Domarna trodde inte sina ögon – videogranskade bronshjältens prestation

CALGARY/STOCKHOLM. Kanada återupprättade en del av den förlorade hedern.

Det blev seger med 4–0 i bronsmatchen mot Finland.

Men det alla talade om efter matchen var den makalösa räddningen.

Finland hade anledning att känna sig bestulna efter bronsmatchen mot Kanada. Inte nog med att målvakten Mark Visentin räddade en straff. 19-åringen, till vardags i OHL-laget Niagara IceDogs, rånade dessutom finländarna på ett solklart mål.

Tvungna att videogranska

En puck från Joonas Donski droppade ner precis vid ribban och var på väg in i mål. Med ryggen emot pucken slängde Mark Visentin bak plockhandsken och lyckades fånga pucken precis när den var på väg att passera mållinjen. Inte ens domarna trodde sina ögon utan valde att videogranska händelsen för att vara säkra på att pucken inte hade gått in.

Besvikelsen var annars stor i Kanada efter den tunga förlusten i semifinalen mot Ryssland.

Hemmanationen låg under med fruktansvärda 1–6 med mindre än tio minuter kvar av matchen, men snyggade till siffrorna till 5–6 efter en rasande upphämtning.

Och sent i kväll svensk tid ordnade det kanadensiska laget bronset efter en säker seger mot ett tröttkört Finland.

Revansch för poängsprutan

Tanner Pearson är en poängspruta i den kanadensiska juniorligan, men fram till bronsmatchen hade han varit mållös i junior-VM.

Nu var det just Pearson som gav Kanada ledningen efter nio minuter.

En ledning som utökades i den andra perioden. Efter 5.35 kunde Mark Scheifele göra 2–0.

Finland fick sedan den ypperliga chansen att komma in i matchen genom straffslaget med två minuter kvar av mittperioden. Men Mark Visentin räddade när Teemu Pulkkinen försökte placera in pucken mellan benskydden.

När sedan Kanada, genom Quinton Howden, kunde öka på till 3–0 med bara 31 sekunder kvar av andra perioden var Finland ett slaget lag.

Howden gjorde sitt andra mål för kvällen när han med två minuter kvar spikade slutresultatet till 4–0.