”Kollat på tavlan – men har ingen aning”

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:

Hon är en av världens bästa ishockeybackar.

Men har samtidigt koncentrationssvårigheter.

Ronja Savolainen berättar nu om sin dyslexi och adhd.

– Fast jag kan ha kollat på taktiktavlan så har jag tänkt på något annat och har ingen aning om vad det är vi ska göra, säger hon till Yle.

22-åriga Ronja Savolainen är en ledarfigur i Luleå Hockey med sin pondus och med sin mål- och assistskörd som lett klubben till två raka SM-guld och en SM-final som inte fick spelas klart. Hon har även tagit OS-brons och VM-silver med Finland – och har inte låtit sig bli hindrad av det som hon dolt från matchrinken, sin dyslexi och adhd.

Efter tränarens genomgångar på träningar ställer hon sig längst bak, tittar på lagkamraterna och gör likadant.

– Alla vet att det aldrig lönar sig att fråga mig vad vi ska göra. Trots att jag kan ha kollat på taktiktavlan så har jag tänkt på något annat och har ingen aning om vad det är vi ska göra, säger Ronja Savolainen till Yle.

Foto: AXEL BOBERG / BILDBYRÅN

Savolainen blev i ung ålder diagnostiserad med dyslexi och adhd. Med hjälp av egen lärare gick hon ut gymnasiet med godkända betyg, trots svårigheterna och hockeyn som höll henne borta mycket från skolan . Efter det flyttade hon till Luleå där lagets dåvarande tränare Fredrik Glader (numera sportchef Modo) inte fick det bästa första intrycket av henne.

”Nu får du vara tyst”

– Ronja, nu får du faktiskt vara tyst och inte lägga din energi på fel saker, sade Fredrik då. Men senare förstod han att det är sådan jag är och att jag faktiskt kan ha fokus på matchen trots att jag dansar i periodpauserna. Det minskar inte på min energi i rinken, säger hon.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Savolainen efter förra säsongens SM-guld.

Hon försökte förändra sitt beteende men då blev hennes prestation sämre. Nu är hon sig själv igen, och till sin nuvarande tränare Mikael Forsberg berättade hon direkt att hon har adhd, något hon anser är viktigt.

– I hockeyn handlar det ändå om rätt korta instruktioner, men jag förstår att det kan kännas jobbigt med långa videoklipp och diskussioner. Jag tycker ändå Ronja löser det hela på ett bra sätt, säger Forsberg.

I den nyss avslutade SDHL-säsongen gjorde backen Savolainen 41 poäng på 36 grundseriematcher för Luleå Hockey. Hon har fortfarande kontrakt med klubben och kommer att spela där även nästa säsong.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!