Timrå höll nollan och vann hemma mot Södertälje.

Samtidigt tappade AIK viktiga poäng i Oskarshamn, vilket innebär att serieledarna rycker ifrån till en åttapoängsledning i tabelltoppen.

– Vi har allting i egna händer. Det är vi som bestämmer hur det ska gå nu, säger Timråmålvakten Victor Brattström till C More.

Modo Hockey

Timrå åkte i förra omgången på en tung förlust i seriefinalen mot AIK, en match som slutade 6–5 efter straffar efter att Timrå legat under med 3–0 redan efter första perioden.

Trots poängtappet ledde serieledarna serien med fem poäng före AIK inför lördagens drabbningar, där Timrå just tog emot Södertälje hemma i NHK Arena.

En match som var mållös i 27 minuter, innan Johannes Kinnvall ostört tryckte in ledningsmålet i powerplay från vänstra tekningscirkeln intill det bortre krysset.

”Min bästa räddning någonsin”

I jakten på en kvittering skulle bortalaget få en jättemöjlighet i mitten av andra perioden, där Timrås målvakt Victor Brattström stod för en helt makalös räddning.

Thomas Valkvae-Olsen blev fri och skulle bara skjuta mot ett öppet mål. Men Brattström hann med i sidledsförflyttningen och tog skottet i plockhandsken, på ett väldigt akrobatiskt sätt.

– Det kan nog ha varit min bästa räddning någonsin. Jajjemän, och där rätt i våfflan ja, säger Brattström till C More och skrattar när han får se reprisbilderna.

14 sekunder in i tredje perioden var sedan Jonathan Dahlén nära att utöka ledningen, men hans skott tog klockrent i ribban.

Södertälje inledde en forcering i slutminuterna, men i stället var det Johan Johnsson som fick sista ordet med sitt 2–0-mål i tom bur.

Segern innebar att Timrå drar ifrån ordentligt i tabelltoppen, då AIK tappar mark efter förlusten borta mot Oskarshamn under lördagen.

Hemmalaget gick upp till en tvåmålsledning inför den tredje perioden, där AIK hade skapat chanser men inte visade kylan framför kassen.

Men målet skulle komma. Jesper Frödén tog en sväng runt köksvägen och fick in en reduceringspuck intill den första stolpen. Frödéns 16:e mål för säsongen.

AIK tog därefter time out i slutet, och jagade ett kvitteringsmål. Med målvakten Erik Källgren i båset och sex man på isen var det i stället Oskarshamn som satte 3–1 med mindre än minuten kvar.

Bortalaget fick in ett tröstmål med åtta sekunder kvar, men förlusten var redan ett faktum.

I och med segern klättrar Oskarshamn upp på slutspelsplats, förbi Södertälje i tabellen.

Samtidigt leder Timrå serien hela åtta poäng före tabelltvåan AIK.

Jumbon Karlskoga tog en viktig seger när man besegrade Almtuna på hemmais efter förlängning. Men det var en match som svängde - rejält.

2-0 till Almtuna efter första perioden blev till 2–1 efter ett reduceringsmål i början av andra. Almtuna utökade sedan till 3-1, men jumbon fick in både 3–2 och 3–3 inom loppet av fyra minuter.

I tredje tog Almtuna ledningen på nytt, en ledning som stod sig i princip perioden ut. Men med 25 sekunder kvar prickade Fredrik Forsberg nätmaskorna i spel 6 mot 5, och i förlängningen drog också Karlskoga det längsta strået när Fredrik Höggren avgjorde efter 1.21.

Två viktiga poäng för bottenlaget som i och med segern närmar sig lagen ovanför i tabellen. Karlskoga är dock kvar på jumboplatsen.

Troja/Ljungby tog tre poäng i kvällsmatchen hemma mot Modo. Bottenlaget avgjorde i mitten av tredje perioden när man gick från 1–1 till 3–1 inom loppet av trettio sekunder.

Henrik Björklund reducerade i powerplay i slutet, men närmare än 3–2 kom inte Modo. Efter segern klättrar Troja två placeringar upp över nedflyttningsstrecket.