Nu blommar Violerna igen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-26

Fiorentinas märkliga väg tillbaka till toppen

toppen, vi är tillbaka Stefano Fiore och Luca Toni är två av orsakerna till att Fiorentina har startat Serie A som ett topplag. I går blev det visserligen stryk borta mot Inter (0-1), men tre segrar och en oavgjord på de fem inledande matcherna ger en vink om att Fiorentina är tillbaka i toppen av italiensk fotboll på allvar.

Ett nummer mindre mot Inter i går. Men faktum kvarstår: Fiorentina är tillbaka i toppen, mindre än tre år efter att de skickades ner i hiss-schaktet och Serie C2.

Lars Nylin summerar "violernas" fall, fall och uppgång.

Hösten 1999 spelade Fiorentina och AIK i samma grupp i slutspelet av Champions League. Det har inte ens gått sex år sedan de dubbelmöten som slutade 0-0 på Råsunda och senare i Florens 3-0 till en lilaklädd elva som vid tiden hade den elegante taktikern Giovanni Trapattoni på bänken.

Båda klubbarna upplevde lyckligt ovetande sina sista behagliga dagar på många år. Skillnaden är att medan AIK gick in i en mild kris får man minst ta till ordet katastrof för att summera misären i Toscana.

Fiorentinas fall blev så drastiskt att det känns helt rimligt att rollen som skurk spelades av en filmmagnat som hade bankfacket packat med kokain. Räddningen kom i form av en skomakare som blivit vid sin läst. I den här historien behövs inga lögner, inga litterära grepp. Verkligheten duger så bra.

Som AIK - men ändå inte

Kurt Hamrin har spelat i såväl AIK som Fiorentina. När jag ringer den mytomspunne vänstervirtuosen i dennes bostad i Florens säger 71-åringen först:

- Fiorentinas fall var lite som det som hände AIK.

Sedan tystnar "Kurre" ett slag innan han fortsätter:

-...men egentligen går det inte att jämföra. Fiorentinas ras var så mycket större. Det enda man kunde glädja sig åt var att de inte åkte hela vägen ner i amatörserierna. Personligen var jag jätteglad att jag just då var hemma i Sverige.

Med hjälp av legender som Hamrin, Roberto Baggio och Gabriel Batistuta har Fiorentina tagit hem flera tunga titlar. Klubben från den överjordiskt vackra historiska staden vid floden Arno har i princip alltid betraktats som en nästintill superklubb.

Brutal chock

Att begreppet "calcio", fotboll på italienskt sätt, en gång föddes i just Florens har knappast dämpat nivån på fotbollsintresset där. 

Därför kom det som en brutal chock för en hel region, ett helt psyke, när det i augusti 2002 utannonserades att "I viola", violerna, mist den italienska motsvarigheten till Sveriges elitlicens.

Det var en chock trots att det inte var någon hemlighet att klubben knäade ekonomiskt. Vilken italiensk klubb gjorde inte det? Trots att alla visste att klubben hade en dubiös ägare som brände pengar som andra bränner höstlöv. Men vilken italiensk klubb hade inte det?

Vittorio Cecchi Gori heter mannen som symboliserar kollapsen för ärevördiga Associazione Calcio Fiorentina. Tre år senare besvärjs fortfarande hans minne på Stadio Artemio Franchi.

Filmmagnaten Gori - i Sverige mest känd för komedin "Livet är underbart" - ärvde 1993 Fiorentina från sin far Mario. På mindre än tio år körde "figlio di papa", pappas pojke, klubben i botten.

Detta efter ett cyniskt och alltmer desperat spel, där hundratals miljoner vandrade fram och tillbaka mellan filmverksamheten och fotbollsklubben.

Parallellt spenderade Gori lika mycket på att skilja sig för att kunna leva med älskarinnan och musikaldivan Valeria Marini i ett privat palats i Rom. Det var där som Gori sommaren 2001 arresterades för kokaininnehav och till poliserna utropade: "Kokain? Det är saffran!".

Skickades långt ner...

