Från maktkamp – till fredspipa

Publicerad 2015-02-12

Krutröken har lagt sig – nu ska de bygga nya, starka AIK

När AIK:s ishockeyförening lånar fyra miljoner av Den Svarta Massan, huvudstyrelsen och AIK Fotboll handlar det inte bara om att rädda barn- och ungdomsverksamheten.

Det handlar lika mycket om att köpa tid för att trygga aktiebolagets och A-lagets framtid.

De falanger som tidigare stridit om makten ska nu ha rökt fredspipa för att jobba mot ett gemensamt mål: Att bygga ett starkt AIK hockey på lång sikt.

I framtidsplanen uppges varken Jonas Galotta eller Thomas Johansson få någon roll.

Låt oss börja från början, och teckna maktkampen som varit runt AIK hockey med lite bredare penseldrag.

Den ena falangen utgörs utåt sett av styrelsen för AIK:s aktiebolag och idrottsförening som är identisk i sin sammansättning. I aktiebolaget är advokaten Mario Ashman ordförande – i idrottsföreningen sitter en annan advokat som ordförande, Stefan Widenholm.

Tillsammans har de gedigna erfarenheter inom konkursförvaltning, likvidation och företagsrekonstruktion. De verkliga nyckelspelarna har varit tf vd:n Johan Segui och Jonas Galotta, som saknar formell roll.

Mot de advokat-ledda styrelserna står en grupp AIK:are som i medierna kallas ”Törnqvist-gruppen”: Ett nätverk som valt att inte ge sig till känna offentligt men som påstås ha oljemiljardären Torbjörn Törnqvist i ryggen.

De tidiga turerna i maktkampen är välkända: Hur ett tiotal Gnagare med Galotta och Segui i spetsen redan i somras bildade den så kallade Söndagsgruppen vars målsättning var att ta fram förslag på en ny styrelse i AIK IF. Här diskuterades också frågan om att få till en större utredning hur den krisande ishockeysektionen egentligen sköttes.

För Söndagsgruppen var det redan från början centralt att få in Segui i styrelsen, först mot slutet fördes Mario Ashmans namn fram av den interrimvalberedning som bestod av bland annat Jonas Galotta. Ashman – som är Galottas vän och (före detta) advokat – blev efter årsmötet ordförande i den till namnen identiska bolagsstyrelsen.

Lånade ut 10 miljoner

Årsmötet bestämde även att tillsätta en utredning – Granskningsgruppen – för att gå igenom hockeyns räkenskaper. Den genomfördes till största del av Jonas Galotta tack vare hans gedigna kunskaper om företagsekonstruktioner.

Delar av utredningen presenterades så småningom för styrelsen, vilket fick till följd att fyra personer sades upp och fem slutade självmant, bland annat vd:n Thomas Johansson som under sommaren lånat ut tio miljoner till klubben.

– Jag ville inte arbeta i en klubb som Jonas Galotta styr, fräste Johansson i medierna.

Johan Segui – som bad berörd personal att städa sina skrivbord – tog själv över som tf vd.

Fick ett muntligt bud

Han förklarade att det handlade om kostnadseffektivisering. Framöver skulle fotbollen och ishockeyn ha gemensamma ekonomi-, marknads- och evenemangsavdelningar.

– Det handlar om att få ordning på ekonomin. Det här innebär synergieffekter som gör det billigare för både fotbollen och ishockeyn. Två ekonomiavdelningar är inte särskilt effektivt, sa Segui.

De dramatiska förändringarna ledde till stora rubriker i medierna, framför allt synades Jonas Galottas bakgrund och egna affärsavtal med AIK vilket senare ledde till att avtalen bröts:

– Alla samarbeten avbryts. Inte bara ”Målklubben”, utan även medlemsvärvningen. Vi vill inte förknippas med ett företag som har en negativ stämpel och som missgynnar AIK:s intressen, sa Johan Segui.

Det var i början av december 2014, och där kunde historien varit slut. Två månader senare rullar den framåt för fullt.

23 januari är en fredag.

Det är då Johan Segui, tf vd i AIK Ishockey, får ett löst erbjudande presenterat för sig, erfar Sportbladet.

Det är inte vilket erbjudande som helst.

En ekonomisk lösning för ishockeylagets framtid där oljemiljardären Torbjörn Törnqvist finns med i bakgrunden. I medierna spekuleras att det handlar om 50-60 miljoner men den summan är alltför hög, enligt nya uppgifter.

Mario Ashman, styrelseordförande i AIK Ishockey AB, bekräftar senare ”Törnqvist-gruppens” erbjudande men inte dess storlek.

