Kempe och Kopitar bakom sudden-seger: ”Stort”

Publicerad 2024-04-25 08.03

NEW YORK. Nej, LA Kings kommer inte lägga sig platt för stjärnorna i Edmonton Oilers.

De slog tillbaka i returen i Rogers Place i natt och vann med 5-4 – efter sudden death-mål av klubbikonen Anze Kopitar.

– Stort, säger hjälten efter en holmgång under vilken även svenske Adrian Kempe gjorde två mål.

Efter den inledande matchen i serien var det inte många som gav LA Kings mycket till chans mot Edmonton.

Connor McDavid & co knockade dem med under den anstormningen med 7-4 – och hade bud på mycket mer,

Men i Stanley Cup-slutspelet vänder det ofta snabbt och nattens andra rond hade en helt annan prägel. Kings samlade sig till en riktigt gedigen insats, hade ledning flera gånger om – bland annat med 2-0 i första perioden efter två mål av ångermanländske prickskytten Adrian Kempe – och vann till slut med 5-4 på övertid.

Hjälte:

Anze Kopitar – under kvällen då han tangerade Rob Blakes klubbrekord i antal slutspelsmatcher.

– Det var verkligt stort för oss, säger han i en tv-intervju direkt efter avgörandet.

– Jag vet inte riktigt hur det gick till, jag hängde bara kvar i mittzonen och plötsligt var det en puck som studsade rakt på tejpen på min klubba, så jag kom loss i friläge. Man måste ta alla chanser man får i playoff.

Mest nöjd är den slovenske veteranen dock med laginsatsen.

– Vi studsade verkligen tillbaka efter första matchen och hade en helt annan struktur i vårt lagspel ikväll, menar han.

– Nu blir det kul att åka hem till LA för två matcher.

Mattias Janmark hade två assist för Edmonton och Viktor Arvidsson en för LA.

Dallas Stars vann den västra konferensen efter en strålande grundserie, men nu är de illa ute direkt i första slutspelsrundan.

De förlorade även den andra hemmamatchen mot Vegas i natt – en exceptionellt tät och fysisk uppgörelse – med 3-1.

Det såg lovande ut när Jason Robertson gjorde 1-0 i slutet av första perioden, men Jonathan Marchessault kvitterade på en gång och i mittakten fick ”nye” Vegas-backen Noah Hanifin utdelning på en av alla talrika chanser.

Därefter lyckades regerande mästarna medelst lysande defensivt spel hålla vilt attackerande texaner stången – tills Jack Eichel satte 3-1 i tom kasse med halvminuten kvar.

– Det här visar återigen att vi vet hur man vinner, konstaterar Marchessault.