Modo tillbaka upp på slutspelsplats

Publicerad 2012-01-18

JVM-reserv storspelade i mål

Modo tog en hyperviktig trepoängare hemma mot HV 71 då laget vann med 4–1.

Det kan Örnsköldsvikslaget i hög grad tacka sin målvakt Anton Forsberg för. Forsberg gjorde en räcka kanonräddningar när HV tryckte på i slutperioden.

Anton Forsberg var andremålvakt i det svenska guldlaget i JVM och hyllades före matchen mot HV 71 – och hyllningarna var nästan lika stora efteråt.

19-åringen, oftast andremålvakt bakom Mikael Tellqvist, gjorde en kanonmatch. Tog 32 av 33 skott och svarade för flera avgörande räddningar när HV i 1–3–underläge tryckte på i tredje perioden.

– Klart det var jäkligt skönt att vi kunde hålla undan, sade Forsberg.

– För mig var det bara att gå in och göra min grej. Jag fick göra några räddningar i början av matchen, och det är alltid bra, då känns det att man är med.

JVM gav ett lyft

Anton Forsberg stod bara en av JVM-matcherna (seger mot Slovakien), men tycker ändå att JVM-äventyret var en höjdare och gav ett lyft.

– Jag har vuxit mycket, både som person och målvakt.

Uppenbarligen har JVM-guldet stärkt hans självförtroende, vidimerat av hans tränare Ulf Samuelsson:

– Han gick omkring och var självsäker och kaxig hela dagen!

Båda lagen kom till start lätt stukade, Modo efter en stjärnsmäll borta mot Linköping (2–7) och HV 71 efter två raka hemmaförluster.

Modo bröt isen – så långt var matchen nästan helt chansfri – en bit in i andra perioden och tog ledningen i powerplay.

HV 71 tryckte sedan på hårt, men Modo gjorde 2–0 på en kontring innan HV 71 kort därpå reducerade, också det i powerplay.

”Tvåan var onödig”

Men det gick bara 43 sekunder innan backen Jonas Ahnelöv sköt 3–1 med kvällens hårdaste skott. HV:s målvakt Daniel Larsson kunde inget göra trots fri sikt.

HV satsade allt på ett kort och hade hemmalaget under nästan konstant press i sista perioden.

Men Anton Forsberg agerade vägg och Morten Madsen kunde avgöra i tom kasse.

Hyperviktig seger för Modo som klättrade från tionde till sjätte (!) plats i den kraftigt haltande tabellen.

Faktiskt är laget nu bara tre poäng bakom HV 71, där tränaren Ulf Dahlén klagade på individuella misstag.

– Tvåan var onödig, där hade vi kontroll på pucken men slog en slarvig passning. Vid trean hade vi också full kontroll, men slarvade och det målet var psykologiskt viktigt.