Matchfakta 19/10

Malmö-Rögle 2-3 (0–0, 2–1, 0–2)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-19

Kenny Jönsson blev matchvinnare när Rögle sensationellt besegrade ärkerivalen Malmö på bortais. Drömmålet betydde 2–3 och var matchavgörande.

– Det är första gången någonsin som den går hem på en match, säger Kenny Jönsson till TV 4 sport om drömmålet.

Malmö, som vunnit de 17 senaste matcherna mot Rögle på hemmais fick en fin trend bruten.

Efter en mållös förstaperiod tog Malmö ledningen efter ett skott från blålinjen av Jonathan Sjölund. Rögle var dock på hugget och replikerade snabbt Tommy Enström slog iväg pucken till Jakob Johansson som enkelt kvitterade.

Malmö gick ut till pausvila med en 2–1-ledning efter att Johan Björck tryckt dit pucken bakom annars storspelande Christopher Nihlstorp i Rögle-målet.

– Det var skönt att komma tillbaka efter deras mål, men typiskt att Malmö kom tillbaka där, säger Rögles Jakob Johansson.

Gästerna imponerade verkligen. I den tredje perioden kvitterade Martin Johansson från slottet redan efter 1.45. Bara tre minuter senare var vändningen ett faktum. Kenny Jönsson avancerade med pucken vid mittlinjen, tog sig runt målet och vallade pucken i målburen innan han gick runt köksvägen och lirkade in 2–3.

56 sekunder från slutet plockade Malmö ut målvakten Jani Hurme och satsade på sex utespelare. Men Rögle höll undan

I och med Leksands vinst mot Växjö drar Dalalaget och Rögle ifrån i toppen av tabellen.

Andra perioden: 1–0 (6.26) Jonathan Sjölund (Jyrki Välivaara, Marcus Paulsson) spel fem mot fyra, 1–1 (7.10) Jakob Johansson (Tommy Enström, Mikael Gath), 2–1 (14.09) Johan Björk (Calle Steen, Magnus Nilsson).

Tredje perioden: 2–2 (1.45) Martin Johansson (Fredrik Persson, Richard Demén–Willaume), 2–3 (4.40) Kenny Jönsson.

Skott: 29–35 (15–13, 6–14, 8–8).

Utv, Malmö: 10x2. Rögle: 10x2.

Domare: Christer Lärking, Solna.

Publik: 4 957.

Växjö-Leksand 0-5 (0–1, 0–1, 0–3)

Leksandsmålvakten Eddie Läck kan ha gjort sin sista match på ett tag. Inte för att han svarat för bristande insatser. 19-åringen har varit fenomenal och storspelar match efter match och ligger tvåa i målvaktsligan. Men till nästa omgång debuterar med all sannolikhet Ed Belfour.

En annan glödhet i Dalalaget är Jens Bergenström. Forwarden är inne i ett otroligt stim och producerar poäng på löpande band. Det var knappast överraskande att det var han som slog in ledningsmålet i den första perioden.

- Kul för Jens att göra mål som han gör just nu. Men han arbetar hårt för det och finns på rätt ställe, säger Leksands assisterande tränare Tomas Jonsson till Falu Kuriren.

Jesper Ollas hade ett stolpskott i slutet av perioden som dominerades av gästerna. Istället slog han till i mittperioden och styrde in 0–2.

Växjö ryckte upp spelet och hade flera bra chanser att reducera. Men Eddie Läck storspelade som sagt i vanlig ordning och höll nollan. I den tredje perioden slog Jens Bergenström till igen innan Juha Lind och Tomi Pettinen fastställde slutresultatet, 0–5.

- Alla arbetar för varandra på ett riktigt bra sätt både i defensiven och offensiven, säger Tomas Jonsson.

Leksand toppar tabellen två poäng före Rögle.

Första perioden: 0–1 (11.14) Jens Bergenström (Gabriel Karlsson, Daniel Nielsen).

Andra perioden: 0–2 (10.32) Jesper Ollas (Tomi Pettinen, Robert Petrovicky).

Tredje perioden: 0–3 (3.50) Jens Bergenström (Daniel Nielsen, Gabriel Karlsson), 0–4 (12.18) Juha Lind (Magnus Hedlund, Pierre–Edouard Bellemare), 0–5 (14.36) Tomi Pettinen (Pierre–Edouard Bellemare, Magnus Hedlund).

Skott: 18–33 (5–14, 9–9, 4–10).

Utv, Växjö: 4x2. Leksand: 4x2.

Domare: Pehr Claesson, Alvesta.

Publik: 3 800.

Nyköping-AIK 4-5 (1–1, 2–2, 1–2)

AIK besegrade Nyköping på bortais. Hemmalaget började avvaktande och Solna-laget tog ledningen genom Patrik Bergström som inledde målskyttet i spel fem mot fyra. NH hade också flera chanser att göra mål i numerärt överläge men spelet var under all kritik.

Laget lyfte sig något och Niklas Bröms och Jimmie Kraft ordnade en straff som Jens Jakobs slog in bakom AIK:s unge målvakt Johan Larsson-Thysell.

Hemmalaget fick inte det lyft i mittperioden som man hoppats på – åtminstone inte till en början.

AIK var ytterst nära att ta ledningen när Sami Pitkänen avlossade ett hårt direktskott men Nyköping-målvakten Martin Holst gjorde en kanonräddning. Ledningen kom fem minuter senare. Patrik Bergström slog till igen med ett inte alltför märkvärdigt skott. NH visade styrka och vände sedan tillställningen. Först slog Magnus Svensson in kvitteringen efter en målvaktsretur på Jens Jakobs skott. Några minuter senare lyckades Knut-Henrik Spets få in 3–2 i numerärt underläge.

