Matchfakta 16/9

Malmö–Växjö 3–3 (1–1, 1–1, 1–1, 0–0)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-16

Matchen:

Malmö hårdsatsar mot elitserien och är en het förhandsfavorit till seriesegern. I seriepremiären mot fjolårets överraskningslag Växjö bjöds skåningarna på en rejäl kalldusch i matchens sista sekund.

Ställningen var 3–2 till Malmö när Växjö 30 sekunder från slutet plockade ut målvakten.

Det blev lyckosamt. Niklas Andersson stötte in pucken då klockan stod på 19.59.

Och det var inte alls orättvist.

Den första perioden slutade 1–1 efter en fartfylld och intensiv inledning på matchen.

Efter 12.42 av den andra perioden skrinnade Marcus Paulsson sig fri och gjorde 2–1 till hemmalaget. Men gästerna gav inte upp utan kvitterade fyra minuter senare genom Christian Magnusson.

Malmös Mikko Eloranta var bara hundradelar från att bli matchvinnare. Forwardens skott till 3–2 letade sig in i Växjö-målvakten Tuomi Karjalainens högra kryss ett par minuter in i den tredje perioden.

Gästerna gav som sagt aldrig upp utan lyckades kvittera till 3–3 i matchens sista sekund.

I förlängningen var Malmö närmast segern där Mikael Wahlberg hade den bästa chansen, men han missade öppet mål.

Växjö ser ut att bli lika heta även den här säsongen.

Första perioden: 0–1 (3.19) Erik Lindhagen spel fem mot fyra, 1–1 (4.17) Marcus Paulsson (Fredrik Eriksson, Jyrki Välivaara).

Andra perioden: 2–1 (12.42) Marcus Paulsson (Patrik Lundh, Andreas Byström) spel fyra mot fem, 2–2 (16.30) Christian Magnusson (Peter Ström).

Tredje perioden: 3–2 (2.22) Mikko Eloranta (Andreas Byström, Johan Björk), 3–3 (19.59) Niklas Andersson.

Skott: 31–26 (7–6, 13–11, 8–9, 3–0).

Utv, Malmö: 7x2. Växjö: 3x2.

Domare: Pehr Claesson, Alvesta.

Publik: 3247.

Huddinge–Oskarshamn 2–1 (1–1, 1–0, 0–0)

Huddinge blev i fjol känt för ett lag som aldrig ger upp.

Trots att de var nykomlingar och låg i botten större delen av säsongen krigade de kopiöst säsongen igenom och bjöd alla motståndare i serien på tufft motstånd.

Mot Oskarshamn fick hemmalaget en flygande start på säsongen.

Gästerna hade ändå ett visst övertag i den första perioden. Fredric Jaensson prickade in 0–1 efter 3.05 bakom Huddinge-målvakten Pontus Sjögren.

Hemmalagets Victor Ahlström kvitterade efter 14.12 – och tidigt i mittperioden tog Huddinge ledningen när Peter Danielsson slog till i power play.

Det var periodens enda mål. Annars var det mest utvisningar som präglade mittakten.

Bortalaget saknade inte kvitteringschanser i slutperioden – men Huddinge lyckades hålla undan och tog en viktig premiärseger.

Första perioden: 0–1 (3.05) Fredric Jaensson (Eetu Qvist, Andreas Jungbeck), 1–1 (14.12) Victor Ahlström (Oscar Ahlström, Daniel Karlunden).

Andra perioden: 2–1 (0.44) Peter Danielsson spel fem mot fyra.

Skott: 21–22 (7–9, 10–5, 4–8).

Utv, Huddinge: 7x2, 1x10. Oskarshamn: 7x2.

Domare: Mikael Lindqvist, Järfälla.

Publik: 477.

Hammarby–Västerås 2–5 (1–0, 0–3, 1–2)

Västerås har i stort sett exakt samma manskap som i fjol - och lär bli svårspelade även i år.

