BUFFALO. USA slog Finland i JVM efter ett sent avgörande.

Då ger glasklara förutsättningar för Juniorkronorna inför matchen mot Ryssland.

Förlora inte med mer än uddamålet – och det blir drömmotstånd i kvartsfinalen.

Gruppspelets sista dag såg på förhand ut att bli en oviss rysare där det fanns mängder av olika scenarion för hur kvartsfinalerna skulle se ut.

Men efter att USA slagit Finland med 5-4 – efter stor dramatik – i grupp A slutar lagen tvåa respektive trea i gruppen.

Amerikanerna gick ifrån till 3–0 innan finländarna reducerade två gånger om i slutet av den andra perioden. Men efter att USA fixat 4–2 med 34 sekunder till periodpausen visade Finland bra moral i tredje.

Där hann de nämligen både reducera och kvittera inom loppet av en 1.06. USA fick dock sista ordet när Adam Fox avgjorde med 1.37 kvar av matchen.

Amerikanernas seger innebär att vinnaren mellan Sverige och Ryssland senare i natt (02.00) får ett drömmotstånd i kvartsfinalen.

Där väntar nämligen Slovakien som slog Danmark med 5–1.

Förlora inte stort

Och för Juniorkronorna är förutsättningarna nu glasklara inför mötet med Ryssland. Förlora inte med mer än ett mål och gruppsegern är klar.

Men Sverige kan inte luta sig tillbaka, för de kan fortfarande hamna allt från etta till trea i sin grupp beroende på resultatet. Efter Tjeckiens seger, 6–3 mot Schweiz, tidigt på kvällen gäller detta:

Minst en poäng eller uddamålsförlust mot ryssarna ger förstaplatsen.

Förlust med två mål så går Ryssland förbi och Sverige är tvåa.

Förlust med tre mål eller mer så går även Tjeckien förbi och Sverige slutar trea i gruppen.

”Föredrar vissa lag”

Redan inför dagens matcher stod det hur som helst klart att både Sverige och Ryssland inför matchen skulle veta vilket lag de får möta beroende på vilken tabellplacering de slutar på.

Forwarden Fredrik Karlström svarade så här på frågan hur han tror det påverkar matchen:

– Jag hörde vad Lias sa till dig i går. Klart man föredrar vissa lag framför andra, samtidigt ska man klara av att möta alla lag. För egen del tycker jag det är bättre att vinna den här matchen och komma med bra självförtroende in i slutspelet.

Ni har bara ett mål och det är att vinna?

– Skulle jag tro, jag har inte hört något annat.