Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-05

Referat och matchfakta från från kvällens omgång

Växjö–Leksand 3–1

Växjö är klart för kvalserien efter hemmaseger i seriefinalen mot Leksand.

Nu kan plötsligt smålänningarna ta hem seriesegern om laget vinner sista matchen mot Borås på bortais samtidigt som Leksand förlorar hemma mot Västerås.

Dalalaget var inte riktigt på tårna i första perioden utan man drog på sig en del onödiga utvisningar, vilket Växjö utnyttjade.

Robert Rosén slog in ledningspucken efter en snygg sidledspassning rakt igenom slottet från Daniel Åhsbergs klubba.

Hemmalaget gjorde sedan 2–0 – även det i spel fem mot fyra. Den här gången var det Daniel Åhsberg själv som fick tid på sig och skjuta mitt i slottet. Ett kanonskott som Leksandsmålvakten Joacim Eriksson var chanslös på.

– En rolig period med mycket fart. Vi måste fortsätta som vi gjort så här långt, sa Växjös 2–0-skytt till Viasat efter den första perioden.

Leksand reducerade tidigt i mittperioden och när laget hade chans till en kvittering slarvade man rejält. I spel fem mot fyra släppte en Leksandsback pucken till Steve Saviano som fick ett friläge. Forwarden lurade ner målvakten Joacim Eriksson och vinklade in 3–1 mellan benen på honom vilket blev spiken i kistan.

Växjö firade kvalserieplatsen efter slutsignalen.

– Det är helt underbart. Det kan inte bli bättre än att vinna inför sin hemmapublik och säkra kvalplatsen, säger Växjös forward Johan Andersson till Viasat.

Bofors–Borås 3–2

Bofors är sedan tidigare klart för play off.

Ikväll slog man en av lagets tidigare konkurrenter. Borås var länge med i matchen men Karlskogalaget har hela tiden legat ett par steg före i jakten på sjundeplatsen.

Kristoffer Näslund låg bakom alla tre målen med en fullträff och två assists.

I första perioden rakade han in ledningspucken i nät efter 10.07 och den andra perioden vara bara elva sekunder gammal när Linus Persson utökade ledningen efter förarbete från just Näslund.

Borås var långt ifrån uträknat. Laget hade en hel del möjligheter att göra mål på men så långt spelade Bofors målvakt Andro Michel lysande mellan stolparna.

I den tredje perioden reducerade gästerna två gånger om.

3–2 ordnade Mats Hansson fem minuter från slutet – men sedan kom man inte närmare.

Det här var för övrigt en match som egentligen bara handlade om äran, men Bofors vill givetvis slipa formen inför play off-spelet.

Västerås–Almtuna 3–1

Almtuna hade chansen in i det sista att ta en direktplats till kvalserien.

Men hemmaförlusten senast mot Växjö var en besvikelse – och kanske gick luften ur något.

För trots att det försvårade Uppsalalagets möjligheter hade man fortfarande chansen men då krävdes en trepoängare mot Västerås.

Men Almtuna var inte riktigt på hugget.

– Västerås gör det svårt för oss och vi orkar inte riktigt komma till. Men jag tycker ändå att vi måste göra det bättre, säger Almtunas tränare Jonas Rönnqvist till vlt.se.

Västerås gick upp till en tvåmålsledning efter den första perioden. Peter Öberg inledde målskyttet efter drygt tio minuters spel när han drog Almtunas målvakt Fredrik Pettersson-Wentzel innan han lirkade in pucken i nät.

Fyra minuter före paus styrde Rasmus Sandström in utökningen – och Almtunas chans till en direktplats kändes långt borta. Också på grund av att AIK ledde sin hemmamatch mot Örebro och för Uppsalalagets del var man tvungna att få hjälp av just bortalaget.

I andra perioden fick Almtuna kontakt när Robert Rollin-Carlsson reducerade efter 2.23 men för övrigt var det en blek akt från båda lagen.

Stefan Hellkvist slog in 3–1 i spel fem mot fyra.

– Det kändes faktiskt jäkligt viktigt att få sätta dit den, säger Stefan Hellkvist till vlt.se.

