AIK föll i krismötet – befäste jumboplatsen

Publicerad 2014-11-11

Turbulensen fortsätter i AIK.

Efter att klubben sparkat vd:n kom femte förlusten på sex matcher.

Karlskoga vann jumbofinalen med 5-3 och SHL-satsande ”Gnaget” riskerar att hamna i kval – till division 1.

– Vi är inte oroliga över det, säger tränaren Thomas Fröberg.

I förra veckan sparkade AIK sin vd, Thomas Johansson, efter en nattsvart säsongsstart.

Men det gav ingen omedelbar effekt.

I kväll kom ännu en förlust och laget knäcktes delvis av en mardrömsstart.

Målvakten Christian Engstrand svarade för en jätteblunder när han, trots fri sikt, tappade in ett löst handledsskott från mittzonen.

Då hade endast 18 sekunder spelats av jumbofinalen i Nobelhallen.

– Matchens första skott, ett riktigt skitmål, och det sätter förstås prägeln, säger AIK-tränaren Thomas Fröberg.

Kvitteringen kom visserligen kort därpå, efter att två Karlskogabackar krockat framför egen målvakt, vilket bäddade för Yared Hagos som enkelt kunde stöta in 1–1-pucken.

”Gav oss inte chansen”

Men det var i upptakten av den tredje perioden som AIK:s hopp släcktes När Karlskoga gick från 2–1 till 4–1 i ett och samma numerära överläge.

– Vi gav oss inte själva chansen. I andra perioden spelade vi jättebra, men på grund av otroligt onödiga utvisningar, och målvaktstavlan, förlorar vi den här matchen, menar Fröberg.

Inför säsongen satsade AIK hårt på en snabb comeback till SHL.

Men efter 22 omgångar går laget snarare en kamp om att undvika kval till division 1.

Kvällens förlustsiffror, som till slut skrevs till 3–5, var AIK:s femte nederlag på sex matcher och nu skiljer hela sex poäng upp till säker mark, och hela nio poäng till ett playoff mot SHL.

– Vi ser bara till vår nästa match, men jag vet ju förstås var vi ligger i tabellen.

Åt vilket håll tittar AIK nu, ett kval uppåt eller nedåt?

– Vi känner ingen oro för att åka ur, men vi får inte heller titta allt för mycket uppåt, även om det är dit vi satsar. Vi måste som sagt titta på nästa match, vinna den, och sedan ta steg för steg, säger Fröberg.

Västerås tog tre viktiga poäng i bortamötet med Karlskrona. Mikael Frycklund gjorde de två inledande målen och med en minut kvar punkterade Stefan Gråhns tillställningen när han sköt 3-1 till Västerås.

Matchen mellan Almtuna och Björklöven blev minst sagt svängig. Umeålaget hämtade upp ett tvåmålsunderläge - två gånger.

Och sedan vann Björklöven också med 5-4 efter straffläggning.

Asplöven såg ut att gå mot förlust i bortamötet med Oskarshamn. Men med tio sekunder kvar av tredje perioden fullbordade Sam Marklund upphämtningen när han kvitterade till 2-2. Även den matchen fick avgöras på straffar och då tog Asplöven också bonuspoängen.