Nära att dö efter klubbens vägran

Publicerad 2016-03-04

”Jag var i livsfara – hade en massiv blodpropp”

Jakub Čuttas karriär är sannolikt över.

Jakub Čuttas karriär är sannolikt över.

Men det kunde varit ännu värre.

I en lång intervju med VLT berättar VIK-spelaren att han svävade i livsfara efter att klubben vägrat att bekosta en magnetröntgen.

– Det handlade om en undersökning för knappt 3 000 kronor för att rädda mitt liv, säger tjecken.

Det var i Västerås 2-6-förlust mot Almtuna den 1 februari som tjeckiske backen Jakub Čutta, 34, åkte på en tackling och skadade knät. Redan dagen efter stod det klart att skadan var så pass allvarlig att han skulle missa resten av säsongen, men det Čutta inte visste var att den senare skulle bli så pass allvarlig att den kunde ha kostat honom livet.

”Kände att något var fel”

I en intervju med VLT berättar backen att hans knä lindades så hårt att det stoppade blodcirkulationen i hela benet. Han träffade VIK-läkaren Björn Carlsson som ansåg att det inte fanns någon anledning att göra en magnetröntgen.

– Men jag kände att något mer var fel i knät eftersom jag inte kunde gå. Vristen var svullen och jag kunde inte belasta knät alls. Då gick jag till VIK:s klubbdirektör Johan Fägerblad som sa att klubben inte kommer att bekosta en magnetröntgen eftersom läkaren inte rekommenderade det. Han sade att jag kunde ordna en magnetröntgen och bekosta den själv om jag ville det, berättar Čutta.

”Var i livsfara”

Till slut bestämde han sig för att resa till Tjeckien för att genomgå en mer grundlig undersökning. Där hittades en åtta centimeter lång blodpropp.

– Jag var i livsfara när jag flög till Tjeckien med en massiv blodpropp i benet. Allt handlade om en undersökning för knappt 3 000 kronor för att klara mitt liv. Visst, förr eller senare hade VIK upptäckt allvaret … när de tvingats att skicka mig med ambulans till sjukhus, säger Čutta.

”Litar på bedömningen”

VLT har varit i kontakt både med VIK-läkaren Björn Carlsson samt klubbdirektören Johan Fägerblad. Den förstnämnde säger att han inte kan uttala sig om sin patienter med hänvisning till tystnadsplikten. Fägerblad, i sin tur, säger:

– Jag är ingen läkare. Jag måste lita på vår lagläkares bedömning.