– Vi har muntligen fått ett erbjudande framställt. Inte från honom utan från några som säger sig ha kontakt med honom.

Enligt Ashman är erbjudandet för vagt presenterat men diskussionerna fortsätter i hemlighet.

Roger Melin som sportchef

Redan nästa vecka träffas falangerna på ett hotell i centrala Stockholm för att diskutera ett ”letter of intent”, en avsiktsförklaring. Enligt Sportbladets uppgifter handlar framtidsplanen om allt från att väcka liv i arenaprojektet vid Friends till att Roger Melin ska kliva in som sportchef med förre Malmö Redhawks-vd:n Anders Olsson som vd, samt att ungdomstränaren Roger Dahlström gör comeback. Även bolagsstyrelsen ska till vissa delar bytas ut, något ordföranden Mario Ashman inte ser som konstigt.

– Det är väl rätt naturligt? Om man ska vara en tung aktieägare i ett aktiebolag vill man ha en styrelse och kanske en VD. Vi har inget negativt emot det. Idrottsföreningen kommer ändå alltid vara största ägaren i aktiebolaget.

Draget till sin spets: Du skulle ställa din egen plats som bolagsordförande till förfogande?

– Absolut, det skulle jag göra direkt om de vill det, säger Mario Ashman.

Skuld på 4,2 miljoner

Men i stället för en färdig överenskommelse blir den närmaste händelseutvecklingen intensiv.

Tre dagar efter att Segui och styrelsen kontaktats, måndag 26 januari, startar Jonas Galotta – som under januari gjort inofficiell comeback i AIK genom att bland annat hjälpa till med spelarrekrytering – en hemsida där han publicerar en mängd information hur misskött ekonomin ska ha varit under tidigare styrelse och ledning.

Dokumenten kommer från den årsmötesbeslutade Granskningsgruppen som Galotta nu har lämnat. Extra noggrant synad blir förre vd:n Thomas Johansson som uppmanas att ”kapitulera”. Anledningen är att Johansson finns med i bakgrunden av det utmanande nätverket, och relationen Galotta/Johansson tycks inte gå att reparera.

Men den grundläggande orsaken till att beskedet om AIK:s framtidsplaner dröjer är inte en konflikt mellan falangerna, utan ekonomin. Det konkurshot som hänger över bolaget – trots kostnadseffektiviseringen – riskerar att dra med föreningen i fallet. Nås inte en helhetslösning med arenaprojekt, sportslig ledning och kapitalstark investerare snabbt kan hela AIK hockey gå åt skogen.

Det är då Den Svarta Massan kommer in i bilden.

Den 5 februari går ett mejl ut från AIK-banken till deras nästan 1 400 medlemmar. AIK Idrottsförening har ansökt om ett lån på två miljoner kronor. Anledningen är att föreningen har en skuld till bolaget på 4,2 miljoner kronor, och att barn- och ungdomshockeyn därmed skulle kunna dras med i en eventuell bolagskonkurs.

Om Den Svarta Massan bidrar med två miljoner, skjuter huvudstyrelsen och fotbollen till en miljon vardera. Så är upplägget.

Uppgifter: Samarbetar

Samma kväll avslöjar Dagens Nyheter det akuta konkurshotet mot aktiebolaget.

– Jag ser hellre att elitdelen går i kvav än att ungdoms- och damverksamheten drabbas. Jag kan leva med att man får börja om med herrarnas elitverksamhet, säger Svante Holmström, ordförande för Den Svarta Massan (DSM) till DN.

9 februari beviljas lånet med stor majoritet, 83 procent av DSM:s medlemmar röstar ja. Föreningens framtid är tryggad på lång sikt, och bolagets konkurshot undanröjt för stunden.

Lånet är ställt till föreningen men går direkt till bolaget genom att skulden regleras. Ordföranden Svante Holmström har efteråt inga synpunkter på vad pengarna ska användas till.

– Det får du fråga AIK om, det tänker inte jag svara på. Det får du prata med AIK ishockeyförening om, säger Svante Holmström.

Enligt Sportbladets källor finns i dag ingen motsättning mellan de två falangerna.

Lånen räddar mycket riktigt barn- och ungdomshockeyn vid en eventuell bolagskonkurs men handlar lika mycket om att bolaget har köpt sig tid genom att klara den akuta likviditetsbristen. Tillsammans ska falangerna nu sy ihop en trovärdig framtidsplan plus finansiering, och till detta behövs just tid.

I den nya planen kommer varken Jonas Galotta eller Thomas Johansson få någon roll, enligt Sportbladets uppgifter.

Följ ämnen i artikeln