Ledningen höll dock bara 30 sekunder. Då kvitterade Rasmus Ericsson. Hemmalagets Monir Kalgoum gjorde 3–4 med en lös backhand som inte såg otagbar ut.

AIK fortsatte att ösa på framåt. Rasmus Ericsson lyckades pricka målramen två gånger om innan han fick in 3–5. Timo Seikkula reducerade i slutminuterna. Men närmare kom inte NH.

AIK fick revansch efter förlusten i förra omgången

Första perioden: 0–1 (6.40) Patrik Bergström (Rasmus Ericsson, Jonas Westerling) spel fem mot fyra, 1–1 (17.55) Jens Jakobs.

Andra perioden: 1–2 (8.31) Patrik Bergström (Andreas Frisk, Rasmus Ericsson), 2–2 (14.40) Magnus Svensson (Jens Jakobs, Robin Persson) spel fem mot tre, 3–2 (17.16) Knut–Henrik Spets spel fyra mot fem, 3–3 (17.46) Rasmus Ericsson (Patrik Bergström, Jonas Westerling) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–4 (8.57) Monir Kalgoum (Johan Adolfsson), 3–5 (12.36) Rasmus Ericsson (Jonas Westerling, Mike McKenna) spel fem mot fyra, 4–5 (16.26) Timo Seikkula (Jussi Heikkinen, Niklas Bröms) spel fem mot fyra.

Skott: 34–36 (10–11, 9–13, 15–12).

Utv, Nyköping: 8x2. AIK: 8x2.

Domare: Morgan Claesson, Alvesta.

Publik: 1704.

Borås-Nybro 6-1( 1–0, 5–1, 0–0)

Inför matchen hade Nybro en poäng mer än Borås i mitten av tabellen.Det märktes knappast på isen. Nykomlingen Borås imponerade och körde över gästerna.

Även om den första perioden bara slutade 1–0 skvallrade matchbilden om ett betydligt hetare hemmalag.

I mittperioden exploderade hallen. Anders Eriksson gjorde två mål inom loppet om två minuter och det senare målet betydde 4–0 till Borås. Andreas Dahlberg i Nybro reducerade snabbt men ledningen var stabil. Innan perioden var över tryckte Fredrik Enhörning dit 5–1 och Per Fernhall rakade in sexan.

Segern var viktig och plötsligt har Borås andrum med en stabil mittplacering.

Första perioden: 1–0 (13.46) Elias Fälth (Anders Eriksson, Joakim Andersson).

Andra perioden: 2–0 (2.23) Fredrik Orrsten (Peter Kristensson), 3–0 (7.07) Anders Eriksson (Mikael Hultqvist, Fredrik Orrsten), 4–0 (9.25) Anders Eriksson (Peter Kristensson, Fredrik Orrsten), 4–1 (10.49) Andreas Dahlberg (Jarno Honkonen, Fredrik Sandgren) spel fem mot fyra, 5–1 (12.18) Fredrik Enhörning (Per Fernhall), 6–1 (17.47) Per Fernhall (Patrik Ahlstrand) spel fyra mot fem.

Skott: 36–24 (16–7, 15–14, 5–3).

Utv, Borås: 9x2 min, 1x10. Nybro: 7x2, 1x10.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 1355.

HammarbyBjörklöven 3-4 (2–0, 0–2, 1–2)

Krisdrabbade jumbon Hammarby inledde matchen kanonbra mot Björklöven.Petter Lindberg rakade in ledningsmålet bakom Björklöven-målvakten Thomas Sehlstedt redan efter 1.37. Trots att gästerna vann skotten med 12–9 var det Hammarby som hade marginalerna vid sin sida. I spel fem mot fyra slog Christopher Dahlén in utökningen då matchuret stod på 11.42.

Henrik Karlsson i Bajen-målet spelade stabilt men han tvingades kapitulera i mittperioden.

Björklöven dominerade spelet kraftigt och Urban Omark reducerade redan efter 2.32. Och bara tre minuter senare kvitterade Andreas Lindahl efter förarbete av Niklas Strandberg. Umeå-laget var överlägset och hade 15–4 i skott.

I den tredje perioden hade Hammarby precis klarat av ett numerärt underläge när laget tilldömdes straff. Johan Andersson gjorde inget misstag utan stötte in 3–2 efter 4.59. Sedan vände Björklöven tillställningen. Efter 13.42 kvitterade Johan Forsberg och dryga minuten senare gjorde Johan Bergmark matchens sista mål som betydde 3–4.

Hammarby tog förgäves ut målvakten i slutsekunderna.

Första perioden: 1–0 (1.37) Petter Lindberg (Johan Andersson) , 2–0 (11.42) Christopher Dahlén spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–1 (2.32) Mattias Wennerberg (Johan Bergmark, Urban Omark), 2–2 (5.20) Andreas Lindahl (Niklas Strandberg, Magnus Gästrin).

Tredje perioden: 3–2 (4.59) Johan Andersson, 3–3 (13.42) Johan Forsberg (Kristofer Berglund, Johan Wikström), 3–4 (14.55) Johan Bergmark (Johan Svedberg, Kristofer Berglund).

Skott: 14–42 (9–12, 4–15, 1–15).

Utv, Hammarby: 7x2, 1x10. Björklöven: 6x2.

Domare: Yosef El–Natour, Stockholm.