhammar) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–2 (0.37) Mattias Wennerberg (Jonathan Carlsson, Kristofer Berglund) spel fem mot fyra, 4–2 (16.44) Jonathan Carlsson (Magnus Gästrin, Kristofer Berglund) spel fem mot tre, 5–2 (19.16) Mattias Wennerberg (Mikael Lidhammar) mål i tom kasse.

Skott: 36–34 (9–8, 13–12, 14–14).

Utv, Björklöven: 4x2. AIK: 8x2.

Domare: Björn Larsson, Ljusne.

Publik: 2789.

Almtuna–Leksand 2–3 (0–0, 2–1, 0–2)

Intresset för Leksand visade sig ordentligt när laget kom till Uppsala på onsdagskvällen. Matchen fick skjutas upp i tio minuter på grund av publiktillströmningen, och när väl matchen började så var det lapp på luckan (2557 personer). Storpubliken i Gränbyhallen fick se en mållös första period där Leksand hade det mesta av spelet.

Leksands gjorde också ledningsmålet, och det efter nästan halva den andra perioden. Juha Lind serverade finländaren Tomi Pettinen som gav gästerna ledningen. Bara minuterna senare fick Almtuna chansen i spel fem mot fyra. Då passade Leksandsbekante Julius Larsson på att kvittera. Det blev också 2-1 till Uppsalalaget som i spel fyra mot fem utnyttjade Leksandsslarv och Jonathan Persson kunde stöta in ledningsmålet.

Den tredje perioden blev en enda jakt på kvittering av Leksand, men Almtunas smarta försvarsspel såg ut att ge utdelning. Då slog Jan Huokko till med en kanonpassning som gav Mikael Karlberg öppet mål att slå in kvitteringen. Bara två minuter från slutet kom också segermålet för Leksand. Poängkungen Jens Bergenström gjorde en riktig fräckis då han gick köksvägen och lyckades trycka in segermålet som också blev slutresultat i matchen.

- Surt att förlora alla tre poängen när det var så nära, då vill man ju gärna ha med sig en pinne. Men det är Leksand som för matchen, inget snack om det, säger Almtunas tränare Leif Boork till sportbladet.se.

Andra perioden: 0–1 (9.21) Tomi Pettinen (Juha Lind, Magnus Hedlund), 1–1 (11.37) Julius Larsson (Marcus Ragnarsson) spel fem mot fyra, 2–1 (15.09) Jonathan Persson (Robert Kimby, Johan Berggren) spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 2–2 (10.01) Mikael Karlberg (Jan Huokko), 2–3 (17.57) Jens Bergenström (Jan Huokko, Jonas Elofsson).

Skott: 17–27 (4–7, 3–11, 10–9).

Utv, Almtuna: 9x2, 1x10. Leksand: 7x2.

Domare: Henrik Odsjö, Huddinge.

Publik: 2557.

Bofors–Oskarshamn 2–3 (1–2, 0–0, 1–1)

Det var glada miner hos spelarna i Oskarshamn efter bortamötet med Bofors som blev till en riktig rysare. Blott fem minuter från slutet och ställningen 2-2 blev Christian Carlsson i hemmalaget utvisad för puck över sarg. Den utvisningen var nästan avklarad, och det återstod bara 3.13 av ordinarie tid, när Alexander Bergström kunde ordna bortaledning för Oskarshamn. Bofors plockade ut målvakten Fredrik Eriksson med dryga minuten kvar att spela, men Oskarshamn höll ifrån och vann matchen med uddamålet.

Bofors visade prov på ineffektivt spel då laget, spelmässigt och skottmässigt, dominerade matchen. Men trots 40-21 i skott så blev det alltså småländsk seger i Karlskoga och det förde upp Oskarshamn på den sista playoffplatsen.

– Vi var för dåliga i powerplay. Två mål på alla numerära överlägen vi fick borde varit fler, säger Bofors lagkapten Björn Östlund till nwt.se.

Första perioden: 0–1 (2.21) Fredrik Jonsson (Chris Nybeck, Lukas Eriksson), 1–1 (4.32) André Hult (Mattias Karlsson, Björn Östlund) spel fem mot fyra, 1–2 (8.40) Eetu Qvist (Daniel Åhsberg).

Tredje perioden: 2–2 (10.24) Martin Johansson (André Hult, Johan Motin) spel fem mot fyra, 2–3 (16.47) Alexander Bergström (Daniel Åhsberg, Fredric Jaensson) spel fem mot fyra.

Skott: 40–21 (14–8, 12–4, 14–9).

Utv, Bofors: 8x2. Oskarshamn: 12x2.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby.

Publik: 1005.

Västerås–Växjö 1–0 (1–0, 0–0, 0–0)

Matchen mellan Västerås och Växjö blev en målfattig historia. Västerås drog det längsta strået och vann med matchens enda mål. Målet kom efter 12.02 i inledningsperioden. Henrik Nordfeldt sköt ett skott och på returen kunde Kalle Olsson slå in segermålet.

Västerås var det klart bättre laget i den här matchen vilket också skottstatistiken (42-21) skvallrar om.

Växjö var absolut inte ofarliga och i inledningen på den andra perioden skapade man ett par bra kvitteringslägen.

Västerås fick ett gyllene läge att punktera matchen i inledningen på den tredje perioden sedan Richard Gynge dragits ned och domaren Ulf Rådbjer dömt straff för hemmalaget. Just nämnda Gynge tog själv hand om straffen, men han lyckades inte överlista Viktor Fast i Växjömålet och matchen slutade 1-0 till Västerås.

- Klart det känns bra. Men visst, har man bra anfallsspel en sådan här match så vinner man ju med 5-0, säger Västeråstränaren Johan Tornberg till TV4 Sport.

Första perioden: 1–0 (12.02) Kalle Olsson (Henrik Nordfeldt, Rikard Ekström).

Skott: 42–21 (13–3, 11–8, 18–10).

Utv, Västerås: 3x2. Växjö: 8x2.

Domare: Ulf Rådbjer, Grödinge.

Publik: 1722.