Svensksuccé i CHL – tre lag till semifinal

Publicerad 2014-12-09

CHL är en svensk succé.

Tre svenska lag är vidare till semifinal i turneringen efter ett bland annat Frölunda vunnit ett jättedrama mot Helsingfors.

– Jag är helt slut, säger Roger Rönnberg till Eurosport.

Luleå blev första svenska lag att kvittera ut en biljett till CHL:s semifinalspel. Norrbottningarna hade 5-2 att gå på från första mötet med Lukko Rauma och det hann aldrig bli spännande i kvartsfinalreturen.

Efter en händelselös första period gick Luleå från 0-0 till 2-0 på bara 18 sekunder i andra perioden efter mål av Marcus Fagerudd och Chris Abbott. Matchen slutade 2-1 och totalt vann Luleå dubbelmötet med 7-3.

– Det ska bli fantastiskt roligt att spela semifinal, säger tränare Joakim Fagervall.

Men var det en klar seger i Luleå så var det en helt annan match i Göteborg där Frölunda mötte Helsingfors.

Rysarseger för Frölunda

Frölunda, som hade 1-2-underläge med sig in i andra matchen, gick upp till 2-0 i början av andra perioden och ledning totalt.

Men Helsingfors vägrade ge sig. De både reducerade och kvitterade innan Frölunda återigen tog en tvåmålsledning. Ännu en gång kom Helsingfors upp i likaläge totalt med sin 4-3-reducering.

Allt avgjordes i sista minuten. Först såg Frölunda ut att få en utvisning mot sig efter en hög klubba av Elias Fälth, men samtidigt så var Helsingfors för många spelare på isen och i spelet fyra mot fyra kunde Robin Figren avgöra.

Kritisk finsk tränare

– Jag hittade någon typ av give and go och den letade sig in. Det var jätteskönt, säger Figren.

Helsingfors tränare Antti Törmänen var kritisk mot den sista utvisningen.

– Alla vet att det beslutet inte hade fattats om det varit tvärtom, linjedomarna var härifrån. Det är ett brutalt beslut, säger han i Eurosport.

Kärpät klara

Vilket som blir det tredje svenska laget avgörs senare under kvällen i mötet mellan Skellefteå och Linköping. Segraren i den matchen möter Luleå medan Frölunda får möta Kärpät i semifinal.

Kärpät gick vidare genom att besegra Saipa i båda sina matcher. Totalt slutad dubbelmötet 5-2.