Men det började trögt i premiären.

Gästerna inledde förvisso med en stark offensiv i bortamötet med Hammarby, men trots 2–10 i skott efter den första perioden var det hemmalaget som gjorde det enda målet, trots att ”Bajen” inriktade sig på försvar.

Målskyttet lossnade för VIK i mittperioden.

Patrik Nilson kvitterade i power play efter 6.08 med ett hårt isskott. Sedan rasade målen in.

1–2 slog Stefan ”Loppan” Hellkvist in efter en målvaktsretur.

Fem minuter senare hade gästerna ett skott i ribban, men Kim Sunna utökade till 1–3 strax därefter.

Västerås dominerade spelet totalt och hade flera puckar i virket.

Skottspecialisten Henrik Nordfeldt slog till från blålinjen med ett mäktigt slagskott i nättaket som betydde 1–4.

I slutminuterna lyckades Hammarby göra 2–4 på ett friläge, men

det var inget snack om saken.

”Loppan” stötte in 2–5 i tom bur i slutsekunderna.

En rättvis seger i en ”typisk premiärmatch”.

Första perioden: 1–0 (14.38) Brian Phinney (Dan Tryborn, Henrik Pettersson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (6.08) Patrik Nilson (Rikard Ekström) spel fem mot fyra, 1–2 (7.56) Stefan Hellkvist (Henrik Nordfeldt, Patrik Juhlin), 1–3 (16.52) Kim Sunna (Jonas Leetma).

Tredje perioden: 1–4 (4.57) Henrik Nordfeldt (Jonas Leetma) spel fem mot fyra, 2–4 (16.34) Richard Gustafsson (Niklas Ekberg), 2–5 (19.40) Stefan Hellkvist (Patrik Juhlin) mål i tom kasse.

Skott: 20–28 (2–10, 6–13, 12–5).

Utv, Hammarby: 10x2, 1x10. Västerås: 5x2, 1x5, 1 Matchstraff.

Domare: Yosef El–Natour, Stockholm.

Publik: 940.

Bofors–Nybro 6–1 (3–0, 3–0, 0–1)

Kristoffer Näslund låg bakom Bofors storseger mot Nybro när han svarade för två mål och två assist.

Nybros målvakt Antti Jokela hade ingen bra dag utan fick se sex puckar passera mållinjen i 6–1-segern.

Efter en spelad period hade Bofors en stabil 3–0-ledning.

André Hult inledde målskyttet i spel fem mot fyra efter elva minuter. Och knappt två minuter senare slog Kristoffer Näslund in 2–0 – även det i numerärt överläge – innan han i slutminuterna rakade in trean.

I mittperioden fortsatte målkalaset. Näslund fick assistpoäng på Tobias Thermells 5–0 och Andreas Sundins fullträff till 6–0 i power play.

Inför den tredje perioden tog Henrik Tojkander över Nybros plats i målet.

Han spikade igen buren samtidigt som Fredrik Näslund tröstmålade för Nybro.

Men frågan är om det räcker för att förstärka självförtroendet i nästa match.

Bofors vann komfortabelt.

Första perioden: 1–0 (11.00) André Hult (Björn Östlund) spel fem mot fyra, 2–0 (12.52) Kristoffer Näslund (Peter Messa, Andreas Sundin) spel fem mot fyra, 3–0 (17.29) Kristoffer Näslund (Andreas Sundin).

Andra perioden: 4–0 (7.06) Björn Östlund (David Bräck), 5–0 (9.43) Tobias Thermell (Kristoffer Näslund), 6–0 (15.50) Andreas Sundin (Tobias Thermell, Kristoffer Näslund) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 6–1 (14.04) Fredrik Näslund (Marcus Olsson, Samu Isosalo).

Skott: 33–26 (13–10, 13–9, 7–7).

Utv, Bofors: 6x2. Nybro: 6x2.

Domare: Sören Persson, Lidköping.

Publik: 1560.