Publicerad 2015-12-27

Danmark skrev JVM-historia i kväll.

2-1 mot Schweiz innebär att man för första gången vann en JVM-match.

– Oerhört skönt, säger tränaren Olaf Eller i TV 12.

Inför JVM genrepade Danmark mot Sverige – och åkte på rejält med stryk. Juniorkronorna städade undan danskarna med 5-0 och de flesta trodde nog att Olaf Ellers mannar skulle bli ett strykgäng i den svenska gruppen.

I stället skrev de historia i kväll.

Mot Schweiz, som förlorade mot Sverige med 3-8 i går, lyckades man ta landets första JVM-seger någonsin.

Och man tog den efter en stark vändning. Schweiz började klart bättre och hade med sig en 1-0-seger in i första periodvilan, ett resultat som även stod sig genom mellanperioden.

”Vi ger inte upp”

Men sen reste sig Danmark. Sören Nielsen kvitterade och Mathias From satte 2-1 under de första sex minuterna av slutakten. Schweiz pressade på under slutminuterna men först stod Växjös J20-målvakt Thomas Lillie för ett par fina parader innan Schweiz i de absoluta slutsekunderna missade ett helt öppet mål. En miss som fick de danska spelarna att fira vilt både på isen och i omklädningsrummet.

– Oerhört skönt, det var mycket tajt men vi gjorde en fantastiskt bra sista period, säger tränaren Olaf Eller i TV 12.

Målvaktshjälten Thomas Lillie:

– Jag tycker det är en jättebra lagseger, vi kämpar hela vägen, ger inte upp, säger han.

Segern gör också att Danmark tar greppet om sista slutspelsplatsen i Sveriges grupp. Schweiz måste nu skrälla och ta fyra poäng mot USA och Kanada för att passera Danmark.