Kanada nära VM-fiasko efter strafförlust – jätterysare väntar

Publicerad 2021-06-01

Lönnlöven kan vara på väg att göra en Tre Kronor.

Kanada straffades av Finland och nu ligger nordamerikanernas öde i händerna på gruppmotståndarna.

Nu väntar jättedrama.

Det kanadensiska VM:et har på många sätt kunnat liknas vid det svenska.

En NHL-förstärkt toppnation vars slutspelsdrömmar svävade i ovisshet efter tunga förluster mot länder som Lettland och Tyskland.

Men i dagens avgörande drabbning satte man foten på gasen omedelbart.

Drygt en minut in i matchen kunde en omarkerad Brandon Pirri stänka in 1–0 och sätta Kanada i förarsätet.

Avgjordes på straffar

I andra stod Finland för en tidig kvittering men Maxime Comtois återställde snart ettmålsledningen med ett mål som länge såg ut att bli avgörande.

Men med bara minuter kvar av matchen tryckte Arttu Ruotsalainen in sin andra kvittering i matchen – och skickade matchen till övertid.

Men inget avgörande kom och precis som för Sverige skulle slutspelsmöjligheterna avgöras på straffar.

Väl där kom Ruotsalainens prickskytte åter till pass när han avgjorde matchen till Finlands fördel.

”Är nog inga favoriter”

Nu ligger Kanadas chanser på att antingen Lettland eller Tyskland går segrande ur sin drabbning i kvällen.

Om den matchen går till övertid är lönnlöven helt ute ur VM.

Men TSN–experten Mike Johnson vill inte skriva av Kanadas guldchanser riktigt än.

– Jag tror alla som går till kvart kan vinna guld, det såg vi när Finland senast vann guld och förlorade mot Tyskland i sista gruppspelsmatchen. De är nog inga favoriter men jag tror att med all rätt känner att de kan gå hela vägen om de får allt att stämma, säger Johnson i SVT:s sändning.