Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-25

Elias Fälth.

Almtuna–Borås 3–0

Almtuna tog en säker trepoängare mot Borås som nu kan glömma en play off-plats.

Uppsalalaget tog sin nionde seger på tio matchen. Den enda förlusten noterades på bortais mot Leksand (3–2) i förra omgången.

Almtuna är väldigt starka just nu och utmanar Växjö på allvar om den tredje och sista direktplatsen till kvalserien.

Det är bara två poäng upp och om två omgångar möts lagen i Uppsala – det kan bli en riktig nagelbitare.

Avståndet för Almtuna ner till femteplatsen är hela fem poäng och det känns alltmer som det blir en kamp mellan just Växjö och Almtuna om tredjeplatsen.

Hemmalaget hade matchen i sina händer och vann rättvist.

I mittperioden avgjorde hemmalaget mötet. Elias Fälth slog in 2–0 i spel fem mot fyra och fem minuter före paus satte Johan Andersson spiken i kistan.

Borås har tolv poäng upp till play off-platsen när lika många poäng återstår att spela om – och det är i princip kört för deras del – men man har gjort en riktigt stark säsong och ska vara nöjda.

Oskarshamn–Bofors 1–3

Bofors säkrade play off-platsen efter tre poäng borta mot Oskarshamn.

Hemmalaget pressade på rejält i första perioden och borde haft minst ett par måls ledning med sig till pausvilan men Bofors målvakt Andro Michel var lysande mellan stolparna.

Istället var det Bofors som tog ledningen i andra perioden efter att ha utnyttjat ett numerärt överläge på allra bästa vis.

I spel fem mot tre ordnade Björn Kindahl 0–1 och i efterföljande fem mot fyra utökade David Lidström ledningen till 0–2.

Hemmalaget hade chanser men Michel skulle hålla nollan i den här matchen.

En bit in i tredje rakade Fredrik Höggren in trean och det var spiken i kistan.

Det är sedan tidigare klart att Oskarshamn får kvala i ett försök att försöka behålla sin allsvenska plats.

Björklöven–Växjö 2–3

Tung förlust för Björklöven som nu känner av Sundsvalls flås i nacken på allvar.

Umeålaget ligger på rätt sida av kvalstrecket men det skiljer bara fem poäng ner till Sundsvall – och lagen kommer att mötas i den 50:e omgången.

Växjö vann men det var en tuff match och gästerna låg under två gånger.

Efter en period hade Björklöven ledningen och man spelade bra – och visade tydliga tecken på bra självförtroende.

I andra kvitterade gästerna – men hemmalaget återtog snabbt ledningen.

Växjö hade något spelövertag i den här perioden och kvitteringen från Erik Josefssons klubba får anses rättvist.

Johan Andersson blev tvåmålsskytt och gjorde det avgörande målet i power play i inledningen av tredje.

Björklöven tog ut målvakten i slutminuten men Växjö höll undan och tog tre poäng.

Växjö ligger trea och har två poäng mer än fyran Almtuna som ligger hack i häl.

Lagen kommer också att mötas i Uppsala om två omgångar.

Mora–Sundsvall 1–3

Sundsvall svarade för en skräll mot Mora på bortais.

Det bäddar för en jättespännande avslutning på bottenstriden. Sundsvall har nu alla möjligheter att klara sig undan kvalspel.

I och med Björklövens förlust ikväll har Sundsvall nu bara fem poäng upp till säker mark – och det återstår fyra omgångar.

Lagen möts också i omgång 50 av totalt 52 – det kan bli en rejäl rysare.

Trots att hemmalaget spelade bra var det gästerna som var effektivast framför mål.

Efter två spelade perioder stod det 0–1 på resultattavlan och Mora la in högsta växeln i tredje i ett försök att vända på matchen.

Men närmare än en 1–2-reducering kom inte Mora.

I tom kasse rakade Oscar Johansson in skrällpucken i tom bur.

Mora har tolv poäng ner till Borås som ligger under strecket när fyra omgångar återstår.

Dalalaget lär alltså inte tappa sin play off-plats.

Örebro–Leksand 2–3

Leksand hade vissa problem i bortamötet med Örebro.

Hemmalaget inledde med ett högt tempo och gjorde två snabba mål.

Jens Karlsson inledde målskyttet redan efter 1.41 – och tre minuter senare stod det 2–0 på resultattavlan när Marcus Kristofersson svarade för utökningen.

Gästerna vaknade successivt till liv och kom sakta tillbaka in i matchen.

Jesper Ollas reducerade och Dalalaget hade kontakt och i slutet av andra perioden kvitterade Daniel Hermansson.

Men serieledarna imponerade knappast och kommer inte långt i kvalserien om man uppträder som man gjorde ikväll, även om det blev tre poäng till slut.

Leksand har sex poäng mer än AIK och är nära att säkra seriesegern – men då kan det krävas starkare insatser än den man bjöd upp till ikväll – annars kan AIK mycket väl gå om Dalalaget.