Matchfakta 23/11

Nybro-Malmö 2-4 (0–2, 1–1, 1–1)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-23

Malmö fortsätter att vinna och har stabiliserat sin position ovanför kvalstrecket. I matchen mot Nybro på bortais blev det en ny seger för skåningarna. Redan efter 5.07 tog gästerna ledningen genom Johan Björk i spel fem mot fyra.

Malmö var bättre i den första perioden och utökade sin ledning till 0–2 genom Antti Bruun, även den här gången i spel fem mot fyra. Trots en reducering genom Mike Ericson i den andra perioden, var det Malmö som hela tiden var ett steg före.

Strax efter Fredrik Erikssons straffmiss kunde Jens Svensson istället sätta 1–3 efter 12.18. I tredje perioden hade hemmalaget chans att reducera genom bra chanser och frilägen.Klockan stod på 12.32 när Michael Irani fick in 3–2-pucken bakom Malmös målvakt Jani Hurme.Gästerna blev tagna av målet och spelet avtog avsevärt. Nybro radade upp chanser.

I slutet lyckades ändå Malmö avgöra till 2–4 efter att Nybro plockat ut målvakten Henrik Tojkander.

Första perioden: 0–1 (5.07) Johan Björk (Carl Söderberg, Jyrki Välivaara) spel fem mot fyra, 0–2 (12.49) Antti Bruun (Mikko Eloranta, Patrik Lundh) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–2 (6.23) Mike Ericson (Henric Gustavsson, Per Braxenholm) spel fem mot fyra, 1–3 (12.18) Jens Svensson (Robin Alvarez, Robin Weihager).

Tredje perioden: 2–3 (12.32) Michael Irani (Jarno Honkonen, Andreas Elofsson), 2–4 (19.46) Tomas Wallgren (Mikael Wahlberg) mål i tom kasse.

Skott: 34–26 (6–9, 14–11, 14–6).

Utv, Nybro: 5x2. Malmö: 6x2.

Domare: Tobias Suomela, Örebro.

Publik: 1104.

Leksand-Björklöven (1–0, 2–0, 1–0)

Fjärde nollan på sju matcher. Leksands målvakt Ed Belfour kan mycket väl bli tidernas bästa målvakt i klubben, sett till räddningsprocenten. Det finns inga direkta tendenser som talar om nedsatt förmåga. I kväll svarade ”Örnen för 16 räddningar.

Leksand är överlägsna serieledare och har efter 20 omgångar fortfarande bara förlorat en match (Malmö borta).

Mot Björklöven spelade man hem lagets 13:e raka seger. Imponerande, övertygande och ett bevis på att Dalalaget åtminstone är bland de 14 bästa i Sverige. Den första perioden slutade 1–0. Dansken Daniel Nielsen rakade in 1–0 på pass av Mikael Karlberg efter 10.01. I mittperioden var det dags för en annan dansk, Morten Green, att slå in utökningen.

Green svarade även för lagets 3–0 när matchuret stod på 17.09. Ett riktigt snyggt mål när forwarden drog till med ett snärtande handledsskott som letade sig in i Björklöven-målvakten Tobias Lundströms högra kryss.

I tredje perioden svarade seriens poängkung Jens Bergenström för sin 30:e poäng (15+15) när han petade in pucken till 4–0 i spel fem mot tre. Det var matchens sista mål.

Dalkarlarna imponerar och vinner de flesta matcher övertygande, även om segern mot Almtuna senast satt långt inne.

Första perioden: 1–0 (10.01) Daniel Nielsen (Mikael Karlberg, Robert Petrovicky).

Andra perioden: 2–0 (4.57) Morten Green (Pierre–Edouard Bellemare, Juha Lind), 3–0 (17.09) Morten Green (Jonas Elofsson, Juha Lind) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–0 (6.03) Jens Bergenström (Juha Lind, Robert Petrovicky) spel fem mot tre.

Skott: 45–16 (11–6, 14–8, 20–2).

Utv, Leksand: 5x2. Björklöven: 11x2.

Domare: Yosef El–Natour, Stockholm.

Publik: 5846.

Bofors-Almtuna 6-2 (1–1, 4–0, 1–1)

Almtuna har det fortsatt tufft och har dragits in i bottenstriden på fullt allvar. Trots att laget har slipat till försvarsspelet något sedan Leif Boork tog över, har man svårt att göra mål. I bortamötet med tabellåttan Bofors blev det återigen en förlust för Uppsala-laget. Det positiva för deras del var väl att gästerna tog ledningen. Joachim Gellerstedt, i fjol i just Bofors, styrde in Henrik Erikssons skott efter 6.57.

Almtuna vann skotten med 9–4 men efter 15.42 kvitterade Kristoffer Näslund med ett skott i nättaket.

– Vi började bra och 0–1 var en perfekt start. Jag tycker att vi gjorde en bra period även om Bofors kvitterade, säger Almtunatränaren Leif Boork till unt.se

I mittperioden rasade allt för AIS. Bofors tog vara på sina möjligheter och man dödade mer eller mindre matchen.

Johan Bülow avlossade ett skott som AIS-målvakten Anders Lindbäck räddade, men på returen slog Bülow själv in ledningsmålet. Målet kom redan efter 1.11. Fyra minuter senare tog hemmalaget ledningen i box play.

Almtuna svarade för matchens tavla när Lindbäck spelade pucken rakt ut till Martin Johansson som slog in 3–1.I slutminuterna misslyckades AIS att reducera i spel fem mot tre. I stället gjorde Bofors både 4–1 och 5–1 före pausvilan.

