Bottenrekord för Tre Kronor

Publicerad 2016-11-06

Sämsta insatsen någonsin i Karjala

HELSINGFORS. Tre Kronor har fått en rekorddålig start på säsongen.

Femte raka förlusten, förnedrat av Finland och en jumboplats i Karjala Tournament.

Och nytt svenskt bottenrekord i turneringen.

– Upplägget har inte fungerat. Vi måste ha mer än en träning tillsammans, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Karjala Tournament 2016 är över och på söndagseftermiddagen möttes hemmanationen och Tre Kronor i en bronsmatch.

Rivalmöte, som det sig bör.

Kanske mest inför matchen och så heta känslor blev det inte i det som skedde på isen.

Tre Kronor tog ledningen efter 14.50 av den första perioden efter en snygg passning av Mattias Sjögren som hittade en fri Patrik Cehlin, som hade öppet mål.

Hockeygodis.

Man hade chansen till 0–2. Bland annat hade Joel Lundqvist öppet mål i början av den andra perioden.

Sedan föll Tre Kronor ihop. Totalt.

Stolpe ut hela Karjala

1–1 av Joonas Kemppainen och 29 sekunder senare gjorde Miro Aaltonen 2–1 till Finland. 2–1-målet var en frukt av en längre press mot det svenska målet där Patrik Zackrisson fick en skada och var in-disponibel.

Och som det inte räckte så gjorde Finland 3–1, efter en ny tilltrasslad situation, 82 sekunder efter 2–1. Ridå.

Tre Kronor har inte haft stolpe in i den här turneringen.

Precis som mot Tjeckien i torsdags och mot Ryssland i lördags så tog Rikard Grönborg timeout i den andra perioden.

En längre period av finsk press behövdes att brytas och Grönborg manade till ro.

4–1 kom exakt tre minuter efter timeouten och blev spiken i kistan.

Målvaktsbyte i Tre Kronor och det kändes virrigt - på alla positioner.

I och med förlusten så blev Tre Kronor sist i Karjala 2016.

En turnering som man vann både 2015 och 2014.

Inte bara sist – utan rekord-sist. Noll poäng och 6–13 i målskillnad är Tre Kronors sämsta facit i Karjala någonsin.

”Går inte att ha det så här”

Efter landskampen var Grönborg känslosam.

Han gillade inte Tre Kronors upplägg där laget bara hade en gemensam träning ihop. Hela sju spelare var upptagna med Champions Hockey League vilket gjorde att förutsättningarna blev sisådär för landslaget.

– Går inte att ha det så här. Vi måste få träna ihop. Vi måste sätta oss ned och se vad vi kan göra, säger en uppjagad Grönborg efter slutsignalen.

Han syftar på att Champions Hockey League fått förmånen att lägga matcher under landskampsuppehållet, något som givetvis även hämmar spelarna från Tjeckien och Finland också.

– Vi hade sju spelare som var borta på första träningen. Det är mitt fel. Jag skulle planerat för det här, säger förbundskaptenen.