Ligan kan bötfälla klubbarna

SDHL kan agera

Publicerad 2020-03-02

  • 52 hjärnskakningar i SDHL enbart under de senaste två säsongerna.
  • I en stor spelarenkät av Sportbladet larmar nu flera drabbade spelare om en ohållbar situation i många klubbar.
  • Vittnesmålen handlar om bristande kunskap och hjälp i klubbarna, självdiagnostisering – och skadeperioder som är onödigt långa.

SDHL kräver att det ska finnas medicinsk personal på plats på samtliga matcher.

Nu funderar ligan på att införa böter för att det ska ske.

– Det är så pass viktigt, säger SDHL:s kommersiella chef Angelica Lindeberg.

Bristen på sjukvårdsansvariga under matcherna i damernas högstaliga har det skrivits om tidigare år, och SDHL har sedan dess krav på att det finns någon medicinskt kunnig på samtliga matcher.

I Sportbladet stora spelarenkät, som 100 spelare svarat på, har flera spelare uppmärksammat att problemet fortfarande kvarstår i viss utsträckning.

Brynäs landslagsmeriterade spelare Johanna Olofsson är själv utbildad fysioterapeut och en av de som upprörs.

– Det är hemskt om det händer någonting.

Hon pekar på en bortamatch mot Modo då lagkamraten Denisa Krizova skadade sig.

– Den matchen sa jag till Glaas (Henrik, tränare) “ska jag kliva av för att hjälpa henne?”.

Modos tränare Björn Edlund berättar att sjukvårdare saknades på grund av sjukdom och att reserverna som de försökte lösa inte kunde.

– Det var olyckligt. Vi hade en dialog med Brynäs efteråt och jag tog på mig ansvaret och förklarade hur läget var hur vi hade jobbat med situationen, säger Edlund.

”Omedvetna” hjärnskakningar riskfyllda

Med de bristfälliga resurserna kring lagen i SDHL är det många som spelar med en hjärnskakning. Spelare får ofta frågan om de är okej och kör vidare, visar Sportbladets enkät och flera intervjuer.

Förödande, enligt hjärnskakningsexperten Yelverton Tegnér som poängterar hur viktigt det primära omhändertagandet är.

– Det är nog det mest allvarliga problemet vi har i dag, de här ”omedvetna” hjärnskakningarna. Så fort en spelare får frågan om du kan spela, då har det gått för långt. Du måste ha medicinsk personal på plats som har mod och kunskap att plocka av spelare.

Ligan har enligt Angelica Lindeberg diskuterat frågan med SHL-läkare, som menat att det inte är specifikt en läkare som måste vara på plats för att göra den första bedömningen. Men någon medicinsk personal kräver ligan ska finnas.

– Det är några matcher som det inte har varit och det är något vi kommer att ta med klubbarna. Många är inne på att vi kanske ska ha incitament för att det blir så och böter om man inte uppfyller kraven. Det är tråkigt att det ska behöva vara på det sättet men om det behövs för att följa något så får vi kanske ta till det då.

”Kommer aldrig få ogjord”

Modos Björn Edlund tror inte att en bot skulle förändra deras agerande.

– Den vi missade kommer vi aldrig få ogjord. Men jag tror ändå att det räcker att vi vet om det. Vi försöker ta så mycket ansvar vi kan. Sen om det blir ett vite på 5000 kronor eller ingenting... Vi kommer i alla fall att jobba på att försäkra oss om att ha personal på plats och även kanske dubbelkolla att det finns två eller tre som kan istället för en, säger han.

Edlund vill också förtydliga att det under den aktuella matchen fanns människor på plats utbildade i bland annat hjärt- och lungräddning samt hjärtstartare.

PODD Efter alla hjärnskakningarna - här är farligaste sporterna

I podden Aftonbladet Daily pratar vi med professorn i idrottsmedicinn, Yelverton Tegner, om hur tacklingar, nickar och smällar skadar hjärnan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE