Matchfakta 10/10

Oskarshamn-Björklöven 4-1 (1–0, 1–0, 2–1)

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-10-10

Oskarshamns Daniel Åhsberg blev stor matchvinnare i mittenmötet med Björklöven. Forwarden sköt 1–0 i power play efter 10.14. IKO visade mer kämpaglöd än gästerna och trots 5–11 i skott hade hemmalaget uddamålsledningen med sig inför den andra perioden.

Ett power play och ett friläge av Daniel Åhsberg behövdes för att IKO skulle få in 2–0.

Hemmamålvakten Markus Svensson spelade stabilt och Björklöven fick inte in pucken. Däremot kom reduceringen i den tredje perioden. I spel fem mot fyra tryckte Mattias Hellström in 2–1 efter 11.45 och det satte nerv på resten av matchen.

Hemmalaget var strået vassare och Eetu Qvist rakade in 3–1 efter 16.36.Med över två minuter kvar att spela plockade gästerna ut målvakten men det resulterade bara i att Andreas Lundin kunde fastställa slutresultatet 4–1 i tom bur.

Första perioden: 1–0 (10.14) Daniel Åhsberg (Tom Linder, Patrik Rönnqvist) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–0 (4.27) Daniel Åhsberg spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 2–1 (11.45) Mattias Hellström (Johan Bergmark, Mattias Wennerberg) spel fem mot fyra, 3–1 (16.36) Eetu Qvist (Daniel Åhsberg, Patrik Rönnqvist), 4–1 (17.58) Andreas Lundin (Alexander Johansson) spel fyra mot fem mål i tom kasse.

Skott: 33–25 (5–11, 16–8, 12–6).

Utv, Oskarshamn: 10x2. Björklöven: 10x2.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby.

Publik: 1766.

AIK-Huddinge 3-4 (2–3, 1–1, 0–0)

AIK förlorade mot Hammarby senast. I kväll var det Huddinges tur att tvåla dit ”Gnaget”.

Det svängde rejält i den första perioden. Mikael Zettergren gjorde 1–0 efter 4.57 men Huddinge kvitterade genom Roger Wahlqvist fem minuter senare. AIK tog återigen tag i taktpinnen när Christian Sandberg fick in 2–1.

Sedan var det dags för två Huddinge-mål inom loppet om nio sekunder.

2–2 (13.15) Christer Andersson.

2–3 (13.24) satte Södertäljelånet Tony Lagerström.

– Det är ju i Södertälje jag vill vara, men jag visade inte att jag ville det tillräckligt mycket i upptakten, säger Lagerström till dn.se.

Målen fortsatte trilla in i den andra perioden, även om det inte var lika många. Det började med en kvittering genom Johan Adolfsson. Men när klockan stod på 13 minuter klippte Tony Lagerström återigen ett mål. Precis som i den första perioden.

Den här gången betydde målet 3–4 och AIK var pressat igen. Laget tog ut målvakten Jimmy Danielsson med 1.16 kvar att spela och trots flera Huddinge-utvisningar i slutminuterna lyckades inte AIK

– Vi har ett stukat självförtroende nu, säger AIK:s tränare Daniel Broberg till dn.se.

Första perioden: 1–0 (4.57) Mikael Zettergren (Sami Pitkänen) spel fem mot fyra, 1–1 (9.04) Roger Wahlqvist (Nicklas Nilsson, Roger Jönsson) spel fem mot fyra, 2–1 (11.40) Christian Sandberg (Patrik Bergström, Daniel Bång) spel fem mot fyra, 2–2 (13.15) Christer Andersson (Victor Ahlström, Oscar Ahlström), 2–3 (13.24) Tony Lagerström (Marcus Forsberg).

Andra perioden: 3–3 (6.30) Johan Adolfsson (Tobias Ericsson), 3–4 (13.36) Tony Lagerström (Jim Lundwall).

Skott: 17–31 (7–13, 7–9, 3–9).

Utv, AIK: 7x2, 1x10. Huddinge: 7x2, 2x10.

Domare: Tobias Suomela, Örebro.

Publik: 814.

Leksand-Hammarby 4-0 (1–0, 1–0, 2–0)

Krisdrabbade Hammarby stod emot överraskande bra mot Leksand. Även om Morten Green slog in ledningsmålet redan efter 31 sekunder blev det inte så enkelt som hemmapubliken hoppats på.Skotten skrevs till 17–6 i den första perioden som inte bjöd på några fler fullträffar. Hammarby-målvakten Henrik Karlsson var mycket bra i målet.

Leksand fick chans att utöka ledningen efter drygt halva matchen var spelad i spel fem mot tre. Då kunde inte ens Karlsson stå emot längre.

Mikael Karlberg som assisterade till det första målet klev den här gången fram som målskytt på Morten Greens passning.

Spelmässigt var hemmalaget dominanta och skotten inför slutperioden var hela 32–10. I den tredje perioden fortsatte laget sin offensiv. Totalt vann Dalalaget skotten med 53–14 och det var fullt rättvist att Jens Bergenström fick göra två baljor i slutperioden.

– Det var en stabil insats från vår sida, men vi slarvade bort oerhört många lägen. Vi sökte för snygga grejor då i stället för att vara effektiva. Sedan hade vi för dåligt passningstempo, säger Leksandstränaren Tomas Kempe till Dalarnas Tidningar.

Leksand vann med 4–0 och ligger på delad förstaplats tillsammans med Malmö, Västerås och Rögle. Samtliga på 19 poäng.

Första perioden: 1–0 (0.31) Morten Green (Mikael Karlberg, Tomi Pettinen).

Andra perioden: 2–0 (13.53) Mikael Karlberg (Morten Green, Jan Huokko) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 3–0 (0.55) Jens Bergenström, 4–0 (6.19) Jens Bergenström (Tomi Pettinen, Gabriel Karlsson).

Skott: 53–14 (17–6, 15–4, 21–4).

Utv, Leksand: 5x2. Hammarby: 12x2.

Domare: Björn Larsson, Ljusne.

Publik: 3763.

Bofors-Malmö 5-4 (1–2, 2–1, 2–1)

Bofors skrällvann mot serieledarna. Stor matchvinnare: tvåmålsskytten Johan Larsson.

Karlskoga-laget, som bara hade vunnit en match inför mötet med serieledarna Malmö fick en tung start på matchen.

Redan efter 56 sekunder tog Malmö ledningen genom Jan Öberg. Trots att Bofors vann skotten med 10–5 och kvitterade tämligen omgående, var det Malmö som gick till pausvila med en 1–2-ledning.

– Vi hade fler chanser än Malmö så det var positivt. Däremot tycker jag att vi överlag hade för stor respekt för Malmös namnkunniga lag, säger Bofors assisterande tränare Sam Hallam till nwt.se.

I mittperioden överraskade Bofors sina gäster och vände tillställningen. Tobias Thermell kvitterade och Johan Larsson gav Karlskoga-laget ledningen i spel fem mot fyra.

Malmös Mikko Eloranta kvitterade två minuter senare och det stod 3–3 på resultattavlan inför sista perioden.

– Vi pressade Malmö så rejält att laget började uppträda allt mer odisciplinerat. Det var vi som stod för de flesta initiativen och som drev upp tempot och det är vi som skapade hetast tryck, säger Sam Hallam om den andra perioden.

Jyrki Välivaara slog in 3–4 direkt i inledningen av slutperioden. Men Bofors gav aldrig upp utan vände siffrorna till 5–4.

Johan Larsson prickade in det avgörande målet efter 8.47.

– En fantastisk skön seger efter en härlig kämpainsats, säger Bofors tränare Niklas Czarnecki till nwt.se.

Första perioden: 0–1 (0.56) Jan Öberg (Marcus Paulsson, Patrik Lundh), 1–1 (3.49) André Hult (Björn Östlund, David Bräck) spel fem mot fyra, 1–2 (6.55) Marcus Paulsson (Mikael Wahlberg, Jyrki Välivaara) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–2 (3.02) Tobias Thermell (Andreas Sundin, Johan Larsson), 3–2 (10.18) Johan Larsson (Andreas Sundin, Kristoffer Näslund) spel fem mot fyra, 3–3 (12.22) Mikko Eloranta (Fredrik Eriksson, Robin Weihager).

Tredje perioden: 3–4 (0.29) Jyrki Välivaara (Marcus Paulsson, Mikael Wahlberg) spel fem mot fyra, 4–4 (3.32) Mathias Porseland (), 5–4 (8.47) Johan Larsson (Peter Messa) spel fem mot fyra.

Skott: 34–16 (10–5, 8–7, 16–4).

Utv, Bofors: 5x2, 1x5, 1 matchstraff. Malmö: 10x2, 2x5, 2x10, 3 matchstraff.

Domare: Christer Lärking, Solna.

Publik: 1919.

Almtuna-Rögle 1-7 (0–2, 1–2, 0–3)

Almtuna är nästjumbo även efter kvällens match mot Rögle. Ängelholmslaget blev alldeles för svårt och Almtuna har fortfarande bara en seger, nu efter åtta omgångar.

– Många av målen svider rakt in i hjärtat, säger Almtunas tränare Robert Nordmark till unt.se.

Hemmalaget hade chansen att ta ledningen tidigt i matchen. Redan efter 38 sekunder hade Joachim Gellerstedt ett närskott som Rögle-målvakten Christopher Nihlstorp klarade. Bara två minuter senare prickade Niklas Eckerblom ribban.