– Vi kom upp upp i den standard vi ska hålla. Så bra är det här laget. En mycket avgörande sekvens i matchen var när vi klarade av ett tre mot fem-läge i drygt en minut, då vi ledde med 3–1, säger Bofors assisterande tränare Sam Hallam till nwt.se. Bortalaget hade mer eller mindre gett upp. Tobias Thermell slog in 6–1 efter 9.57 – och Almtunas mardröm fortsätter. Även om Leif Boork styrt upp vissa detaljer sedan hans inträde i laget så räcker laget inte till för tillfället.

Matchen slutade 6–2.

Oskarshamn-Växjö 4-2 (1–1, 2–1, 1–0)

Tabellsjuan Oskarshamn mot sexan Växjö. Två lag som med stor sannolikhet även kommer kriga om en play off-plats framåt vårkanten. Hemmalaget hade skotten i egna händer efter två perioder, och hade en knapp 3–2-ledning. Men det började illa.

Efter 6.24 agerade Sebastian Lauritzen framspelare och Patrik Carlsson målskytt. Innan perioden var över kvitterade Oskarshamn genom Lukas Eriksson. Liksom den första perioden var det Växjö som gjorde det första målet i mittperioden.

Christian Magnusson ordnade 1–2 efter 2.28. IKO fortsatte mala på och deras tryck mot Växjö-målvakten Viktor Fast gav till slut ordentligt med utdelning. Andreas Jungbeck kvitterade fyra minuter före vilan. Och Eetu Qvist fick en assistpoäng när hemmalaget genom Emil Ekblad slog in ledningsmålet efter 18.39. 3–2 inför tredje perioden alltså.

Det var IKO som hade vassaste chanserna och laget avgjorde matchen efter 9.19 när Alexander Bergström krutade in 4–2 bakom Viktor Fast, som annars spelade mycket bra. IKO upp på samma poäng som just Växjö.

Första perioden: 0–1 (6.24) Patrik Carlsson (Sebastian Lauritzen, Aki Heino), 1–1 (8.30) Lukas Eriksson (Fredrik Jonsson, Mattias Nilsson).

Andra perioden: 1–2 (12.28) Christian Magnusson (Peter Ström, Per Helmersson), 2–2 (15.47) Andreas Jungbeck (Andreas Lundin, Alexander Johansson), 3–2 (18.39) Emil Ekblad (Eetu Qvist, Daniel Åhsberg).

Tredje perioden: 4–2 (9.19) Alexander Bergström (Nicklas Jadeland).

Skott: 34–19 (12–7, 14–8, 8–4).

Utv, Oskarshamn: 6x2. Växjö: 5x2.

Domare: Niclas Johansson, Södertälje.

Publik: 2551.

Nyköping-Västerås 5-3 (0–1, 3–1, 2–1)

Nyköpings målvakt Martin Holst avgjorde mötet med Västerås – med vassa räddningar – och som målskytt till det avgörande målet. Tiden stod på 19.15 när pucken gled in i tom bur. Skottet som betydde 5–3 svarade målvakten för från egen zon Gästerna började annars bäst. Klockan stod på 17.23 när Stefan Holmgren tryckte in ledningsmålet.

I den andra perioden fick Nyköping plötsligt utdelning på chanserna – och det rejält. Redan efter 28 sekunder kvitterade Nicolas Besch. Och två minuter senare spelade forwarden fram Joakim Millqvist som svarade för ledningsmålet.

Västerås blev rejält pressade och det bäddade för Markus Andersson som via köksvägen slog in 3–1 bakom Johan Thalberg i VIK-målet. Tre ledningsmål på fem minuter. Västerås var skärrat.

– Jag vet inte vad som hände, men vi gick ner oss ännu mer än i första perioden. Det är tråkigt att laget inte ställde upp för Thalberg säger Västerås tränare Johan Tornberg till vlt.se.

Kim Sunna såg ändå till att VIK hade kontakt inför tredje perioden när han slog in 3–2 efter 11.38. Och laget fortsatte visa upp sig på sin positiva sida i den tredje perioden. Redan efter 1.13 tryckte Kalle Olsson in kvitteringen efter en målvaktsretur på Rikard Ekströms skott. VIK radade upp segrar efter målet men Nyköping-målvakten Martin Holst spelade stabilt.

Hemmalaget verkade vara nöjda med en poäng och gjorde allt för att försvara sin poäng.

I stället chockade NH. 14.50 stod tiden på när Jens Jakobs tryckte in pucken till 4–3 efter slarv i Västerås försvarsspel. I slutminuterna tog Västerås time out och plockade ut målvakten. Då gjorde motståndarmålvakten en fräckis. Martin Holst lyfte pucken över hela isbanan och såg den glida in till 5–3 i tom bur.

– Man kan väl inte bli mer förnedrad än när en målvakt gör mål, säger Johan Tornberg.

Första perioden: 0–1 (17.23) Stefan Holmgren (Linus Morin, Richard Gynge).

Andra perioden: 1–1 (0.28) Nicolas Besch (Jens Jakobs, Fredrik Håkansson), 2–1 (2.51) Joakim Millqvist (Nicolas Besch, Magnus Svensson), 3–1 (5.11) Markus Andersson (Jörgen Rickmo, Nicolas Besch), 3–2 (11.38) Kim Sunna.

Tredje perioden: 3–3 (1.13) Kalle Olsson (Rikard Ekström, Henrik Nordfeldt), 4–3 (14.50) Jens Jakobs (Niklas Fogström), 5–3 (19.15) Martin Holst mål i tom kasse.

Skott: 26–37 (9–11, 8–11, 9–15).

Utv, Nyköping: 4x2. Västerås: 6x2, 1x10.

Domare: Thomas Forsström, Umeå.