HELSINGFORS. Vi fick välkommen och överraskande hjälp.

Tack för skrällen, Schweiz.

Nu kan inte Juniorkronorna missa gruppsegern.

Hans Abrahamsson.

Schweiz har haft en riktigt svag inledning på turneringen. Först utspelat och utskämt mot Sverige. Sedan blev det förlust mot Danmark i den andra matchen. En match som i princip handlade om att undvika spel om nedflyttning.

Där lär Schweiz hamna trots skrällen mot Kanada. Det stod 2–2 efter tre perioder. Kanada vann först efter straffar.

Men poängen de tog mot Kanada var en skänk från ovan. Och det var en svenskbekanting som låg bakom skrällen. Målvakten med det eleganta namnet Joren van Pottelberghe håller till vardags till i Linköpings juniororganisation, där han spelat de tre senaste säsongerna. Han svarade för en riktigt vass match, inte minst i tredje perioden när Kanada tryckte på.

För Schweiz var matchen ett stort steg framåt. Kanada? Nej, de imponerade inte alls. Omstädligt, långsamt och utan den riktiga skärpan.

Fördel av inbördes möte

Sverige har nu i princip redan vunnit gruppen trots att två matcher återstår.

Seger mot Danmark betyder att Juniorkronorna, inför den avslutande matchen mot Kanada, går upp på nio poäng. Kanada kan som mest få åtta poäng. USA kan – och bör – gå upp på nio poäng, men där har Sverige fördel av inbördes möte.

Gruppseger betyder möte med fyran i den andra gruppen i kvartsfinal och med största säkerhet undviker vi då Ryssland, Finland och Tjeckien.

Det mesta talar för att Slovakien blir fyra och att möta Slovakien är givetvis en önskemotståndare. Slovakien har kvar att möta både Finland och Ryssland och visst kan de skrälla i någon av de matcherna, större överraskningar har inträffat.