Wennerholm: ”Tjeckien i kvartsfinal, då blir det åka av”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-03

Sportbladets hockeyexpert Mats Wennerholm efter 4–1 mot Schweiz

BERN. Tre Kronor höll för trycket i matchen mot Schweiz. Det gav seger med 4–1 och svenskarna är klara för kvartsfinal. Bengt-Åke kan andas ut och allt är som vanligt igen.

När slutspelet börjar är alla grundseriematcher historia, men jag kan tycka att det blev onödigt spännande den här gången. Nu fick Sverige en drömstart mot Schweiz, då VM-debutanten Johnny Oduya sköt 1–0 redan efter 5.47 i första perioden. Ett handledsskott strax innanför blå som inte såg alltför farligt ut.

”Schweiz såg stressade ut”

Jag tror knappast Oduya själv räknat med att den pucken skulle gå in, men Martin Gerber i schweiziska målet var otät vid sin vänstra stolpe. Det gav svenskarna den energi och det självförtroende laget behövde.Sverige fortsatte att dominera första perioden och kunde ha gjort ett par mål till. Men Gerber spelade upp sig. Men schweizarna såg stressade ut, tog många felbeslut och felprocenten i passningsspelet var skyhög.

”Hade ingen större hjälp från hemmafansen”

De hade ingen större hjälp från de nära 12.000 hemmafansen på läktarna heller. Det som var ett rödvitt, skrikande hav av schweiziska flaggor i början av matchen, tystnade ju längre matchen led och ju fler chanser schweizarna missade – och de var inte många. Då halades flaggorna och hemmastödet försvann. I stället började hemmapubliken busvissla och bua ut hemmaspelarna och jag måste säga att de förtjänade det.

Omark gjorde sin nionde VM-poäng

När firma Linus Omark och Johan Harju fixade 2-0 i power play andra perioden var den här matchen över. Ett smörpass, som Harju bara hade att strya upp i nättaket bakom Martin Gerber. Schweizarna hade ingen extra växel att lägga i. Det hade de inte på hela matchen. Omark kunde göra sin nionde VM-poäng när han slog in 3–0 i öppen kasse i tredje perioden och Johan Andersson spädde på till 4–0, innan schweizarna fick göra ett tröstmål i power play när Ronald Lemm kunde peta in en retur.

Nu väntar Frankrike – och kvartsfinal

Nu går VM-turneringen vidare med match mot Frankrike i morgon. En match Sverige ska vinna lätta och som innebär att svenskarna blir tvåa i gruppen bakom ryssarna. Det innebär med största säkerhet Tjeckien i en kvartsfinal – och en ännu mycket tuff kvart. Tjeckerna har precis fyllt på truppen med två stjärnforwards – Patrick Elias från New Jersey och Milan Michalek från San José. Och man har Jaromir Jagr i laget sedan tidigare. Då blir det åka av.

”Gustavsson var strålande”

Mot Schweiz blev det nästan ett antiklimax. Schweizarna var inte ens med i matchen. Jonas Gustavsson vann också målvaktsmatchen mot Martin Gerber i överlägsen stil. Gustavsson som med största säkerhet tar över efter Gerber i Toronto Maple Leafs nästa säsong. Han var strålande. Precis den målvakt Sverige behöver för att gå riktigt långt i VM.