Abrahamsson: En av de mest osannolika matcher jag sett

BUFFALO. Vi har snackat om att Sverige var som sämst när det gällde som mest.

Vad ska vi då säga om Kanada? Totalkollaps när det bara var att defilera mot guldet.

Men framför allt ska vi säga: Grattis Ryssland.

Finalen i junior-VM en av de mest osannolika matcher jag har upplevt.

I två perioder spelade Kanada precis som mot USA i semifinalen och såg mer eller mindre oslagbart ut. Ryssland var inte dåligt, men numret mindre än Kanada.

Men i tredje perioden hände någonting. Två snabba ryska mål inom 13 sekunder förändrade allt.

Hela Kanadas lag sjönk ihop som en urpyst ballong. All kaxighet, all självklarhet och all tuffhet var som bortblåst.

Jag kan inte komma ihåg att jag har sett ett kanadensiskt lag kollapsa på det här viset i en så viktig match.

Publiken var i chock och började lämna arenan efter att Ryssland gjort 5–3.

Dags att hylla Ryssland

Men nog om Kanada.

Det är dags att hylla Ryssland.

För första gången sedan 2003 vann ett europeiskt lag JVM i Nordamerika på liten rink. Nu som då var det Ryssland som klarade av det.

Laget har verkligen växt i turneringen efter de två inledande förlusterna i gruppspelet mot Kanada och Sverige.

Och så har ryssarna haft marginalerna med sig. Mot Finland var laget mer eller mindre uträknat, men vände 1–3 till seger 4–3 i förlängningen.

I semifinalen mot Sverige kvitterade de till 3–3 med mindre än två minuter kvar och kunde sedan avgöra i straffläggningen.

Och så nu den osannolika mirakelvändningen i nattens final.

Bytte målvakt

Förbundskapten Bragin bytte målvakt efter 0–3. Inte för att Shikin hade varit dålig, utan för att få till en förändring. Igor Bobkov kom in och spikade igen.

Och i tredje perioden exploderade lagets två forwardsstjärnor Tarsenko och Kuznetsov. De var involverade i fyra av de fem målen och var verkligen bäst när det gällde som mest.

Att Ryssland vann och därmed bröt USA:s och Kanadas sju år långa dominans var det bästa som kunde hända juniorhockey.

Ryssland visade återigen att det går att vinna JVM-guld även när turneringen avgörs i Nordamerika.

Nu får vi bara hoppas att den ryska segern fungerar som en sporre även för Sverige.