Finland undvek ett fiasko.

Efter 3–1-segern mot Danmark kan Tre Kronor vänta i kvartsfinal.

Om resultaten går finländarnas väg.

KLART: Sverige möter Finland i kvartsfinalen i hockey-VM

Det är några om och det är några men kvar innan det är bestämt vilket lag som får möta Tre Kronor, som har säkrat segern i grupp B, i kvartsfinal på torsdag.

Finland är i alla fall i förarsätet efter att ha besegrat Danmark med 3–1, men det krävs en sista stark insats i gruppspelet.

Med tio insamlade poäng har finländarna lagt beslag på fjärdeplatsen i grupp B men i sista omgången väntar Schweiz som har imponerat stort hittills i VM. Samtidigt möter Österrike, som är tre poäng bakom Finland, Storbritannien i en match där alpnationen får anses vara stora favoriter.

Förutsättningarna

Förutsättningarna är tämligen enkla:

Förlorar Finland mot Schweiz samtidigt som Österrike vinner mot Storbritannien blir Österrike fyra och får möta Tre Kronor. Österrike har fördelen av att ha vunnit mot Finland i gruppspelet då inbördes möten avgör om två lag hamnar på samma poäng.

Tar Finland minst en poäng är kvartsfinalen säkrad och Tre Kronor väntar på torsdag.

Två snabba mål

Mot Danmark krävdes det två snabba mål i tredje perioden för att Finland skulle säkra segern.

Hannes Björninen jublar med lagkamrater efter 1–0 mot Danmark.

Örebrospelaren Hannes Björninen satte 1–0, 3.26 in i perioden. En och en halv minut senare utökade Linköpings back Rasmus Rissanen den finländska ledningen.

Danmark reducerade med bara två minuter kvar men Finland vann till slut med 3–1 efter ett mål i tom målbur.

Det räckte för att undvika ett fiasko och se till att drömmen om kvartsfinal lever vidare åtminstone en dag till.

Österrike möter Storbritannien på tisdag 12.20. Finland möter Schweiz 20.20 samma dag.