Typsikt ett lag i motgång. Det var Rögle som gjorde båda målen i den första perioden .

Andrée Persson gav gästerna ledningen med ett skott rätt upp i krysset då matchuret stod på 8.14. Jakob Johansson avancerade sedan runt Almtuna-kassen och lurade målvakten Anders Lindbäck. 0–2 efter 11.41.

AIS vann skotten och hade flera farliga chanser utan att förvalta dem. Jonathan Persson ordnade dock reduceringen efter 7.43 av mittperioden med ett snabbt back hand-skott.

– Den första perioden var okej från våran sida, men den andra vill jag helst bara glömma. Vi hade snackat om att åka skridskor och ha tålamod men vi åkte inte skridskor och tog i stället dumma utvisningar. Det var den sämsta perioden i år, säger Rögles tränare Peter Johansson.

Resten av matchen är i Rögles favör. Hemmalaget kunde inte få in puckarna samtidigt som Ängelholmslaget var effektiva i avsluten. Förlusten slutade med pinsamma 1–7 och Almtuna som krigade om en kvalserieplats i fjol ser ut att få det mycket tungt den här säsongen.

– Vi måste sätta chanserna, säger Robert Nordmark.

Första perioden: 0–1 (8.14) Andrée Persson (Jakob Johansson) spel fem mot fyra, 0–2 (11.41) Jakob Johansson (David Laudius, Richard Hansen).

Andra perioden: 1–2 (7.43) Jonathan Persson (Henrik Eriksson, Johan Jonsson), 1–3 (11.52) Andrée Persson (Kenny Jönsson, Jakob Johansson) spel fem mot fyra, 1–4 (19.14) Fredrik Persson (Jakob Johansson) spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 1–5 (3.26) Kenny Jönsson (Martin Johansson) spel fyra mot fem, 1–6 (10.45) Mikael Gath (Andrée Persson) spel fem mot fyra, 1–7 (16.25) Martin Johansson (Richard Hansen) spel fem mot fyra.

Skott: 29–27 (13–12, 12–6, 4–9).

Utv, Almtuna: 11x2. Rögle: 9x2.

Domare: Henrik Odsjö, Huddinge.

Publik: 947.

Borås-Nyköping 2-7 (1–1, 0–3, 1–3)

Nykomlingen Borås fick en tung uppgift i hemmamötet med Nyköping och föll med hela 2–7.

– Jag som högst ansvarig kanske måste fundera på om jag skall vara här. Det är inget fel på vår matchplan. Alla vet vad de ska göra, säger Borås tränare Gunnar Persson till bt.se.

Niklas Fogström frispelade Jens Jakobs som satte dit ledningspucken bakom Borås-målvakten Gustaf Wesslau. Tiden: 2.12.

Dock blev glädjen kortvarig då Jimmy Lund klippte in kvitteringen bara 26 sekunder senare. Perioden var jämn och båda lagen hade flera möjligheter att ta ledningen, men målvakterna, Wesslau i Borås och Martin Holst i Nyköping svarade för ett par riktigt kvalificerade räddningar.

Resten av matchen bestod av mål, mål, mål. Mest från gästernas håll. Nyköping fick plötsligt in skott efter skott och utskåpningen var ett faktum när Johan Åhnelöf gjorde 6–1 sju minuter in på den tredje perioden.

Borås uppförsbacke började redan när Jörgen Rickmo i den andra perioden gjorde 4–1 i numerärt underläge. I slutperioden var matchen mer eller mindre redan körd och Nyköpings seger alltså till 2–7.

– Det här känns väldigt, väldigt illa. Kanske är laget fel sammansatt – jag kanske måste rensa ur fem-sex spelare, säger Gunnar Persson.

– Vi har för dålig disciplin i vårt lag.

Första perioden: 0–1 (2.12) Jens Jakobs (Niklas Fogström), 1–1 (2.38) Jimmy Lund (Elias Fälth).

Andra perioden: 1–2 (4.15) Jussi Heikkinen (Fredrik Håkansson, Knut–Henrik Spets) spel fem mot fyra, 1–3 (7.30) Jimmie Kraft (Markus Lilja, Fredrik Håkansson), 1–4 (15.31) Jörgen Rickmo (Jussi Heikkinen) spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 1–5 (4.56) Niklas Bröms (Jörgen Rickmo, Jimmie Kraft), 1–6 (7.11) Johan Åhnelöf (Niklas Bröms, Jörgen Rickmo), 2–6 (8.28) Mats Hansson (Fredrik Orrsten, Anders Eriksson) spel fem mot tre, 2–7 (14.41) Knut–Henrik Spets (Markus Andersson).

Skott: 23–24 (10–8, 6–9, 7–7).

Utv, Borås: 7x2. Nyköping: 8x2, 2x10, 1 matchstraff.

Domare: Morgan Claesson, Alvesta.

