Och Björklöven riskerar nedflyttning.

Det är två noteringar från dagens allsvenska.

Växjö–Oskarshamn 3–0

En viktig seger för Växjö i jakten om en direktplats till kvalserien.

– Det här var en oerhört viktig seger. Hade vi torskat idag så hade det inte sett bra ut, säger Växjös målvakt Viktor Fasth till Radiosporten.

Med tanke på Almtunas fantastiska form på slutet är det inget av lagen som har säkrat en direktplats till kvalserien och då återstår bara tre omgångar.

Växjö hade en 1–0-ledning efter en spelad period men det var en hel del defensivt slarv som öppnade för Oskarshamn – men närmare än ett skott i kryssribban kom inte gästerna.

Den andra perioden slutade mållöst. Det bäddade upp för Oskarshamn inför tredje med tanke på att laget inte har något att spela om bortsett från att försöka hitta bästa formen inför kvalet.

Växjö som kämpar om en kvalserieplats lyckades ändå till slut avgöra matchen.

Tidigt i tredje utökade Steve Saviano ledningen och tre minuter senare fastställdes slutresultatet.

Växjö är tvåa och jagas av trean AIK som har en poäng mindre och fyran Almtuna som ligger två poäng bakom.

I nästa omgång möts just Almtuna och Växjö i Uppsala.

Västerås–Björklöven 3–1

Björklöven har bara två poäng mer än Sundsvall på rätt sida strecket. Men det återstår tre omgångar och det kommer vara spännande in i det sista vilket av de två lagen som får följa med Oskarshamn på kvalresan.

Björklöven räckte inte till mot Västerås.

– Känslan var att vi var avslappnade och fokuserade, men vi visade upp motsatsen. Vi var väldigt ängsliga och bleka. Vi for bara runt och raggade, säger Björklövens tränare Joakim Fagervall till vlt.se.

Västerås som inte har något att spela om bjöd upp på fint spel redan i första perioden – men det var bortalaget som hade de hetaste chanserna varav en missad straff.

Björklöven tog ledningen i andra perioden men Västerås vände på matchen och kunde till slut vinna.

– Vi gör en jättebra match. Jag är imponerad och stolt över killarnas engagemang och inställning nu när det snackas om ingenmansland, säger Västerås tränare Fredrik Nilsson till vlt.se.

Från läktarhåll liknade matchen en internmatch. Det var så lustigt att gästerna glömt sitt matchställ i Umeå – och fick låna Västerås bortaställ.

Sundsvall–AIK 2–1

Sundsvall tog sista chansen i ett försök att undvika kvalspel.

Och det efter en imponerande uddamålsseger mot tabelltrean AIK vars kvalserieplats nu är hotad på allvar.

Solnalaget jobbade hårt men Sundsvall visade upp en stark defensiv och målvakten Joakim Lundström gjorde en kanonmatch och stoppade 33 av 34 puckar.

Niklas Zetterström rakade in 2–1 efter bara 29 sekunder av mittperioden – och det blev matchavgörande.

I tredje satsade AIK allt framåt men Lundström räddade tre poäng till sitt lag.

Spelar Sundsvall så här i fortsättningen har laget en stor möjlighet att gå om Björklöven i tabellen.

Även Almtuna jublade över resultatet. När tre omgångar återstår har Uppsalalaget bara en poäng upp till tredjeplatsen (AIK) och två pinnar till Växjö som är tvåa.

Mora–Örebro 5–4

Mora har redan säkrat en play off-plats och nykomlingen Örebro spelar för äran.

Hemmalaget drog i högsta växeln redan från start och gick upp till en 3–0-ledning redan efter elva minuters spel.

Så långt var det bara ett lag på isen. Örebro var ovanligt blekt.

Men trots 4–0 och 5–1 i andra perioden var det ett bättre bortalag som nu försökte komma tillbaka in i matchen.

I tredje fortsatte Örebro att visa upp en offensiv styrka och den här gången lyckades laget även hålla tätt defensivt.

Jonas Almqvist och Henrik Löwdahl reducerade varsin gång i spel fem mot fyra och drygt tre minuter före slutet rakade Löwdahl in 5–4.

En stark uppryckning efter den tunga starten, men tyvärr för Örebros del räckte det inte till någon poäng.

– Hade vi spelat så hela matchen hade vi åkt hem med tre poäng, säger Örebros tvåmålsskytt Henrik Löwdahl till Radiosporten.