Galna JVM-matchen i natt – så påverkar den Sverige

T-V-Å straffar i samma situation när Ryssland slog Schweiz

Publicerad 2018-12-31

VICTORIA. Ryssland var rejält i brygga och Juniorkronorna var på väg att ställas mot Tjeckien i kvartsfinal.

Men till slut kunde ryssarna vända 1–3 till 7–4-seger mot Schweiz.

I en fullständigt galen match där det bland annat utdelades två (!) straffslag i samma situation.

Om Schweiz vunnit nattens möte med Ryssland hade schweizarna med största sannolikhet slutat tvåa i gruppen. Juniorkronorna hade då ställts mot Tjeckien i kvartsfinal. Nu är det i stort sett klart att det blir Schweiz som Juniorkronorna möter i kvartsfinal. Förutsatt att Tjeckien tar minst två poäng mot stryklaget Danmark.

Ryssland mot Schweiz var nattens enda match i Grupp A i Vancouver. Men det var en match som innehöll dramatik så det räckte och blev över.

Schweiz chockade Ryssland genom att göra ledningsmålet redan efter 49 sekunder. 2–0 kom också innan Ryssland reducerade innan första perioden var över. Men sex minuter in i mittperioden ökade Marco Lehmann på till 3–1.

Ryssland kom tillbaka igen och kunde både reducera och kvittera.

Missade två straffar efter varandra

Sedan började det stora kaoset.

Med fyra minuter kvar av den andra perioden tilldömdes Schweiz T-V-Å straffslag i samma situation, sedan tvåmålsskytten Marco Lehmann dragits ner två gånger om i samma friläge av ryske backen Samorukov

Dramatiken blev inte mindre av att Schweiz missade b-å-d-a strafflagen… Först genom Lehmann och sedan Philipp Kurashev.

Strax efter det, i slutet av mittperioden, drog ryssen Muranov på sig matchstraff efter en helt onödig butt-ending, där han stötte klubbskaftet mot skrevet på schweizaren Moser.

I  stället för ett schweiziskt ledningsmål kunde Ryssland sticka upp och göra 4–3 under den fem minuter långa utvisningen. Och när Ryssland lite senare fick power play ökade man på till 5–3.

Schweiz reducerade men med två ryska mål inom 1.08 punkterade matchen.