Den italienska ligaledningen tappade till slut tålamodet med Gori och hans klubb. Den heliga kon från Florens hade inte längre fiskal immunitet. Man skickade klubben hela vägen ner till serie C2, den fjärde nivån i den italienska ligapyramiden.

Men till skillnad från olycksbröderna i Napoli lyckades starka krafter i Florens samla staden och fotbollen. Man enades i en vision som rubricerades "tillbaka från de döda". Just det; i Florens är fotboll lite mer än bara fotboll. Eller som Viasats fotbollsexpert Thomas Nordahl beskriver det:

- Du måste komma ihåg att Florens är en väldigt passionerad idrottsstad, mest passionerad i hela Italien.

Mängder av cyniska röster i Italien påstod att det inte bara var Florens som samlades kring Fiorentinas återtåg. Hela den italienska fotbollseliten ville snarast möjligt ha klubben tillbaka på högsta nivå.

Omedelbart efter degraderingen sa den italienska ligans president Galliani:

- Vi kommer att göra allt för att hjälpa Florens. Det är en stad som är en del av det italienska fotbollsarvet. Den måste skyddas.

...men kom snabbt upp igen

Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att tro att Galliani & co på sommaren 2003 idkade "pay-back time".

Fiorentina hade under det tillfälliga namnet "Florentia Viola 1926" relativt smärtfritt klarat av serie C2.

För 100 klubbar av 100 hade detta följts av en säsong i serie C1.

Men i fallet "Fiorentina" gällde andra regler.

"Kurre" Hamrin:

- Vad kan man säga? Det var rätt märkligt det som hände för två år sedan.

Det kan man lugnt hålla med om. Efter ett beslut att utöka serie B från 20 till 24 lag erbjöds de lilaklädda att hoppa över C1. Det fanns motiv och förklaringar till varför inte istället ytterligare en C1-klubb fick gå upp en division. Men dessa förklaringar var så tunna att man kunde baka pizza på dem.

Florens exploderade - i glädje

Och det kontroversiella serieklättrandet slutar givetvis inte där. Vi talar nu om Fiorentina.

Säsongen 2003-2004 placerade sig klubben - som vid det laget köpt sig rätten till namnet AFC Fiorentina - på en medioker sjätte plats i serie B.

Men nu hade klubben plötsligt fått all den medvind den tidigare saknat.

Placeringen räckte till play off-spel mot Perugia, 16:e klubb i toppdivisionen. Ett play-off som fick Florens att explodera i eufori. 2-1 och Fiorentina var tillbaka i serie A. Efter en comeback lika drastisk som fallet knappt två säsonger tidigare.

Om Fiorentina fortsatt att följa sitt manus "borde" förra säsongens comeback i högsta serien ha slutat med minst en topplacering och nytt spel i Champions League.

Men plötsligt började det att gunga i det klubb-bygge som iscensatts av den nye huvudägaren - skotillverkaren Diego Le Valle.

Tre tränare och några hundra miljoner avverkades utan att det blev ordning på spelet. Först i slutomgången räddades kontraktet i en direkt avgörande match mot Brescia.

Kanske blir det istället under innevarande säsong som Fiorentina återvänder till rampljuset. Den position som klubbens supportrar anser att den alltid ska befinna sig i.

Luca Toni lika stor som da Vinci

Serieinledningen har varit lysande för den föryngrade truppen. Med nye tränaren Cesare Prandelli och den numera självskrivne landslagsanfallaren Luca Toni i huvudroller samlade man sturskt tio poäng på de första fyra matcherna.

I förra veckan vände man underläge mot Lecce borta till en stabil 3-1-seger. Såna kraftsamlingar lyste helt med sin frånvaro under den förra säsongen.

Luca Toni gjorde under två säsonger över 50

mål för Palermo. Hos Fiorentina inledde han med fem mål på fyra matcher.

För ögonblicket är Toni det största som hänt stan sedan Leonardo da Vinci.

Det blir lätt så i Florens. En stad som varken är norr eller söder. Och därför stundtals har problem att hålla ordning på fotbollstermometern.

Följ ämnen i artikeln