Ett värdigt slut för ”Loppan” som gjorde karriärens sista match på hemmaplan. Han avslutar sin hockeysaga på söndag i Leksand – klubben han tillhört många säsonger och även tagit upp till elitserien.

Vilket avslut för veteranen.

Almtuna får en ny chans att nå kvalserien via play off-spel.

Troja/Ljungby–Oskarshamn 4–2

Troja/Ljungby har nyligen klarat nytt allsvenskt kontrakt.

Matchen betydde mycket för Oskarshamn som har haft ett tag på sig att förbereda sig inför nedflyttningskvalet och givetvis vill man fortsätta vässa på formen.

Hemmalaget gjorde ett mycket psykologiskt viktig mål i första perioden. Bara sju sekunder från slutet slog Niklas Karmhag in ledningspucken i nät.

I andra perioden tvingades Oskarshamn kvittera två gånger om och trots det hade man ett 3–2-underläge att försöka ta igen.

Bortalaget krigade på bra och skapade chanser framför Trojas målvakt Petter Sandström men det var till slut Andreas Sundin som fick sista ordet när han knappt två minuter före slutet avgjorde mötet till 4–2.

Sundsvall–Björklöven 3–1

Sundsvalls hopp om att rädda nytt kontrakt utan kvalspel lever vidare till den allra sista omgången.

Det var rena finalen ikväll mot Björklöven som nu bara ligger två poäng före Sundsvall på rätt sida strcket när en omgång återstår.

Inför mötet skiljde det fem poäng lagen emellan – och Sundsvall var alltså tvunget att vinna för att ha en chans att undvika kvalspel.

Björklöven hade efter en period ett räddat allsvenskt kontrakt i sina händer efter en uddamålsledning.

I mittperioden kvitterade Sundsvall efter en fullträff från Jens Westins klubba i spel fem mot tre.

Matchen stod och vägde något i tredje perioden men avgjordes sedan inom loppet av bara 27 sekunder när drygt fem minuter återstod.

Jesper Samuelsson och Oscar Johansson klev fram som matchhjältar och Sundsvalls hopp lever alltså vidare.

I sista omgången tar Björklöven emot Mora på hemmaplan samtidigt som Sundsvall åker till Oskarshamn för möte med jumbon.

Dramatik på hög nivå.

Mora–Malmö 5–3

Psykologisk viktig match inför det kommande play off-spelet.

Malmö och Mora kan ju stöta på varandra i kvalet till kvalserien och nu förskaffade sig Mora ett övertag rent mentalt efter kvällens trepoängare.

Trots att hemmalaget hade det mesta av spelet efter två spelade perioder stod det bara 2–2 på resultattavlan.

Dalalaget slängde många puckar mot mål men Malmös målvakt Markus Svensson spelade stabilt

mellan stolparna.

Det var i sista perioden som målskyttet lossnade rejält. Mora gick upp till en 4–2-ledning, det sista inslaget av Greger Artursson efter 17.52.

Spiken i kistan var Mikael Zettergrens 5–2 när matchklockan stod 18.14.

Det ska bli spännande att följa play off-spelet.

Mora, Malmö, Almtuna och Bofors gör upp om en plats till kvalserien.

AIK–Örebro 3–1

Det var inte bara Växjö som säkrade kvalserieplatsen i näst sista omgången.

Även AIK gjorde samma bedrift efter tre poäng mot Örebro.

Johan Rynos 1–0 från den första perioden stod sig ända in i tredje.

Matchuret stod på 5.40 i slutakten när Conny Strömberg kvitterade.

Men det var Solnalaget som var något starkare och till slut kunde man dra ifrån och avgöra.

Victor Ahlström bäddade för segern när han hittade nätet efter drygt elva minuter och i tom kasse kunde sedan Christian Sandberg spika kvalserieplatsen.

AIK har liksom ifjol en tät defensiv. Bara Almtuna har släppt in mindre mål än Solnalaget.

Det är en viktig ingrediens i kvalserien och Solnalaget kan bli giftigt när det väl gäller.

Örebro som är nykomling i allsvenskan har sedan tidigare säkrat nytt kontrakt.