Andra raka förlusten för Tre Kronor

Det blev ännu en förlust för Tre Kronor i Karjala Cup.

Sverige föll mot Ryssland, 2–3.

– Det svider i själen, säger Pär Mårts till TV10.

Unga Sverige skulle i dag ta revansch för 3-1-förlusten i premiärmatchen mot Tjeckien. Motståndarna, regerande världsmästarna Ryssland, var även de ute efter att revanschera sig efter den inledande förlusten mot Finland (1-2 efter straffar).

När Sverige mötte Ryssland i VM i våras förlorade Sverige med 7-3. I dag föll man igen, med 3-2.

Sverige vann skotten i första perioden med 9-4 men likväl ledde Ryssland med 2-1 efter de första 20 minuterna.

Comeback för ”Honken”

Brynäsmålvakten Johan Holmqvist gjorde sin första match i landslaget sedan september 2009. Efter en stark höst i elitserien belönades han med en start mot ryssarna. Men det blev en mardrömsstart för Holmqvist. 2,20 in i första perioden fick han kapitulera när Egor Averin sköt 1-0 till ryssarna. Sveriges power play, som haltade mot tjeckerna, hade förbättrades inför matchen mot Ryssland och svenskarna kvitterade ryssarnas 1-0 i power play 3 minuter senare.

– Vi har ingen fart, vi måste jobba hårdare, sa målskytten Martin Thörnberg till TV10 efter första perioden vid ställningen 1-2.

Starka i andra perioden

Sverige vann även skotten i andra perioden, 9-4, och hade kontroll över ryssarna. Svenskarna lyckades dock bara göra ett mål och inför sista perioden var ställningen 2-2.

– Vi spelar riktigt bra den här perioden och vi borde gjort mer än ett mål, sa 2-2-skytten Tony Mårtensson till TV10 efter den andra perioden.

Tidigt i tredje perioden gjorde Ryssland 3-2. Med nio minuter kvar på matchklockan fick Sverige chans att spela fem mot fyra i 5 minuter då Nikolai Zherdev sparkade på en liggande Staffan Kronwall. Fem power play-minuter blev tre när Sverige fick lagstraff för att ha haft sex man på banan. Under de tre minuterna lyckades man inte få ett enda skott på mål.

Vann skotten överlägset

Sverige misslyckades med att kvittera och förlorade matchen. Detta trots att man till slut vann skotten med totalt 36-14.

Efter de två inledande förlusterna i Karjala Cup ser förbundskapten Mårts framåt.

– Det svider i själen när det är tävlingar vi är ute på, men det gäller att inte gräva ner sig. Det är ny match imorgon. Sörja får vi göra sen, sa Mårts till TV10 efter matchen.

I morgon möter Sverige Finland i den sista matchen i turneringen.