Sedan avgjorde Richard Gynge matchen efter ett straffmaraton.

Efter den dåliga starten på säsongen valde Modo att storstäda i klubben och göra sig av med bland andra Charlie Cook och Niko Dimitrakos. När sedan Ole-Kristian Tollefsens skada visade sig vara så allvarlig att han kommer vara borta januari ut tvingades Modo agera.

Resultatet blev att laget plockade in slovakerna Lubos Bartecko och Ladislav Nagy samt backarna Andreas Eriksson och Hannu Pikkarainen.

Alla fyra var med i går mot AIK och Bartecko och Nagy gick rakt in i förstafemman och bildade en stjärnkedja tillsammans med Byron Ritchie.

Flera bra chanser

Den formationen satte högsta fart redan från start och skapade flera bra chanser i inledningen.

– Det borde inte vara någon omställning för dem att komma till Modo, och man ser på deras spel att de kommit in i det bra, säger Per-Åge Skröder.

Och det var just Per-Åge Skröder som gjorde matchens första mål när han gav sitt Modo ledningen med 1–0. Och det var ett mycket vackert mål där Niklas Sundström plockade upp pucken i sarghörnet, spelade pucken bakom mål till Robert Rosén som med en direktpass skickade pucken vidare in framför mål där Skröder stötte pucken i mål.

– Susse (Niklas Sundström) hämtar pucken till Robban (Rosén) och jag blir helt fri framför mål, säger Skröder.

AIK hängde inte alls med i den första perioden och Modo kunde mycket väl varit i ledningen med ytterligare ett par mål.

Men i andra perioden spelade AIK upp sig och ett par minuter in på perioden kvitterade AIK när Daniel Rudslätt transporterade in pucken i offensiv zon. Där droppade han pucken till junioren Eric Norin som drog till från blå, och på returen kunde Rastislav Pavlikovsky peta in pucken.

”Jag blev kyligare”

Men innan perioden var över åkte AIK på en riktig kalldusch när Modo gjorde 2–1 med endast två sekunder kvar på klockan.

Med två minuter kvar av matchen tog AIK ut målvakten, och Modo hade då ett par lägen att punktera matchen i öppen kasse.

Men med en halv minut kvar av matchen vann Oscar Steen en klockren tekning i anfallszon och Richard Gynge slog till direkt. Ett skott som satt perfekt i krysset bakom Tuomas Tarkki.

I straffavgörandet var AIK till sist starkast efter att Richard Gynge, med sin fjärde straff (!) avgjorde matchen efter att Björn Bjurling räddat Byron Ritchies straff.

– Jag blev kyligare ju längre straffavgörandet gick, säger Bjurling.