Schweiz nya skräll – slog ut Tjeckien

Publicerad 2013-05-16

Men storpubliken uteblev från kvartsfinalen

Schweiz skrällde igen och vann kvartsfinalen mot Tjeckien inför blygsamma 2237 åskådare i Globen.

Nu väntar USA i semifinalen för det svårstoppade sensationslaget som radat upp fler segrar än något annat lag under detta VM.

Ishockey-VM

Före världsmästerskapet var det prat om vilket av lagen Sverige, Kanada och Tjeckien som skulle vinna gruppen i Globen. Övriga lag skulle få slåss om den fjärde kvartsfinalplatsen.

Det starka kollektivet Schweiz ville dock annorlunda och radade upp segrar, vilket ledde hela vägen till gruppseger. Många hockeyentusiaster i Tjeckien gnuggade nog händerna åt detta faktum eftersom deras lag då, på pappret, fick en mer behaglig resa mot en eventuell semifinal.

Schweiz verkar dock ha lärt sig läxan från tidigare slutspel, och lyckades hålla nerverna i styr. De försvarsdisciplinerade schweizarna imponerade med en hård arbetsinsats och frejdigt spel i anfalls-zon. Något som gav resultat tidigt i den första perioden då Dennis Hollenstein gav sitt lag ledningen. 1-0 stod sig sedan perioden ut.

– Jag tycker vi spelar bra, men vi måste se upp och inte ge Tjeckien fler chanser i power-play, säger Severin Blindenbacher till tv4 i periodvilan.

Spelade upp sig

I den andra perioden spelade Tjeckien upp sig något och pressade stundtals tillbaka schweizarna. Dock lyckades inte Alois Hadamczik:s mannar få hål på Martin Gerber.

Istället stack Schweiz emellan med ett vackert anfall, där pucken gick som på ett snöre, och avslutades 13:08 genom Josi Romans hårda slagskott. Ett skott som letade sig hela vägen in i mål och innebar 2-0.

Schweiz kunde sedan hålla undan resterande tid och gå till periodvila med två måls ledning.

Parkerade i anfallszon

I den tredje perioden satte Tjeckien full fart i anfalls-zonen och skruvade upp tempot i sitt spel. Något som gjorde att Schweiz kom på efterkälken i många av närkamperna. Detta resulterade i flera utvisningar som gav ett konstant tjeckiskt tryck. Utdelningen kom också efter 5:29 när Zdenek Kutlak tryckte in reduceringen. Trots att Tjeckien sedan parkerade i anfalls-zon så lyckades man inte komma närmare. Martin Gerber höll tätt och såg till att hans lag spelar semifinal mot USA.

– Det är jäkligt stort för oss. Tidigare har vi varit framme i kvartsfinaler och torskat varje gång. Men nu är vi framme i semi, och det känns underbart, säger Martin Plüss till tv4.

– Vi har en bra känsla i laget och det gäller att utnyttja den. Vi har en bra chans i semifinalen och siktar på vinst.

Publiksiffran 2 237 var dock inget som imponerade i Globen. Flera av de svenska division 1-lagen, som Björklöven och Vita Hästen, kunde tidigare under säsongen skryta med betydligt fler åskådare än vad torsdagens VM-kvartsfinal erbjöd.