Publik: 1520.

Sundsvall-Växjö 3-2 (2–0, 1–2, 0–0)

Tabellfemman Växjö åkte på en ordentlig nit i Sundsvall. I en spelmässigt slarvig förstaperiod gick hemmalaget till pausvila med en 2–0-ledning. Växjö ryckte sedan aldrig upp sig.

– Förlora kan man göra, men jag är besviken. Jag tycker vi gör en riktigt dålig första period, säger Växjös tränare Janne Karlsson till Radiosporten.

Alexander Larsson gjorde 1–0 efter 4.09. 2–0 sköt Daniel Jonsson efter 19.22 i power play efter ett lysande anfall.

Växjös hetaste chans i perioden var ett friläge av Patric Carlsson.

Men i mittperioden såg det bättre ut. 15–4 i skott och två mål, men ändå ett underläge inför slutperioden.

Per Helmersson reducerade efter 2.36 men Sundsvalls Niklas Zetterström satte 3–1 direkt efter nästa tekning.

Patric Carlsson gjorde mycket viktiga 3–2 i periodens slutminuter. Närmare kom ändå inte Växjö. I den tredje perioden försvarade hemmalaget ledningen.

– Ska vi vara med riktigt ordentligt i toppen då måste vi vara med från start och spela i 60 minuter och det gör vi inte idag, säger Janne Karlsson.

Första perioden: 1–0 (4.09) Alexander Larsson (Sebastian Erixon), 2–0 (19.22) Daniel Jonsson (Niklas Johansson, Niklas Wästlund) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–1 (2.36) Per Helmersson (Peter Ström, Niklas Andersson), 3–1 (2.44) Niklas Zetterström (Jonas Floberg, David Striz), 3–2 (17.34) Patrik Carlsson (Martin Romö, Steffen Thoresen).

Skott: 23–27 (10–4, 4–15, 9–8).

Utv, Sundsvall: 4x2. Växjö: 1x2.

Domare: Olof Lindqvist, Örnsköldsvik.

Publik: 1011.

Nybro-Västerås 2-7 (0–2, 1–3, 1–2)

Västerås fortsätter att vinna och kampen i toppen av tabellen är jämn och hård. Redan efter 4.11 kom ledningsmålet i en match som slutade 2–7.

– Vi gör en helgjuten insats från Johan Thalberg i målet till siste man, säger Västerås assisterande tränare Lars Ivarsson till vlt.se.

Jonas Leetma sköt och Markus Söderkvist styrde in 0–1. Efter tio minuter svarade Stefan Hellkvist för en individuell prestation och var ypperligt nära att raka in utökningen. VIK fortsatte att skapa chanser och fyra minuter efter Kalle Olssons jättemöjlighet hittade Rikard Ekström Sebastian Meijer som klippte in 0–2. Den snabbe forwarden var framme igen. Tidigt i den andra perioden gjorde Meijer 0–3.

Gästerna öste på framåt och brände även flera frilägen. Siffrorna var i underkant.

Men målen skulle till slut trilla in på riktigt allvar. Patrik Berglund gjorde 4–0 med hjälp av ett direktskott.

1–4 gjorde Rikard Ekström men ledningen var aldrig hotad. Och även om VIK slarvade lite spelmässigt i slutet av perioden stod det hela 1–5 på tavlan inför slutperioden. Kalle Olsson och Andreas Lind såg till att segern skrevs till 2–7.

– Klockrent genomförd match. Vi gör fina mål, vi gör flera mål i powerplay, vi håller tätt i boxplay och det var lugn och ro i leden, säger Lars Ivarsson till vlt.se.

Malmö, Västerås, Rögle och Leksand toppar tabellen. Samtliga lag har 19 poäng.

Första perioden: 0–1 (4.11) Marcus Söderkvist (Jonas Leetma, Patrik Berglund) spel fem mot fyra, 0–2 (14.34) Sebastian Meijer (Rikard Ekström, Stefan Hellkvist) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0–3 (1.17) Sebastian Meijer (Stefan Hellkvist, Kalle Olsson), 0–4 (9.34) Patrik Berglund (Jonas Leetma, Patrik Juhlin) spel fem mot fyra, 1–4 (16.28) Mike Erickson, 1–5 (17.37) Patrik Juhlin (Marcus Söderkvist, Patrik Berglund) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–5 (2.37) Andreas Elofsson (Michael Irani, David Algulin), 2–6 (9.00) Kalle Olsson (Stefan Hellkvist), 2–7 (11.19) Andreas Lindh (Kalle Olsson, Sebastian Meijer) spel fem mot fyra.

Skott: 25–20 (9–5, 10–5, 6–10).

Utv, Nybro: 8x2. Västerås: 10x2.

Domare: Martin Brolin, Hässleholm.

Publik: 1486.