Österrike åkte ur A-VM – Frankrike vann drama

Publicerad 2015-05-12

Frankrikes glädje var stor.

Vilken mardröm, Österrike.

Nationen åkte ur A-VM utan att ha spelat i eftermiddag.

Frankrikes 3–2-seger – efter straffar – mot Lettland var exakt det som inte fick ske.

– Vi förtjänade att vinna, säger Stephane da Costa.

Ishockey-VM

Österrikes trupp och fans följde dagens match mellan Lettland och Frankrike med svettpärlor i pannorna.

Förutsättningarna var glasklara: Österrike – som spelat klart och tagit fem poäng på sju matcher – skulle vara klart för A-VM 2016 på alla resultat utom en fransk seger efter förlängning eller straffar.

Vad som hände?

Fransmännen vann den superdramatiska matchen med 3–2 – efter straffar!

Lettland hade 2–0 efter två perioder, men Stephane da Costa reducerade till 1–2 efter 8.21 av den tredje perioden och gav fransmännen hopp.

Gick till förlängning

2–2-kvitteringen kom med 4.40 kvar genom Sacha Treille och matchen gick till förlängning.

Den blev mållös och straffar fick avgöra. Österrikes hopp var fortfarande en lettländsk seger.

Fem av de sex straffarna satt – endast Lettlands lagkapten Kaspars Daugavins missade.

Därmed hände det osannolika.

Frankrike och Lettland klarade sig kvar, Österrike lirar i B-VM nästa år. Samtliga lag slutade på fem poäng, men Österrike ryker på grund av de inbördes resultaten lagen emellan.

– Jag tycker vi förtjänade segern. Vi hade ingen fantastisk turnering, men jag tycker inte vi hade ett lag som skulle åka ur heller, säger Stephane da Costa till iihf.com.

Masalskis räddade Lettland

Faktum är att de var ytterst nära att Lettland hade åkt ur. Frankrike hade nämligen en jättechans att göra 3–2 med åtta sekunder kvar av ordinarie tid. Julien Destosiers kom fri med målvakten Edgars Masalskis, men den senare räddade laget från ytterligare ett baklängesmål och samtidigt en plats i A-VM.

– Vi får tacka vår målvakt för att ha räddat oss, säger Kaspars Daugavins till iihf.com.