Slarv och felpass – men viktig premiärseger mot Tjeckien

Toronto/Stockholm. En ­nervös premiärseger – som lovar mer.

Matchvinnaren William Nylander hyllades av ­publiken i ”sitt” Toronto.

– Jag har ett otroligt stöd här borta, säger han till Sportbladet.

Efter den första perioden fixade Sverige en vass 2-0-ledning mot Tjeckien. Efter paus bjöd svenskarna in motståndarna i matchen. Olycklige Robert Hägg förkroppsligade det virriga försvarsspelet med två misstag som gav Tjeckien möjligheten att kvittera.

– Det blir olyckligt när vi har det ganska bra med 2-0, men samtidigt känner han ett ansvar för den här gruppen. Han är grym i egen zon, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg som uppskattar att spelarna vågar göra misstag.

"Fantastiskt kul"

– Det är bättre att jag gör det nu, än att jag gör det i sista matchen som förra året. Men vi måste tajta till i försvaret, säger Robert Hägg.

Sveriges smala lycka? Att det offensiva spelet än så länge håller långt högre klass än defensiven. William Nylander ordnade 3-2, och fick fina hyllningar av den publiken hemma i "sitt" Toronto.

–  Jag har ett otroligt stöd här borta. Fantastiskt kul att få göra mål inför den här publiken. Vi är lite slarviga, men skönt att få in målet, säger Nylander.

Lagets store stjärna hyllades av förbundskapten Rikard Grönborg.

– Han är riktigt bra i dag. Han visar att han är världsklass. Han funkar bra med Axel (Holmström) och Oskar (Lindblom) i kedjan. Vi vet att de gillar att spela tillsammans, säger han.

Ett konstaterande som Nylander skriver under på.

– Vi har bra kemi och rör oss bra tillsammans.

Tuff match mot Danmark

I den tredje perioden hittade Sverige balansen. Tjeckerna var fortsatt klantiga, men det svenska försvarsspelet stramades upp. Adrian Kempe skickade in sitt andra mål i matchen efter en fin passning från Axel Holmström, och Jacob De La Rose fastställde slutresultatet till 5-2 med ett vackert backhand-avslut värdigt högre nivåer.

I dag klockan 18.30 möter Sverige grannlandet Danmark, som var nära att skrälla mot Ryssland under fredagen.

– Det blir en tuff match, de har många bra spelare, säger William Nylander.

! och ?

!: Målvaktsspelet

Frågetecken inför matchen, men Linus Söderström kom in och spelade stabilt. Lämnades ut helt på målen och räddade i övrigt allt som kom. Ett väldigt positivt besked efter några oroliga dagar.

!: Powerplay

Det fanns bra tendenser i träningsmatcherna mot Kanada och USA, och nu small det direkt. Det första viktiga målet kom i numerärt överläge och gav Sverige övertaget i matchen. Även avgörande 4–2 kom i det blott tredje power playet.

!: Disciplinen

Bortsett från Julius Bergmans onödiga utvisning i slutet av andra perioden höll sig svenskarna bort från utvisningsbåset så länge matchen var jämn.Tjeckien hade inte ett enda power play under de två första perioderna. En nyckel som gjorde att vi inte fick onödig press mot oss.