Laine: "Försökte få mig ur balans"

Publicerad 2016-05-17

Stjärnan uppassad när Finland krossade Kanada

ST.PETERSBURG. Finland går som tåget i VM och har vunnit samtliga sju gruppspelsmatcher.

Mot Kanada stod ”Lejonen” för en imponerande styrkedemonstration och vann med 4–0 – trots en ful spark på supertalangen Patrik Laine.

– De försökte väl få mig ur balans eftersom jag är ung och, enligt mig själv, en ganska bra hockeyspelare, säger Patrik Laine till Sportbladet.

WENNERHOLM: Så slutar VM-kvartsfinalerna

Kanada hade hittills inte behövt förta sig nämnvärt i VM-turneringen och vunnit samtliga matcher relativt enkelt – fram till i kväll.

I gruppfinalen mot Finland åkte nordamerikanerna på en riktig stjärnsmäll och föll med hela 4–0.

Detta trots en svag finländsk inledning där laget tillbringade nästan hela första tiominutersperioden i egen zon.

– Vi spelade bra i 50 minuter, de första tio var inte så bra. Kanada har ett bra lag men vi lyckades få in ett mål och sen svängde matchen, säger målskytten Leo Komarov.

De finska lejonen reste sig och fick ett par billiga mål i den andra perioden.

Svagt målvaktsspel

Kanadas målvakt Cam Talbot släppte först in Tommi Kivistös handledsskott under benen trots fri sikt. Ett läge som föranleddes av att Talbot tappat pucken slarvigt bakom eget mål.

Och tio minuter senare stänkte Leo Kamarov in 2–0 via plockhandsken på målvakten.

Men Finland nöjde sig inte där och hann även göra 3–0 innan perioden var slut. Mika Pyörälä kunde enkelt slå in pucken i öppet mål på en målvaktsretur efter ett vackert anfall.

Fulspel av Kanada

Ett skakat Kanada fick det inte alls att fungera i matchen. Corey Perry visade i mittperioden prov på sin frustration med ett fult tilltag när han åkte ut för att byta. Spelaren passade på vägen på att haka i sitt ben i Patrik Laines som fick sig en rejäl smäll.

Den finländske supertalangen fick ordentligt ont, grinade illa en stund i båset och skickade oroväckande signaler till alla finska hockeyfans – men kunde spela vidare.

Själv tyckte inte Laine att incidenten var värt att lägga allt för mycket energi på.

– Det är sånt som händer och sånt går inte alltid att undvika. Efteråt var det bara att fortsätta, säger Laine som håller med om att han var ordentligt uppassad av kanadensarna.

– De försökte väl få mig ur balans eftersom jag är ung och, enligt mig själv, en ganska bra hockeyspelare, säger han.

Nu väntar Danmark

Överkörningen fullbordades i den tredje perioden när Jarno Koskiranta tryckte in 4–0 efter ny målvaktsretur.

Finland tog därmed sin sjunde trepoängare av sju möjliga i gruppspelet och har 29–6 i målskillnad. Därmed säkrades gruppsegern som innebär att Danmark väntar i torsdagens kvartsfinal.

– De har spelat bra och förtjänar sin plats i slutspelet. Det kommer bli tufft, säger Patrik Laine.

Kanadas förlust innebär att de ställs mot Sverige i första slutspelsrundan.