Experten: Jag har gåshud

VM-historien snyggaste mål?

Ja frågan är om inte Mikael Granlund zorromål mot Ryssland kan beskrivas så.

– Vad är det som händer? Jag får gåshud, säger Viasats expert Johan Tornberg.

1–0-målet var starten på en finsk uppvisning som tog landet till VM-finalen mot Sverige på söndag.

Det finns genombrott och så finns det genombrott. Finlands supertalang Mikael Granlund, 19, hade redan presenterat sig som VM-turneringens största talang. Men efter sitt sanslösa zorro-mål mot Ryssland lär superlativen aldrig sluta hagla om den Minnesotadraftade supertalangen.

Chockade alla

Det var efter 5,13 i andra perioden som Granlund chockade alla ryska spelare och publiken i Bratislava med en otrolig uppvisning bakom mål. Han fintade först sin back innan han lyfte upp pucken på bladet och drog in pucken över axeln på Konstantin Barulin i målet – i en zorro-rörelse.

Målet som betydde 1-0 fick Viasats expert Johan Tornberg fullständigt lyrisk:

– Vad är det som händer? Jag får gåshud, säger han.

"Ett fint mål"

Mikael Granlund själv var lugn och samlad när han intervjuades i periodpausen.

– Det är ett fint mål. Det är första målet så det är klart att det är viktigt för oss, säger han till Viasat.

På frågan om hur han kunde vara så kylig gav han ett iskallt svar.

– Varför skulle jag ha några nerver, varför skulle jag ha någon press? Det är bara en rolig match, säger supermålskytten.

Efter matchen var han ännu mer blygsam när han skulle berätta om målet.

– Det var ett skönt mål på det sättet att vi tog ledningen så att vi kunde vinna matchen.

Han avslöjade även att han tränat på det ett tag.

– Jag tränade på det någon gång när jag var junior och försökte det några gånger. I dag försökte jag igen och pucken gick in. Men det var bara ett mål, inget mer än så.

Är du beredd att göra om det i finalen?

– Jag vet inte, vi får se.

Sverige i final

Finland vann till slut med 3–0, efter att Granlund i power play spelat fram Jarkko Immonen till 3–0 9.15 in i den tredje perioden.

Nu väntar Sverige i en glödhet VM-final på söndag.

– Det är en underbar känsla av att ha nått VM-final, och att veta att man får möta Sverige i final, det är en underbar känsla, säger Finlands back Pasi Puistola till TV6.